Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4352
EURO
38,2096
IMKB
9.911,000
ALTIN
3.384,920
 
Hava Durumu ANKARA
-1 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ASGARİ ÜCRET KAVGASI BAYRAM SONUNU BEKLİYOR
ASGARİ ÜCRET KAVGASI BAYRAM SONUNU BEKLİYOR
 
Hükümetin yüzde 5 zam yapılmasını öngördüğü 2006 yılı başından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin belirleneceği toplantılara bayramdan sonra başlanması bekleniyor.
 
5.11.2005 - 11:31
Hükümetin yüzde 5 zam yapılmasını öngördüğü 2006 yılı başından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin belirleneceği toplantılara bayramdan sonra başlanması bekleniyor.
      İşçi, işveren ve hükümeti temsilen beşer üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 1 Ocak 2006’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bayramdan sonra toplantıya çağrılması bekleniyor. Hükümet, 2006 yılı Programında asgari ücretin yıl başında yüzde 5 oranında artırılacağını esas almıştı.
      Asgari ücret toplantılarının Ankara Sanayi Odası (ASO)
      Başkanı Zafer Çağlayan tarafından işsizliği önleyeceği ve istihdamı artıracağı gerekçesiyle gündeme getirilen bölgesel asgari ücret tartışmalarının gölgesinde başlaması bekleniyor. Ancak söz konusu önerinin Komisyon gündemine gelmesi bile beklenmiyor. Çünkü toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş ve işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) bölgesel asgari ücrete karşı çıkıyor.
     
     TÜRK-İŞ: "PRİM KAYBINA YOL AÇACAK"
      Türk-İş, tarafından hazırlanan "Asgari Ücret Gerçeği" Raporunda, SSK primine esas kazancın alt sınırını asgari ücretin oluşturduğunu ve Kurumun bütçesini prime esas kazancın alt ve üst sınırlarını dikkate alarak yaptığı anımsatıldı. Raporda, "Alt sınırların bölgeler itibariyle farklılaşması Kurumun büyük ölçüde prim kaybına yol açacaktır. Böyle bir uygulama finansman darboğazı içinde bulunan Kurumun prim gelirlerini düşürerek görevini yerine getiremez duruma yol açabilecektir" denildi.
     
     "İÇ GÖÇ ARTAR"
      Bölgesel asgari ücret uygulamasında ücret farklılığından dolayı daha yüksek asgari ücretin ödeneceği bölgelere iç göçün hızla artacağı savunularak, "Asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi, asgari ücretin genel anlam ve felsefesine aykırıdır" denildi.
     
     "İŞSİZLİĞİN NEDENİ ASGARİ ÜCRET DEĞİL"
      Türk-İş’in işsizliğin önlenmesi için uygulanacak politikaları desteklediği kaydedilen raporda, işsizliğin yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin temel sebeplerinden biri olduğu, işsizliğin azaltılmasının en etkili yolunun sadece ekonominin büyümesi değil, yeni yatırımların yapılması ve yeni iş alanlarının açılmasından geçtiği kaydedildi.
     
     "KAYITDIŞIYLA MÜCADELENİN YOLU BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET DEĞİL"
      Kayıtdışı istihdamla mücadelenin düşük asgari ücretle sağlanamayacağı ifade edilen raporda, asgari ücret düzeyinden kesilen primlerle çalışanların sosyal güvenlik harcamalarının karşılanmasının mümkün olmadığı ifade edildi.
      Raporda, "Sosyal güvenlik açıklarını gerekçe yaparak hak kayıplarını gündeme getirenlerin, öncelikle kayıtdışı istihdam ve ekonomiyi azaltma konusunda etkin politikalar uygulanmasına öncelik vermeleri gerekmektedir" denildi.
     
     "TÜRK-İŞ İŞÇİ HAKLARINDA GERİLEMEYE ASLA İZİN VERMEYECEK"
      Türk-İş raporunda, bölgesel asgari ücretin ülkenin sorunlarını yoksullar sırtından çözmeye çalışan bir öneri olduğu ileri sürülerek, "Bu düşünce adil ve sosyal olmadığı gibi ekonomik de değildir. Türk-İş, ülkenin geleceği için daima fedakarlıkta bulunmuş ve bugünkü asgari ücret ile bunu sürdüren işçilerimizin haklarında gerilemeye asla izin vermeyecektir" denildi.
     
     TİSK: "HAKSIZ REKABET SORUNLARINI ARTIRIR"
      TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise bölgesel asgari ücret konusunda şu görüşleri dile getirmişti:
      "-Bölgesel asgari ücret 1969-1974 döneminde denendi, ancak denetim ve koordinasyon güçlükleri nedeniyle ülke düzeyinde tek asgari ücret sistemine geçildi.
      -Bölgesel asgari ücretin eyalet sistemine sahip ülkelerde uygulandı. Bölgesel asgari ücret ülkemiz için düşünüldüğünde ciddi sakıncalar gündeme gelmektedir. Teşvik Yasası’yla 49 ilde zaten maliyet azaltıcı vergi, SSK primi ve enerji teşvikleri uygulanıyor ve bu uygulama bazı illerdeki yatırım hızını kestiği gerekçesiyle şikayetlere konu oluyor. Buna bölgesel asgari ücretin eklenmesi işyerleri ve iller arasındaki haksız rekabet sorunlarını artıracaktır.
      -ASO’nun önerisinde yeni yatırımdan ziyade, gelişmiş illerdeki işyerlerinin az gelişmiş illere taşınması söz konusu, ancak özellikle emek-yoğun sanayilerde işlerin taşınması halinde gelişmiş illerdeki istihdam azalacaktır.
      KOBİ’ler bunu yapamayacağından rekabet sebebiyle bir bölümü kapanacaktır ki bu da istihdamı azaltacaktır.
      -Net asgari ücretin azaltılması önerisi iç göç sorununu daha da artıracaktır. SSK primine esas kazanç taban ve tavanı ile bağlanacak aylıkların da bölgelere göre farklılık göstermesi nedeniyle aynı işi yapan işçiler arasında eşitsizlik doğacaktır. Eşitlik ilkesine uygunluğu tartışmalı olan bölgesel asgari ücret yerine, asgari ücret üzerindeki ağır vergi ve SSK prim yükü azaltılmalı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TJK, MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GELMİŞ!!!

EN DÜŞÜK TAŞIT VERGİSİ 300 YTL OLUYOR

ECEVİT'İN MALİYETİ 168 MİLYAR DOLAR
»  RUSLAR, İNTERNET BAKNACILIĞININ KABUSU OLDU
»  HALKIN VERDİĞİ VERGİLER BATIK BANKALARIN KURTARILMASINDA KULLANILIYOR
»  ATO'DAN HÜKÜMETİN 3 YILLIK İCRAATINA KARNE
»  BAKKALLAR'DAN, 'HİPERMARKETLER HAFTA SONU KAPANSIN' ATAĞI
»  UZAN VE BALKANER'İN CEPHANELİKLERİ SATILIYOR
»  ANKARA ENFLASYON LİDERİ!!!
»  EKİM AYININ ZAM ŞAMPİYONU DOMATES
»  UZANLARIN BİR NOKTASI 750 MİLYON DOLAR!!!
»  TELSİM'DE DUBAİLİ COMTEL DEVRE DIŞI KALDI
»  TMSF, ŞİMDİ DE UZANLARIN SİLAHLARINI SATIYOR
»  ÇUKUROVA, TMSF ÖDEMESİ AKSATTI
»  KANDİL MESAJLARI TELEFON ŞİRKETLERİNİ KÖŞE YAPTI!!!
»  AKARYAKIT'TA FİŞ DÖNEMİ, KESMEYENE CEZA VAR
»  HANİ YILBAŞINA KADAR DOĞAL GAZ'A ZAM YOKTU!!!
»  IMF'YE BORCUMUZ 16 MİLYAR DOLAR!..
»  TMSF SANATÇILARINA ALICI ÇIKMADI!
»  ERKEN REZERVASYONA İNDİRİMLİ BİLET
»  HEP BİRLİKTE İHANET İÇİNDELER
»  ''TÜRK'ÜN PARASI İLE İŞ YAPILACAK. KAR DUBAİ'YE GİDECEK''
»  MALİYE'NİN GÖZÜ VATANDAŞIN CEBİNDE!!!
»  GAZİ MAAŞLARINA YÜZDE 10.2 ZAM
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.