Komisyon, yeni asgari ücretin tespitine yönelik çalışmalara başlayacak.
Komisyon ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 10 Aralık'ta gerçekleştirecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.
Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor.
İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç iki yılda bir belirlenmesi gerekiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.
Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, "Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını" göz önünde bulunduruyor.
Öte yandan, işverenlerin, yanlarında çalışan işçilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödememe yükümlülüğü bulunuyor.
İşçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapmamaları gereken işverenlerin, yayımlanan asgari ücretleri işyerlerinde işçilerin kolayca görebilecekleri bir yerde ilan etmek zorunluluğu bulunuyor.
Asgari ücret 546 lira
Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 693, net 546,48 lira olarak uygulanıyor.
16 yaşından küçükler için brüt 589,50, net 472,32 lira olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 693, net 589,05 lira seviyesinde bulunuyor.
Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 146,52, 16 yaşından küçük işçiler için 117,18, kapıcılar için 103,95 lira kesinti yapılıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 841,99, 16 yaşından küçük işçiler için 754,02, kapıcılar için 841,99 TL olacak.
Türk-İş çekilmişti
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, 2009'da uygulanan asgari ücreti belirleme konusunda hükümet, işçi ve işveren kesimi arasında uzlaşma sağlanamamıştı.
Türk-İş, "önerilerin hükümet ve işveren kesimi tarafından dikkate alınmadığı ve asgari ücretin belirlenmesine yönelik çağrılarının yanıtsız bırakıldığı" gerekçesiyle komisyonun karar toplantısına katılmamıştı.
Komisyon, hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin oylarıyla 2009'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemişti.