Yıldırım. 2010 yılında birçok projenin hayata geçirileceğini belirterek, "Başkent Ray Projesi'ne de 2010 yılında başlayacağız. 37 kilometrelik bu hattın tamamını yenileyeceğiz. Bu hattı yenilediğimiz zaman hem hızlı tren hem banliyö hatları hiçbir kesinti olmaksızın çalışacaklar. Atatürk Orman Çiftliğindeki ve o güzergahta bulunan üç adet hemzemin geçitte yer altına ve yer üstüne alınmış olacak" dedi.
![](http://www.netgazete.com/Images/News/656595_4.gif)
Toplantıda ilk konuşmayı yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman yeni banliyö trenleriyle ilgili bilgi verdi ve bu trenlere ait setlerin her birinin 4.36 milyon dolar olduğunu ve projenin toplam maliyetinin 139.8 milyon dolar olduğunu söyledi.
![](http://www.netgazete.com/Images/News/656595_2.gif)
Tren setlerinden 7 tanesinin Güney Kore'den geldiğini belirten Karaman, geri kalan yüzde 25 adedin ise Adapazarında Eurotem fabrikasında kendi imkanlarımızla üretildiğini belirterek, Trende güvenlik sistemlerinin de üst düzeyde olduğunu, kapalı devre televizyon sistemi, hırsızlığa karşı dedektör sisteminin bulunduğunu kaydetti. Trende anons sisteminin de bulunduğunu anlatan Karaman, acil durumlarda yolcuların makinistle konuşabileceğini söyledi. Karaman, yeni nesil bu trenlerin en önemli özelliklerinden birisinin de diğer banliyö trenlerinin aksine kapıların kapanmadan hareket etmediğini ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasında, demiryollarına yatırım 2010 yılı içinde başlangıç ödeneği olarak karayollarına yapılan yatırımdan yüzde 10 daha fazla olduğunu belirterek, yatırım bütçesinin yüzde 38'sinin karayolu yatırımına, yüzde 39'ununda demiryolu yapımına ayrıldığını söyledi.
Bakan Yıldırım, son 60 yılda yatırımda demiryolunun karayollarının önüne geçtiğini ifade ederek, 2010 yılında da önemli projelerin biteceğini kaydetti. 2010 yılında bitecek projeler arasında Ankara-Konya hızlı tren projesi olduğunu ve projenin tamamlanarak hizmete açılacağını kaydeden Yıldırım, "2010'da Marmaray, Eskişehir, İstanbul hızlı tren inşaatı ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu bağlantısı, Ankara-Sivas demiryolu alt yapı inşaatı bunlar devam edecek. 2010'da yeni başlayacağımız projeler var. Ankara-Sivas hattının Yerköy-Ankara arası başlayacak. Diğer bir hattımız Karasu-Sakarya hattının bağlantısını yapacağız. Buna da 2010 yılında başlayacağız. Başkent Ray Projesi'ne de 2010 yılında başlayacağız. 37 kilometrelik bu hattın tamamını yenileyeceğiz. Bu hattı yenilediğimiz zaman hem hızlı tren hem banliyö hatları hiçbir kesinti olmaksızın çalışacaklar. Atatürk Orman Çiftliğindeki ve o güzergahta bulunan üç adet hemzemin geçitte yer altına ve yer üstüne alınmış olacak. Buradaki hat sayısı 3'ten 5'e çıkacak. Bütün sinyalizasyonlar, istasyonlar yenilecek. Başkent Ray önemli bir hizmet vermeye devam edecek" diye konuştu.
Bakan Yıldırım tanıtım toplantısının ardından makinist kabinine geçerek yeni banliyö treninin test sürüşünü yaptı. Yıldırım, kabinde yolculara da trenin hareket edeceği ve yolcuların yerlerine oturması anonsunu yaptı. Bakan Yıldırım Ankara Garından Sincana hareket eden banliyö trenini Özgüneş durağına kadar bizzat kullandı. Bakan duraklara gelişinde ise yolcuları tren düdüğünü çalarak selamladı.