Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3276
EURO
35,0684
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,700
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Alamost Gold'a Ruhsat Yok
Alamost Gold a Ruhsat Yok
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Kirazlı Altın Madeni ile ilgili olarak “Çevreyi korumakla görevli Bakanlığınız, Çanakkale’de on binlerce ağacın kesilmesine seyirci kalmıştır” şeklindeki sözlerine Bakan Murat Kurum’dan sürpriz bir yanıt geldi.
 
12.11.2019 - 13:24

Bakan Murat Kurum, Alamost Gold firmasına ruhsat verilmeyeceğini duyurdu. Özgür Ceylan’ın sorusunu yanıtlayan Bakan Murat Kurum “Çanakkale “Kirazlı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi” kapsamında biz de ilgili bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldik ve burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş Ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik. Burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik. Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz” dedi.

2020 yılı bütçe görüşmelerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi ile devam edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sunuş konuşmasının ardından, milletvekilleri söz alırken, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kaz Dağlarında yaşanan ağaç katliamını gündeme getirdi.

Sözlerine Anayasa’nın “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”   şeklindeki 56’ncı maddesini hatırlatarak başlayan Özgür Ceylan, “Anayasa’mız böyle demesine rağmen maalesef çevre katliamları artık ülkemizde sıradanlaşmıştır. Ancak yurttaşlarımız yeterli direnci gösterebilirse idarenin ve yargının dikkatini çekebilmektedir” dedi.

Çanakkale ve Balıkesir’i merkezine alan ciddi çevre sorunları yaşandığını belirten Özgür Ceylan, Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu havzası olan Atikhisar Barajı çevresinde siyanürle zenginleştirme işlemi yapacak olan bir firmanın, yasal süreçler tamamlanmadan Kaz Dağları’nda gerçekleştirdiği orman katliamını tüm Türkiye’nin yakından takip ettiğini söyledi.

Çanakkalelilerin gösterdikleri direniş sayesinde işletme ruhsatının yenilenmediğini belirten Özgür Ceylan, “Kaz Dağları’nda 195 bin ağaç kesilirken ne Orman Bakanlığından ne de Çevre Bakanlığından bu katliamı durdurmaya yönelik tek bir açıklama yapılmamıştır. Çevreyi korumakla görevli Bakanlığımız Çanakkale’de on binlerce ağacın kesilmesine seyirci kalmıştır” dedi.
“Vahşi Madencilik Tarım Alanlarımızı Yok Ediyor”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Dünyanın birçok ülkesinin vazgeçtiği çevreyi kirleten enerji yatırımlarının ve vahşi madencilik çalışmaları yüzünden tarım alanlarının yok olduğunu, hayvancılığı bitirdiğini ifade edere, “Kaz Dağları, ormanlar tahrip ediliyor, içme ve kullanma sularımız kirletiliyor. Kaz Dağları’nda altın şirketleriyle birlikte termik bacalarının faaliyeti canlılığı yok etmek üzeredir. Bakanlığınız bu vahşetin farkında mıdır?” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının enerji, kentleşme, turizm ve sanayi politikalarının bir diğer alana ket vurmayacak şekilde planlanması için daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade ede Özgür Ceylan, “Maden şirketlerinin son dönemde izlediği en moda yöntem “zenginleştirme” adı altında, ÇED raporunda belirtilen alanın dışında faaliyet yürütmek. Buna engel olmaya yönelik olarak Bakanlığınızın ne gibi çalışması var? Bakanlığınızın çevreye zararı aşikâr olan projelerde daha hassas davranması en başında “ret” kararını vermesi gerekmektedir” dedi.


Bürokratların üzerinde siyasi bir baskının söz konusu olup olmadığını soran Özgür Ceylan,  “Termik santraller, taş ocakları, siyanürle zenginleştirmeyi kapsayan ÇED talepleri hızla karara bağlanmakta ve çoğunlukla kararlar firmalar lehine, insanlarımız aleyhine çıkmaktadır” dedi.

Özgür Ceylan, maden şirketlerinin üç beş yıl sonra cevheri alıp gittiği varsayıldığında sonrasında bölgenin talan edilmiş olacağını ifade ederek, “O coğrafyada yaşayan ve çoğunlukla geçimini tarımla sağlayan insanların geçim kaynağını yok etmiş oluyorsunuz. En azından konuşabilen varlıklar olan insanların itirazlarını dikkate almanız gerekmiyor mu?” dedi. İnsanımızın yaşam hakkı sermayenin çıkarlarının üstünde olduğunun altını çizen Özgür Ceylan, “Çanakkale’de ve ülkenin birçok yerinde insanımız her gün tarlası için, içme ve kullanma suyu için, zeytinlik alanları için mücadele ediyor. Bunları korumaya, geleceğe aktarmaya çalışıyor” dedi.

Bakan Kayıtsız Kalmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’a verdiği cevapta, “Çanakkale “Kirazlı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi” kapsamında biz de ilgili bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldik ve burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş Ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik” dedi.

Doğanın ve çevrenin korunmasını herkes gibi istediklerini ifade eden Bakan Kurum, “Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk.” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Mümtaz Soysal Hayatını Kaybetti

Eşinin Spermi Öldürüyordu!

Ünlü Tarihçiden Vahşi Cinayet
»  Türkiye’de Hayat 09.05’te Durdu
»  Ankara'daFeci Kaza,2 Ölü
»  Haluk Levent’ten Antalya Paylaşımı
»  Babanın Yürek Paralayan Mektubu
»  Yine Siyanür mü? Antalya'da Korkunç Olay
»  MEB Ders Kitabında Skandal
»  Sanatçı Özdemir Nutku, Yaşamını Yitirdi
»  Öğrencilerden Yurt Ücretine Zam’ Eylemi
»  Suriye’ye Dev Gıda Yardımı
»  4 Kardeşin Ölümünde Yeni Gelişme
»  Meğer Ispanak Zehirlenmesi Değilmiş!
»  Siyanürle İntiharda Kahreden Detay
»  Müjdat Gezen'e Ispanak Şoku
»  Ispanak Toptancının Elinde Kaldı
»  Palamutta Büyük Oyun!
»  Alzheimer İçin Geliştirilen İlaca Onay
»  İstanbul'da Ispanak Alarmı
»  Ispanak Yemeği Zehir Oldu!
»  Seks Partisi Zehir Oldu1
»  48 Bin Liraya Damat Tıraşı!
»  Çıplak Uyumanın İlginç Faydaları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.