DOLARDAKİ hızlı artış, sigorta pazarını vururken, önümüzdeki dönemde dolardaki artışın devam etmesi halinde başta trafik ve kaskodan oluşan oto sigortaları olmak üzere tüm sigortalarda fiyatlar artacak. Prim artışının en önemli nedeni ise dolara bağlı hasar maliyetindeki artış olacak. Hürriyet'te yer alan habere göre Özellikle trafik sigortası ve kaskoda yedek parça fiyatlarının dövize endeksli olması, sigorta şirketlerinin hasarlarını artıracağından bu durum, kısa vadede sigortalılara prim artışı olarak yansıyacak. Dövize endeksli poliçelerde ise fiyat artışı kaçınılmaz.
BÜYÜME YAVAŞLAYABİLİR
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, döviz kurlarındaki artışın enflasyonu arttırıcı etkisi göz önünde bulundurulduğunda, maliyetlerin artacağını söyledi. Her yüzde 10’luk devalüasyonun, enflasyonu yüzde 1.5-2 artırdığını belirten Gülen, “Döviz kuruna endeskli maliyetler kur artışından, TL’ye endeksli maliyetler enflasyondan dolayı artacak. Bu da öncelikle yeni varlık edinmeyi zorlaştıracak; sektörün büyümesini yavaşlayacak. Bir taraftan talepte bir azalma olurken, diğer taraftan da sigorta sektörünün ana maliyetini oluşturan hasar maliyetlerinde artış, kaçınılmaz olarak gerçekleşecek” dedi.
FİYATLARA YANSITILACAK
Uğur Gülen, dövizdeki artışın oto dışı sigortaları da etkileyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Yabancı para cinsinden teminat verilen poliçeler için dövizdeki artışın önemli bir etkisi olmayacağı düşünülebilir. Bu poliçelerin primlerinin TL karşılıklarında yüksek oranlı bir artış sonucunu doğuracak ve prim üretimi TL cinsinden büyümüş gözükecek. TL cinsinden teminat verilip, primi de TL cinsinden hesaplanan sigortalarda, enflasyon kaynaklı maliyet artışı fiyatlara yansıtılmaya çalışılacak. Ancak alım gücünün zayıflaması bu prim seviyelerini karşılayabilecek tüketici sayısını azaltacak. Bu durum da prim büyüme hızında yavaşlama, hatta negatif büyüme oranları gözlenebilir.”
HASAR MALİYETİMİZ ARTTI
AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, trafik sigortası ve kaskoda, kısa vadede yedek parça fiyatlarındaki artışın maliyet artışlarını getireceğini belirterek, şunları söyledi: “İthal araçların fiyatlarında artış ve bunun doğrultusunda da ortalama primlerde artış beklenir. Ancak satın alma gücü, yükselen fiyatlar ile uyumlu bir artış gösteremeyeceğinden; araç satışlarının azalması, bunun sonucunda da oto sigortaları pazarında büyüme hızının yavaşlaması, hatta negatif büyüme göstermesi yüksek bir olasılık. Hasar maliyetlerinin yüzde 65’ini yedek parça, kalanını ise işçilik oluşturuyor. Yedek parçaların çoğunluğunun ithalat yolu ile karşılandığı ve işçiliğin enflasyona endeksli olduğu göz önüne alındığında hasar maliyetlerinde bir artış kaçınılmaz.”
KASKODA YENİ YILLA BİRLİKTE FİYAT ARTAR
NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, dolardaki artışın dövizle fiyatlanan yedek parçaların kullanıldığı kasko ve trafik sigortalarında hasar maliyetlerini arttıracağını belirterek, şunları söyledi: “Dövizle fiyatlanan araç bedelleri yükseldiği için aynı fiyat uygulansa bile kasko bedelleri artacağından vatandaşın ödeyeceği kasko primleri de artış yönünde etkilenecek. Parçaları yurtdışından ithal edilen araç türleri olmak üzere kasko ve trafik maddi hasar maliyetleri, eldeki stoklar bittikten ve gelecek parçalar kullanılmaya başlandıktan sonra maliyetler artıracak. Kasko primleri zaten dövize endeksli olarak fiyatlanan modellerde sigorta bedelleri artacağından yeni yılla birlikte artacaktır. Trafikte ise sadece maddi hasar maliyetleri artacağından primin de aynı oranda artması gerekir ama şu an itibariyle trafikte prim artışından çok iniş trendinde olan fiyatların önce sabit kalmaya başlayacağını, yeni yılla birlikte kısmi fiyat artışları olabileceğini tahmin ediyoruz.”
DOLARDAKİ ARTIŞ NASIL ETKİLEYECEK?
- Otoda yedek parçaların çoğu ithal olduğundan dövizdeki artış sigorta şirketlerinin hasarlarını artıracak.
- Kaskoda dövize endeksli fiyatlanan araç modellerinde yeni yılda prim artışı kaçınılmaz olacak.
- Trafik sigortasında maddi hasar maliyetleri artacak.
- Dövizdeki artış medikal enflasyonu artırdığından sağlık sigortasında maliyetler yükselecek.