Küresel piyasalar, Çin'den gelen verilerin etkisiyle bugün deyim yerindeyse 'Kara Pazartesi' yaşıyor.
ASYA BORSALARI ÇAKILDI
Asya borsalarında bugün yüzde 5'i aşkın kayıplar yaşanırken Shanghai borsası yüzde 8.5 kayıpla beş buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin'de CSI300 endeksi yüzde 8,6'lik düşüşle kapanarak, Şubat 2007'den bu yanaki en sert tek günlük düşüşe imza attı. Japonya'nın gösterge endekslerinden Nikkei de günü yüzde 4,6'lık düşüşle kapattı.
BU VERİ ETKİ ETTİ
Çin'de geçen hafta açıklanan verilere göre fabrika aktiviteleri Ağustos ayında son 6.5 yılın en hızlı daralmasını göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sert bir yavaşlama içerisinde olabileceği endişelerini artırmıştı.
ALMANYA BİLE ETKİLENDİ
Asya borsalarındaki bu sert düşüş, Avrupa'yı da etkisi altına aldı.
Almanya'da DAX endesi Çin korkusunun etkisiyle yüzde 3 gerileyerek, Ocak'tan bu yana ilk kez 10.000 puan seviyesinin altına indi.
İNGİLTERE DE DÜŞTÜ
İngiltere'nin gösterge endeksi FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 3.6 düşerek Eylül 2011'den bu yana en sert günlük kaybına doğru yol aldı.
Borsalardaki bu düşüşte Çin merkez bankasının hafta sonu herhangi bir çözüm önerisi sunmamasının da etkisi oldu.
ABD'Yİ BİLE ETKİSİ ALTINA ALDI
Çin'deki satış dalgası ABD'yi bile etkisi altına aldı. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 3'ün üzerinde kayıpta.
APPLE HİSSESİ YÜZDE 5 DÜŞÜYOR
Çin kaynaklı satış dalgası, vadeli piyasada teknoloji devi Apple şirketini de vurdu. Şirketin hissesi yüzde 5 değer kaybıyla 100 doların altına geriledi.
ANALİSTLER: TÜRKİYE'YE DE SATIŞ GETİREBİLİR
Analistler küresel piyasalarda Asya borsaları öncülüğünde yaşanan sert satış baskılarının güvenli liman arayışlarını tetiklediğini Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda satışları da beraberinde getirdiğini belirttiler.
BORSA İSTANBUL'DA SARSILDI
Yaşanan satış dalgasından Borsa İstanbul da etkilendi. Endekste kayıp yüzde 2,5'e yaklaştı ve 72 bin seviyesinin altı bile görüldü. Borsa İstanbul bu seviyeyi en son Nisan 2014'te görmüştü.