Azerbaycan'da yapılan parlamento seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre iktidar partisi önde tamamladı.
Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre şu ana kadar oyların yüzde 86'sı sayıldı. Kalan oyların sonucu değiştirmeyeceği belirtiliyor.
Azerbaycan’da oyların yüzde 85’inin sayıldığı, bu orana göre Yeni Azerbaycan Partisi’nin 125 üyeli mecliste şimdilik 63 sandalye kazanmış olduğu bildirildi. Sayılan oylara göre Azatlık 4, Yeni Siyaset 2 sandalye kazanırken, bağımsızların 41 üyelik elde ettiği belirtildi.
Mehriban hanıma rekor oy
Azerbaycan'da Aliyev'in partisi 63 sandalye kazanırken, Mehriban hanım yüzde 94.5 oyla milletvekili oldu. Bu seçim, 2003 yılında baba Haydar Aliyev’den iktidarı devralan İlham Aliyev’in asıl şimdi ülkeyi yönetmeye başladığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Yeni Azerbaycan Partisi 125 sandalyeli parlamentoda 62 sandalye kazandı. Muhalefetteki Azatlık Bloğu sadece beş sandalye kazanabildi. Kalan sandalyeler ise iktidar partisine yandaş sayılan bağımsız adaylar ve küçük partilerce paylaşıldı.
Sonuçların açıklanmasından önce Yeni Azerbaycan Partisi, muhalefet yanlılarını çeşitli bölgelerde seçim sürecini bozma girişiminde bulunmakla suçladı.
Muhalefet ise ülke genelinde ihlaller olduğunu savundu ve eylem çağrısı yaptı.
Seçimlerde görev yapan 60 Türk gözlemci ise ufak bir iki sorun dışında oy verme işleminin düzgün gerçekleştiğini açıkladı.
Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın ise raporunu Türkiye saatiyle 14.00'te açıklaması bekleniyor.
İktidar değişikliği olmayacak
Babası Haydar Aliyev'in ölümüyle boşalan cumhurbaşkanlığı koltuğuna 2003 yılında oturan İlham Aliyev'in iki yıllık icraatlarının da değerlendirmesi anlamına gelen parlamento seçimleri, başkanlık sistemi ile yönetilen ülkede iktidar değişikliği getirmeyecek.
Parlamentoda sayıları 10'u geçmeyen milletvekiliyle temsil edilen muhalefet seçimlere bütün gücüyle katılırken sona eren kampanya döneminde sürekli olarak baskı ve engellemelerle karşılaştığından şikayet etti.
Babası Haydar Aliyev'in ulaştığı şöhret ve siyasi gücü yakalayamadığı belirtilen İlham Aliyev, seçim öncesinde yaptığı bakan ve bürokrat temizliği ile yolsuzluk ve rüşvetten kurtulmak isteyen halka olumlu bir mesaj vermek istemişti.
Çok sayıda üst düzey görevli de yurtdışında yaşayan muhalif liderlerden Resul Guliyev ile birlikte darbeye hazırlandıkları iddiasıyla hapse atılmıştı.