Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-4 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ASRIN DENEYİNE ÖLÜM TEHDİTİ
ASRIN DENEYİNE ÖLÜM TEHDİTİ
 
Evrenin nasıl meydana geldiğini anlamak için gelecek hafta büyük bir atom parçalayıcıyı çalıştırmaya hazırlanan bilim adamları, ölüm tehditleri alıyor.
 
8.9.2008 - 23:55
LONDRA - CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) tarafından gerçekleştirilecek deneyin dünyanın sonunun getireceğini öne süren bazı vatandaşların, bilim adamlarını ölüm tehditleri içeren elektronik mesajlar attığı, hatta telefon konuşmaları yaptığı belirtiliyor.

10 Eylül'de yapılacak deneyle CERN'deki bilim adamları, evrenin oluşumunu tetikleyen 'büyük patlama' (Big Bang) teorisini doğrulayabilmeyi amaçlıyor.

'Parçacık çarpıştırma' olarak tanımlanan işlem, tehlikeli olduğu için yerin altında kurulan devasa laboratuarda gerçekleştirilecek. Bu yüzden deneyi gerçekleştirecek olan ekip 'güvenli ortam var' diyor ve deneyin yapılmasını savunuyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı projesinin yeni güvenlik analizinde, yapılacak deneyin, dünyanın her gün yüksek enerjili kozmik ışınlarla çarpışmasından farksız olduğu vurgulanıyor.

Özellikle internette dolaşan bazı mesajlarda, atom parçalayıcının 10 Eylül Çarşamba günü çalıştırılmasıyla bir kara deliğe yol açacak güçlü enerji alanlarının ortaya çıkacağı, ya da garip bir parçacığın oluşarak, dünyayı sıcak bir sıvıya çevireceği söylentileri yer alıyor.

NASIL ÇALIŞACAK?

Alet Çarşamba günü ilk kez çalıştırılacak ve birbirine zıt yönlerde hareket eden, iki paralel proton demeti yollayacak.

Protonlar ışık hızına yaklaştığında, çarpıştırıcının içindeki süperiletken mıknatıslar ışın demetlerinin yönünü değiştirerek, protonları muazzam bir hızla birbiriyle çarpıştıracak.

Amaç, 14 milyar yıl önce evrenin meydana geldiği 'Big Bang' / 'Büyük Patlama'dan mikrosaniyeler sonraki ortamı yeniden yaratmak. Çünkü bugünkü evrenin temel taşlarının o anlarda şekillendiği düşünülüyor.

Bilim adamları çarpışmadan doğacak "enkazı" inceleyerek, evrende bugüne dek sır olarak kalan bazı konulara ışık tutmayı umuyor.

Örneğin madde, karşıt maddeye nasıl galip geldi? Karanlık madde nasıl oluştu? Hatta evrende daha da fazla boyut olduğunun kanıtları bulunabilir mi?

CERN bilim adamlarının hazırladığı yeni güvenlik raporu, ortaya çıkacak kara deliklerin "mikroskopik" boyutlarda olacağını ve büyüyecek, hatta varlıklarını sürdürecek enerjiden yoksun olacakları için hemen yok olacaklarını savunuyor.

Rapora göre "Her bir proton çarpışmasından ortaya çıkacak enerji, iki sivrisineğin çarpışmasıyla ortaya çıkacak enerjiden farklı değil."

Fransa hükümeti ise resmi bir kuruluş olan Nükleer Güvenlik Kurumu'ndan ayrı bir rapor istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de 29 Ağustos'ta deneyin durdurulması için yapılan başvuruyu reddetmişti. Başvuruyu Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden bir biyokimyacı liderliğindeki bir grup vatandaş yapmıştı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALMANYA'DAKİ TÜRK KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİ ŞAŞIRDI

TEKNOLOJİ DENİZ KORSANLARINA DA YARADI

ARAZİ İÇİN MİLYONLARCA KANGURU VE KAOLA ÖLDÜRDÜLER
»  "STİPTİZCİ KADIN BANA TECAZÜZ ETTİ HAKİM BEY"
»  MCCAİN, OBAMA'YI SOLLADI
»  ABD'DE MORTGAGE FIRTINASI DİNMİYOR
»  "TÜRKLERDEN DEĞİL İNGİLİZLERDEN KORKUYORUM"
»  JET MAN'İN HEDEFİ BU KEZ MANŞI GEÇMEK
»  MAHKEME ZORUYLA ÜNİVERSİTELİ OLDULAR
»  İNGİLİZ POLİSİ SUÇLULARI TABANCAYLA YAPIŞTIRACAK
»  KAZA YAPAN OTOBÜS DİREĞE BÖYLE YAPIŞTI
»  ABD'NİN İNSANİ YARDIM SÖYLEMLERİ HİKAYE
»  İRAN, ÇİN VE TAYVAN ORTAK ARAŞTIRMA UYDUSU FIRLATILDI
»  MEKSİKA'DA ŞİDDETE KARŞI "BEYAZ" PROTESTO
»  YUNANİSTAN BAKAN EŞLERİ YÜZÜNDEN KARIŞTI
»  İSRAİL POLİSİ PİS KOKULU SİLAHI DEVREYE SOKTU
»  ALMAN İSTİHBARATINDAN TERÖR UYARISI
»  SEKSİ REKLAMLARA YASAK İSTEĞİ
»  "BİZDE SAVAŞ GEMİLERİMİZİ KÜBA'YA YOLLAYALIM"
»  KUTUP AYILARININ RENGİ YEŞİLE DÖNDÜ
»  "BU O..PU'YA ÖYLE BİR CEZA VERELİM Kİ!"
»  "MALEZYA TÜRKİYE GİBİ OLSUN"
»  TALİBAN FRANSA'YI ALDIĞI GANİMETLERLE KARIŞTIRDI
»  ABD'DE EL KONULAN BANKASAYISI 11'E ÇIKTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.