Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de Ergenekon soruşturma dosyasında bulunan bu dava ile irtibatlı olay ve eylemler var ise buna ilişkin onaylı belge suretlerinin istenmesine karar verdi. Mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gelecek yanıt değerlendirildikten sonra bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecek. ''Atabeyler Grubu''na yönelik açılan ve 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davanın görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, sanıklardan Murat Eren, Yasin Yaman ve İsmail Binici ile avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bulunduğunu belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, ''Ergenekon soruşturması'' kapsamında ''Atabeyler Grubu'' davasının dosyasını istediğini bildirdi. Taştan, Ergenekon soruşturması dosyasının, ''Atabeyler Grubu'' dosyası ile irtibatlı olduğu değerlendirilen belgelerinin onaylı birer suretinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesine karar verilmesini talep etti. Sanık ve avukatları ise talebin reddedilmesini ve başka bir araştırmaya lüzum kalmaksızın karar verilmesini istediler. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak, ''Ergenekon soruşturması'' kapsamında, ''Atabeyler Grubu'' davası ile irtibatlı olduğu değerlendirilebilecek olay ve eylemler var ise buna ilişkin onaylı belge suretlerinin istenmesine ve gelecek cevaba göre bu dava dosyasının gönderilip gönderilmeyeceğinin değerlendirilmesine karar verildiğini açıklayarak, duruşmanın ertelendiğini bildirdi.
-ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAA-
Dava ile ilgili daha önce açıklanan esas hakkındaki mütalaada, sanıkların eylemlerinin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçunu oluşturmadığı ifade edilerek, sanıklar Yunis Akkaya, Murat Eren, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Erkut Taş, Suat Kıy, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Cemal Hasan Özdeş ve Mustafa Raşit Çavdar'ın, üzerlerine atılı ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşmak'' suçundan delil yetersizliği nedeniyle beraatlarına karar verilmesi istenmişti.
Sanıklar, Murat Eren, Yunis Akkaya, Erkut Taş ve Yasin Yaman'ın, ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçlarından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 174/1. maddesi uyarınca 3'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, Yunis Akkaya ve Erkut Taş'ın ayrıca ''ruhsatsız tabanca bulundurmak ve satmak'' suçlarından 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun'un 13/1. maddesi uyarınca 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
-İDDİANAMEDE TALEP EDİLEN CEZALAR-
Davanın iddianamesinde ise sanıklar Murat Eren, Yakup Yayla, Erkut Taş ve Yasin Yaman ile iş adamı Yunis Akkaya'nın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için anlaşma'' suçuna uyan TCK'nın 316/1 ve ''izinsiz patlayıcı bulundurmak ve nakletmek'' suçunu düzenleyen 174/1-2 maddelerinden 7 yıl 6'şar aydan 24'er yıla kadar hapisleri talep ediliyor.
Yunis Akkaya ve Erkut Taş hakkında ayrıca ''ruhsatsız silah bulundurma'' ve ''silah alım satımına aracılık etme'' suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Sanık emniyet müdürleri Mustafa Raşit Çavdar ve Cemal Hasan Özdeş, iş adamları İsmail Binici ve Mehmet Karatepe hakkında TCK'nın 316/1. maddesi uyarınca 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisleri istenen iddianamede, iş adamı Suat Kıy'ın da ''oluşuma yardım'' suçundan 1.5 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
|