Financial Times'ın elde ettiği bilgiye göre, düzenleyici kurumlar uluslararası denetleme faaliyetleri kapsamında aralarında sigorta şirketleri Axa, Allianz, Aviva, Aegon, Zürich ve Swiss Re gibi şirketlerle birlikte İngiltere, Kıta Avrupası, Kuzey Amerika ve Japonya'dan 24 bankanın da bulunduğu 30 kurumla sistemik risk listesi oluşturdu.
Finansal İstakrar Kurulu (FSB) gözetimindeki denetleyiciler tarafından oluşturulan listenin amacı ise gelecekte ortaya çıkması olası bir finansal krizde, risklerin önceden görülerek küresel çapta etkili olmasını engellemek olarak açıklanıyor.
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖNEMİ
FT, listede sigorta kurumların olmasının önemine vurgu yaparak, bunun arkasındaki nedenleri Aviva ve Swiss Re şirketlerinden örnekler vererek açıkladı.
FT, bu kurumların Aviva örneğinde olduğu gibi hem geniş bir kaynak sağlama ağına sahip olması hem de Swiss Re gibi karmaşık finansal mühendislik işlemleri gerçekleştirdiği için finansal sisteme için risk oluşturduğuna işaret etti.
ABD yönetiminin sunduğu kurtarma programından yararlanan ülkedeki en büyük sigorta şirketi AIG, faaliyet alanlarını sigortanın yanında karmaşık finansal mühendislik ile çeşitlendirdiği için geçen sene sistem için büyük risk yarattığını ispatlamıştı.
BÜYÜK BANKALAR DA VAR
FT, kamuya açıklanmayan listede bulunması şaşkınlık yaratmayacak olan uluslararası çapta işlem yapan birçok bankanın da bulunduğuna dikkat çekti.
Uygulamanın temeli, FSB'nin yaz aylarında oluşturulmasına kadar gidiyor. Uygulama ile sigorta şirketlerinin ve bankaların faaliyet gösterdiği ülkelerin denetleyici kurumlarından gelen yetkililerinden oluşan geniş çaplı kurulların oluşturulması planlanıyor.
Bu sürecin diğer önemli tarafı da şirketlerden bir kriz durumunda nasıl tasfiye edileceklerini belirlemeleri de istemesi olacak.
BANKALAR TEPKİLİ
Düzenleyici kurumlar bunun için istekli olsa da özellikle bankacılık sektöründen bununla ilgili eleştiriler geliyor. Karmaşık yapıya sahip bu kurumlar gelecekte oluşacak bir krizin nedenini bilmeden bu şekilde bir plan hazırlamanın neredeyse imkânsız olduğu görüşünü savunuyor.
FT'nin konuyla ilgili görüşlerin yer verdiği İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve FSB bünyesinde oluşturulan kriz yönetimi çalışma grubunun başkanı Paul Tucker geçtiğimiz günlerde, bu "toparlanma ve çözülme" planlarının gelecek altı ile dokuz ay içerisinde hazırlanmasına gerek duyulduğunu söylemişti.
İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerdeki düzenleyici kurullar geçtiğimiz hafta bu gelişmenin pilot uygulamasını başlatmıştı.