(ajansbizim)-Taliban, Afganistan’da yeni bir barış dönemi kuracağı vaadiyle iktidarı yeniden ele aldı. Ancak, Taliban’ın, daha önceki döneminde Afgan halkına uygulamadığı yönetimler de belleklerden silinmiş değil.
Afganların yaşadığı pek çok korku arasında, ülkedeki kadınların medeni haklar açısından yıllar içinde elde ettikleri kazanımların kaybedilmesi de var. Korku, ülkede satılan burkaların fiyatlarının Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden sonra 10 kat artmasında kendisini gösteriyor.
Taliban’ın iktidarda bulunduğu 1996-2001 yılları arasından kadınların burka giymesi zorunluydu. Kadınların, yanlarında bir erkek akraba olmadan okula, işe gitmelerine ya da evden çıkmalarına izin verilmemişti.
Taliban’ın geri dönmesiyle bütün bir kuşağın demokratik bir devlet kurma umutları yerle bir oldu. Savaştan harap hale gelen ülkenin kadınları, burkaya dönmeye başladı. Bu da burka fiyatlarının Kabil’de 10 kat artmasına sebep oldu.
CNN’de yayımlanan bir röportajda, bir kadın, evde sadece bir ya da iki burka bulunduğunu, bunun kendisi, kız kardeşi ve annesi arasında paylaşılacağını söylüyor ve “Eğer burkamız yoksa bir çarşaf a da ona benzer bir şey alıp daha büyük bir örtü yapmalıyız” diyor.
Taliban liderliği, kadınların eğitimine açık olduğunu garanti ederken, insan hakları grupları, kuralların yerel komutanlara ve toplulukların kendilerine bağlı olarak değiştiğini söylüyor.
Herat kentinde yerel bir STK'da çalışan 25 yaşındaki üniversite mezunu bir kadın, çatışmalar nedeniyle haftalardır evden çıkmadığını, diğer sakinlerle yaptığı konuşmalara göre, sokaklarda çok az kadın olduğunu, hatta kadın doktorların bile durum açıklığa kavuşuncaya kadar evde kaldığını anlatıyor.
Genç kadın, “Taliban militanlarıyla karşı karşıya gelemem. Onlar hakkında hiç de iyi duygular taşımıyorum. Taliban’ın kadınlara, kızlara karşı tutumunu kimse değiştiremez, hâlâ kadınların evde kalmasını istiyorlar” diyor. Ve ekliyor: “Burka giymeye hazır olacağımı düşünmüyorum. Bunu kabul edemem. Ne olursa olsun, haklarım için mücadele edeceğim”.