Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ARAÇ ÇALINMASI TARİH OLACAK
ARAÇ ÇALINMASI TARİH OLACAK
 
Yepyeni bir projeyi uygulamak için kolları sıvayan Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikteki araçların tüm parçalarının numaralandırılması için harekete geçti
 
19.4.2007 - 05:18
Şu anda sadece motor ve şasi numarası bulunan araçlar, çalınıp parçalanıyor ve bu parçalar, hurdaya dönmüş başka araçlara tekrar monte edilerek yeniden piyasaya sürülebiliyor. Projeyle, artık araçların tüm ana parçalar numaralandırılacak. Böylece, çalınıp parçalanan araçların izi, parça numaralarından hareketle daha kolay bulunacak. Kaza yapıp kaçan araçlar da, geride bıraktıkları parçalar üzerindeki numaradan hareketle anında bulunabilecek.
 
 Türkiye'de, traktörden otobüse, kamyondan otomobile kadar hali hazırda yaklaşık 12 milyon araç trafikte seyrediyor. Trafikte en fazla seyreden ve dolayısıyla sayıca fazla olan otomobiller, araç hırsızlarının gözdesi konumunda.
 
Her yıl binlerce araç çalınarak, motor ve şasi numarası değiştirilip, sahte evraklarla yeniden satılıyor. Bazen de çalınan yeni araçlar, parçalara bölünerek, hurdaya çıkmış başka araçlara takılıp piyasaya sürülüyor. Binlerce aileyi perişan eden araç hırsızlığının önüne geçmek isteyen emniyet, yıllardır gelişmiş ülkelerde uygulanan bir projeyi Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor.
 
Araç hırsızlıklarının önüne geçmek için harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, araçların motor ve şasilerinin numaralandırılmasının yeterli olmadığından hareketle, yeni bir projeyi uygulamaya sokmaya çalışıyor. Projeye göre, araçların tüm ana parçaları, numaralandırılacak. Örneğin, aynalar, kaporta, şanzıman, karbüratör ve diğer ana parçaların gizli yerlerine numara verilecek. Numaralar, çıplak gözle okunamayacak kadar küçük olacak. Hırsızlar, herhangi bir aracı çalıp başka bir ile götürseler ve parçalarını söküp bir başka araca taksalar da, parça üzerindeki numara, arşiv bilgisinden yararlanılarak, parçanın gerçekte hangi araca ait olduğu anında belirlenebilecek. Ayrıca kazaya karışıp, olay yerinden kaçan araçlar da bu numaralardan hareketle bulunabilecek.
 
Örneğin, kazaya karışıp kaçan aracın olay yerinde kalan tampon parçaları, ayna veya pencere camından hareketle iz takip edecek olan polis, kazaya karışıp olay yerinden uzaklaşan aracı anında bulabilecek. Böylece, faili meçhul trafik kazaları da tarihe karışacak. Bu projenin uygulanabilmesi için araç fabrikalarının, numaralandırma işlemini gerçekleştirmesi ve bu numaraları arşivlemesi gerekiyor. Bu amaçla özel bir heyet kuran Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki otomobil, kamyon, otobüs, minibüs ve traktör fabrikalarını gezerek, yöneticilerine konuyla ilgili brifing verdi. Brifingde, Türkiye'deki araç hırsızlığı, çalınan araçların nasıl parçalandığı ve ne şekilde piyasaya sürüldüğü, çalınan araçlarla yapılan gayri meşru iş ve işlemler tek tek anlatıldı. Ayrıca, ithal edilen araçların Türkiye distribütörleriyle de görüşme yapılacak. İthal araçlar için de, "numaralandırma" şartı getirilecek ve parçaları numaralandırılmayan araçlar, yurda sokulmayacak. İthal edilen araçların parça numaralarını da, söz konusu distribütör şirket arşivleyecek. Projenin diğer ülkelerde nasıl yapıldığını yerinde görmek için, söz konusu heyet Almanya'daki araç fabrikalarını gezerek yetkililerden bilgi aldı.
 
Buralardan elde edilen bilgi ve tecrübe, projenin geliştirilmesinde kullanılacak. Şu ana kadar ziyaret edilen tüm araç fabrika yöneticileri, projeye olumlu yaklaştı. Birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan projeyle, araç çalınması, çalınan araçların başkalarına devredilmesi veya parçalarının başka araçlara takılması, çalınan araçlarla hırsızlık gibi kanunsuz işler yapılması tarihe karışacak. Her yıl binlerce aileyi perişan eden araç hırsızlığı ortadan kalkacak. Kaza yaparak ölümlere ve yaralanmalara sebep olan araçlar da, numaralandırma sistemiyle daha kolay bulunabilecek.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KATİL ÖLDÜRDÜKTEN SONRA TECAVÜZ ETMİŞ

EŞİNİ DÖVEN DOKTORA MEYHENEYE GİTMEME CEZASI VERİLDİ

MALATYA VAHŞETİNDEN GÖRÜNTÜLER
»  MALATYA'DA İNCİL SATAN YAYIN EVİNİN SAHİBİNİ BOĞAZLADILAR
»  MALATYA'DA YAYIN EVİ'NDE CİNAYET
»  "SİZİ CENNETE GÖTÜRECEM"DEDİ, DİREKSİYONA SARILDI
»   8 GÜNDE 29 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
»  DTP AĞRI İL BAŞKANI TUTUKLANDI
»  KARISINI DİZİNE YATIRIP SAÇLARINI YOLAN HAKİM
»  ADANA'DA CANLI YAYIN'I BASANLAR TUTUKLANDI
»  KAZADAN KURTULDU AMA MAGANDA SÜRÜCÜDEN KURTULAMADI
»  ASENA'YI VURAN TETİKÇİ DEHŞET SAÇTI
»  PİYASAYA SAHTE ALTIN SÜREN İKİ KİŞİ YAKALANDI
»  ALMAN KIZA ÖNÜNE GELEN TECAVÜZ ETMİŞ
»  GÜVENLİ KENT İSTANBUL'DA YASA DIŞI ÖRGÜTLER SİLAHLA ÇATIŞTI
»  YOBAZ ATATÜRK HEYKELİNE SALDIRDI
»  MUDANYA'DA SAHTE ALTIN OPERASYONU
»  PKK CANLI BOMBASI KADINDAN TEK CÜMLE
»  UÇAK KORSANI'NINDAN TUHAF SAVUNMA
»  LİSEDE SEKS KASEDİ SKANDALI
»  AFYONKARAHİSAR'DA 110 ÖĞRENCİ CİPSTEN ZEHİRLENDİ
»  VURMAK İSTEDİ SİLAH TUTUKLUK YAPINCA BENZİN DÖKÜP YAKTI
»  BAŞKENTTE ÇOCUK PORNOSU OPERASYONU
»  POLİS,YATAK ALTINDAKİ CESET BULUNAN BAVULU BULAMAMIŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.