Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2093
EURO
35,0043
IMKB
10.740,000
ALTIN
2.511,960
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Adli Yıl Açılışında Papaz Brunson Mesajı
Adli Yıl Açılışında Papaz Brunson Mesajı
 
Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli Yıl açılışında yaptığı konuşmada ev hapsinde tutulan rahip ABD'li papaz Brunson'ın yargılanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
3.9.2018 - 12:38

Cirit, Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen adli  yıl açılış töreninde konuştu.

Konuşmasında kamu yönetiminde liyakatin önemini vurgulayan Cirit,  liyakat kavramına öneminden dolayı hadislerde de yer verildiğini aktardı ve  Hazreti Peygamber'in, "Kıyamet ne zaman kopacak?" sorusu üzerine "İş ehil  olmayana verildi mi kıyameti bekle dur" buyurduğunu anlattı.

Bilginin yerini cehaletin alması ve cehaletin yaygınlaşması halinde  gerçekler ters yüz olacağından toplumların felaketin eşiğine gelmesinin  kaçınılmaz olacağına dikkati çeken Cirit, "Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının  en büyük sebeplerinden birisi liyakat sisteminin bozulmasıdır. Liyakat sistemi  işlemeyince adama göre iş, rüşvet ve iltimaslar artmıştır. Memurlar yetkilerini  kötüye kullanarak, halka zulmetme noktasına kadar gelmiştir." diye konuştu.

Başkan Cirit, ehliyet ve liyakate dikkat edildiğinde 21. yüzyılın Türk  yüzyılı olacağını söyledi.

Bu kapsamda yargılama süreçlerinin büyük bir özen ve titizlikle  yürütülmesi gerektiğini belirten Cirit, "Dikkatsizce ve kötü hazırlanan  iddianameler, kararlar, dosyalar ya da çalışmalar, bir yandan yargılama sürecini  geciktirmekte, tarafların zarar görmesine yol açmaktadır. Bu sebeple, hakim,  cumhuriyet savcısı ve yargı personeli seçiminde, yükselmesinde ve nakillerinde  objektif kriterler belirlenerek liyakat ilkesine uygun davranılması büyük önem  taşımaktadır." diye konuştu.

"Ana tema adalet"

Liyakat ilkesi ve hesap verebilirlik arasında çok sıkı bir bağlantı  bulunduğuna işaret eden Cirit, kamu görevlilerinin bir göreve atandıklarında o  pozisyonun gerektirdiği iş ve görevleri en iyi şekilde yapıp yerine getirmeyi  taahhüt etmiş sayılacaklarını ve üstlendikleri emanetin gereklerini yerine  getirip getirmemekle ilgili hesap verme sorumluluğunun altına gireceklerini  kaydetti.

Tarih boyunca, adil olmayı başarabilen ve güçlü adalet sistemi kuran  devletlerin uzun ömürlü olması ve yüzyıllarca varlıklarını sürdürebilmelerinin  tesadüf olmadığının altını çizen Cirit, bu sebeple Yargıtayın 150. kuruluş  yıldönümü etkinliklerinin ana temasının "adalet" olduğunu söyledi.

Hukuk devleti, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü  ilkelerinin amacına uygun şekilde hayata geçirilebilmesi için erdemli hukukçulara  ihtiyaç duyulduğunu anlatan Cirit, "Kötü kanun yoktur, kötü hakim vardır"  sözünün, hakimlik mesleğinin adaletin sağlanmasında ne kadar önemli olduğunu  vurguladığını ifade etti.

Cirit, "Adil, bağımsız, tarafsız ve dürüst hukukçuların varlığı, hukuk  düzeninin ve demokrasinin en önemli teminatlarından biridir. Kendi aklına  güvenerek özgürce hareket edebilen, adalet ve vicdanına aykırı hiçbir tutum ve  davranış sergilemeyen, bilgiyi ve doğruyu kendine rehber edinen, yüksek  karakterli hukukçu nesiller yetiştirmemiz gerekir." dedi.

Yakın geçmişte yaşanan terör örgütü FETÖ/PDY gerçeğinin, yargının ve  yüksek mahkemelerin, topluma karşı şeffaf ve hesap verebilir şekilde  yapılandırılmasının ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğini ifade eden Cirit,  yargı etiği, şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkelerinin hukuk  devletinin ve demokrasinin temel ilkeleri olduğunu kaydetti.

Yargıtayın yargı etiği ile yargı etiği ilkelerini yaygınlaştırma  çalışmalarını da anlatan Cirit, yargıda şeffaflığın önemini vurguladı.

Halkın Yargıtaya duyduğu güvenin, Türkiye'deki adalet sistemine  duyulan güvenden bağımsız algılanmadığına işaret eden Cirit, Yargıtayın ülkenin  adalet politikasına kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Hukukun üstünlüğüne ulaşmak için insanlığın çok ağır bedeller  ödediğini belirten Cirit, şöyle devam etti:

"Yaşama hakkı, özel yaşam ve aile hayatının korunması, ifade  özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, mülkiyet gibi haklara yönelik ihlaller,  klasik yöntemlerden farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Bu noktada, hukuk  sisteminin ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri daha yakın ve hızlı bir  şekilde takip etmesi, özgürlükler üzerindeki baskıları ortadan kaldıracak  formüller üreterek bireylerin hukuki güvenliklerini sağlaması, hürriyet  alanlarını koruması gerekir.

Hukuk, kurallardan ibaret değildir. Hukuk, adalet ve erdem ilkelerine  dayalı bir değerler sistemi olup bu değerler üzerine inşa edilmelidir."

"Çok güçlü bir meşruiyete sahip"

Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik, insan haklarına saygılı ve  millet egemenliğine dayalı bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Cirit,  Anayasa'nın ilgili hükümlerinin demokratik, insan haklarına saygılı ve hukuk  devleti ilkesine bağlı tüm çağdaş hukuk sistemlerinde yer aldığı gibi  uluslararası hukuk bakımından da çok güçlü bir meşruiyete sahip olduğunu ifade  etti.

Türk milleti adına kullanılan asli, hukuki ve mutlak egemenliğin,  devletin içinde veya dışında herhangi bir kudrete ya da otoriteye bırakılmasının,  egemenliğin sonu olacağını, Türk yargısının bunun bilincinde olduğunu belirten  Cirit, şunları kaydetti:

"Yapılan açıklamalar çerçevesinde bir yabancı devlet vatandaşının  tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı  yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir.  Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme  iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan  Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğine saygı duyması gerekir. Çağdaş  demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin  kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının  güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur."

İSTANBUL ADALET SARAYI'NDA ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ
ÇAĞLAYAN'da  bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda  yeni adli yılın açılış töreni yapıldı. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan,15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 41 kamu davası açıldığı belirterek, "Açılan bu kamu davalarından 34'ü yetkili ağır ceza mahkemelerimiz tarafından karar bağlanmış, çoğunluğu üst rütbeli 789 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve diğer hürriyeti bağlayıcı cezalara çarptırılmışlardır" dedi. Adalet Sarayı'nın atrium alanında düzenlenen törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz ile hakimler, savcılar ve adliye çalışanları katıldı.

VALİ ŞAHİN: GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMAMIZ GEREKEN KURUMLARIN EN BAŞINDA ADALET MEKANİZMASI VE MÜESSESESİ GELİYOR

Törenin açılış konuşmasını İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptı. Adaletin klasik tanımıyla her şeyi yerli yerine koymak olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Bir başka tanımda da herkese hak ettiğiyle muamele etmektir. Yani adalet eşit davranmak değildir. Adalet hak ettiği şekilde insanlara, muhataplara muamele etmektir ki; haklıya hakkını vermek haksıza da haksız olduğunu bildirmek, suçluya cezasını vermek, suçsuzun ya da mağdurun hakkını korumak, adaletin temel ilkelerinden, prensiplerindendir" dedi. İstanbul Valiliği olarak adliye ile çok yakın işbirliği içinde olduklarını söyleyen Vali Şahin, "Adaletin tahakkuku noktasında idarenin üzerine düşenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bir ülkede insanlar hakkettiği muameleyi göremediğinden şikayet etmeye başlamışsa burada sıkıntı, çözülme ve bozulma başlamıştır. Dolayısı ile gözümüz gibi bakmamız gereken kurumların en başında adalet mekanizması ve müessesesi geliyor" diye konuştu.

'789 SANIK AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET, MÜEBBET VE HÜRRİYETİ BAĞLAYICI CEZALARA ÇARPTIRILMIŞLARDIR'

Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, "2018 - 2019 adli yılının ülkemize ve milletimize adalet ve toplumsal barışı getirmesi temennisiyle açıyorum" dedi. 15 Temmuz darbe girişimi ile Anayasal düzenin hedef alındığını söyleyen Başsavcı Fidan, "Türkiye Cumhuriyet devletinin Anayasal düzeninin, siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün hedef alındığı 15 Temmuz  darbe girişimi ve işgal girişimi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımız nezdinde terör yargılamaları ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde 41 kamu davası açılmıştır. Açılan bu kamu davalarından 34'ü yetkili ağır ceza mahkemelerimiz tarafından karar bağlanmış, çoğunluğu üst rütbeli 789 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve diğer hürriyeti bağlayıcı cezalara çarptırılmışlardır. Darbe girişimine katıldığı tespit edilen SAT Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Kuleli Askeri Lisesi, Kara Havacılık ve Hava Harp Okulu mensubu sanıklar ile Atatürk Havaalanı işgali girişimine katılan sanıklar hakkında açılan kamu davalarının yargılamaları yetkili ağır ceza mahkemelerinde devam etmektedir. Bununla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığımız nezdinde kurulu Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcılarımız tarafından çok sayıda şüpheli hakkında soruşturma ayrıca devam ettirilmektedir" dedi.  Başsavcı Fidan konuşmasını şöyle bitirdi: "Millet olarak son dönemde yaşadığımız acı tecrübeler ve zorlu süreçler açıkça göstermiştir ki, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Anayasası'na ve yasalarına yetki ve sorumluluğu kanunlar tarafından belirlenmiş resmi hiyerarşisine bağlılık her türlü bağlılığın ve sadakatin üstündedir. Hakim ve Cumhuriyet Savcıları yargısal anlamda hiçbir hiyerarşi ilişkisi içerisinde değildir ve olmamalıdır. Karar sürecinde yasaların yanında kendilerini bağlayan asli hür ve tertemiz vicdanlarıdır." Yüksel KOÇ / Milliyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ByLock'un En Kriptolu Mesajları da...

Erdoğan: Sakın Cambazlara İnanmayın

Erdoğan'dan Kırgızistan'a 'FETÖ' Çağrısı
»  Hakkari'de PKK'ya Büyük Darbe
»  İstanbul Emniyeti’nde Atama Rüzgarı
»  Düğünde Bir Araya Geldiler
»  Fenerbahçe Kadıköy'de Yine Şokta 2-3
»  Ak Parti'den ABD'ye Filistin Tepkisi
»  ABD'den Kritik Filistin Açıklaması
»  CHP'den Emeklilik Hamlesi
»  Erdoğan Balık Av Sezonunu Açtı
»  İçişlerinde ,Büyük Revizyon
»  Akşener: Rahatsızlık Duymaktayım
»  Bahçeli'den Yerel Seçimde ittifak Mesajı
»  İYİ Parti'de Şok İstifa
»  Erdoğan: Bırakın o sahtekarları… Bunlar
»  Saray'daki Resepsiyonda Akşener Sürprizi
»  İstanbul'da Arapça Tabela isyanı
»  Erdoğan'dan S-400, F-35 ve Döviz Mesajı
»  İyi Parti'de Teşkilatlara İstifa Yazısı
»  30 AğustosResepsiyonunda Flaş Açıklamlar
»  CHP PM Üyesi Gaye Usluer'den açıklamalar
»  İşte Galatasaray'ın Rakipleri
»  Erdoğan: Harp Okulları Kapatılmadı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.