İspanyol polisi, 1970'lerde Arjantin'de 1500 muhalifin öldürülmesinden sorumlu tutulan aşırı sağcı bir ölüm mangasının lideri olduğu öne sürülen Rodolfo Almiron adlı eski polis yetkilisini tutukladı.
Almiron, Arjantin'de bir mahkemenin uluslarası tutuklama emri çıkarmasından birkaç sonra Valencia'daki evinde tutuklandı.
end_story Arjantin'deki mahkeme, Almiron'un cinayet suçundan yargılanmasını istiyor.
30 yıldır İspanya'da yaşayan Almiron'un lideri olduğu öne sürülen grubun, Juan Peron ve daha sonra yerine geçen eşi Isabel Peron döneminde hükümete muhalif kişileri takip edip öldürdüğü öne sürülüyor.
Juan Peron'un 1974'te ölmesi ardından iktidara gelen İsabel Peron, 1976'da Jorge Videla'nın darbesiyle devrilmişti.
Bizzat birçok kişiyi öldürdüğü söyleyen 71 yaşındaki Almiron, 1975'te İspanya'ya kaçmıştı.
Arjantin Hükümeti'nin İspanya'dan Almiron'un iadesini istemesi bekleniyor.
Almiron'un birkaç gün içinde iade süreci için Madrid'de mahkemeye sevkedileceği belirtiliyor.
Bu arada, Arjantin, cunta döneminde insan hakları ihlalleriyle suçlanan Ricardo Cavallo adlı eski subayın İspanya'dan iadesini istedi.
İspanya'da Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz hafta Cavallo'nun yargılanmasını talebini geri çevirmiş, bununla birlikte, zanlının Arjantin'e iade edilebileceğine karar vermişti.
Soykırıma karışmak ve terörist faaliyetlerde bulunmakla suçlanan Cavallo iddiaları reddediyor.
Arjantin'de 1976'yla 1983 arasında "kirli savaş" olarak bilinen dönemde 30 bin kişi öldürülmüş ya da kaybolmuştu.
Ricardo Cavallo o dönemde başkentte deniz akademisinde oluşturulan ünlü işkence kampında görevliydi.
Bu kampta yüzlerce kişi işkenceye uğramış veya öldürülmüştü.
Yedi yıllık cunta döneminde bu kampta en az 614 solcu muhalif tutuldu.
Bu kişilerden bir çoğu ilaçla uyutulduktan sonra uçaklardan denize ya da nehirlere atıldı. Cavallo, Haziran 2003'te Meksika'dan İspanya'ya gönderildi.
İspanyol savcılar, İspanyol vatandaşlarının öldürülmesinden ve işkenceye uğramasından sorumlu tuttukları Cavallo için 17 bin yıl hapis cezası istemişlerdi.
Arjantin'de 1983'te demokrasiye dönülmesinden hemen sonra geçirilen yasalarla insan hakları ihlallerinden sorumlu olan subaylara yargı muafiyeti sağlanmıştı.
2005 yılında Arjantin Yüksek Mahkemesi, bu yasaları geri çevirerek bu kişiler hakkında cezai kovuşturma yapılmasının yolunu açmıştı.
İspanya 10 yıldan uzun bir süredir, eski askeri rejimlerin Arjantin ve Şili'de sorumlu oldukları insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturma yürütüyordu.
Söz konusu soruşturma terörizm gibi suçlar için, başka topraklarda işlense bile dava açılabilmesine izin veren hukuki doktrine dayandırılmıştı.
Nisan 2005'te İspanya'da Adolfo Scilingo adlı Arjantinli eski bir subay insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle 640 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.