Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2439
EURO
37,6215
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.873,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BİR TÜRBAN YORUMU DA DİYANET ESKİ BAŞKANI'NDAN
BİR TÜRBAN YORUMU DA DİYANET ESKİ BAŞKANI NDAN
 
Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz “Türban sorununun çözümü için zamana ihtiyaç var’’ dedi. Yılmaz, “ Türban için Eyüp Sultan’da bize beddua bile edildi. Din günlük politika içine sokulmamalı. Türban toplumun gündeminde ön planda değil ’’ dedi.
 
22.1.2008 - 11:16
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya gezisinde ortaya attığı türban tartışmasının yankıları devam ediyor. Hukukçular, din adamları ve siyasetçiler arasındaki farklı görüş ve çözüm önerileri de gündeme damgasını vuruyor.
Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, “Türban sorununun çözümü için zamana ihtiyaç var. Geçmişte türban için Eyüp Sultan’da bize beddua edildi.  Din günlük politika içine sokulmamalı’’ dedi. Yılmaz GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, siyasi ve ticari menfaatler için dinin kullanılmasının, “ihanet olduğunu’’ vurgulayarak şunları söyledi:
“ Dini istismar etmek çok kolaydır. Siz vatandaşa hizmet götüremiyorsunuz, problemlere çözüm bulanmıyorsunuz. Bu kez de diyorsunuz ki, ‘bize oy verirsen dinin hizmetlerini yerine getirmiş olursun’. Eski dönemde de böyle olmuştur. Dini günlük politika içine sokmamak lazım. Politika değişir ama din değişmez. Siyasi veya ticari menfaat için din kullanılırsa en büyük ihanet olur. 1980’den önce böyle birşey yoktu. Sonra ortaya çıktı.’’


ARTIK EYLEM DE YOK
Yılmaz, geçmişte üniversite kapılarında türbanlı kızların eylemlerine sık sık rastlandığını, bugün ise böyle bir gösteri olmadığına dikkat çekerek “Türban toplumun gündeminde ön planda olan bir konu değil’’ değerlendirmesini yaptı ve şunları söyledi:
“ 28 Şubat döneminde ben Üniversitelere gittim, türbanla veya tesettürle üniversitelere. alınanlar da vardı. Türbanın çözümü için zamana ihtiyaç var. Bir paşa çıktı, bağlama yöntemini gösterdi. Ama o tartışılmadı. Türban takan kızlar da ona razı olmadı. Çünkü toplumsal uzlaşı yok. Siyasi partilerde birlik yok. Sivil toplum örgütlerinde de birlik yok. Bu konu bir sorun yumağı gibi yorumlanıyor. Bizim zamanımızda üniversite kapılarında hergün eylem oluyordu. Eyüp sultanda bize beddualar ediliyordu. Bugün böyle bir hareketlilik de yok. Türban toplumun gündeminde ön planda değil. “


YARGITAY KARARI
Öte yandan türban konusunda verilmiş bir Yargıtay kararı da bulunuyor. Evlendiği sırada başı açık olan eş, daha sonra türban takınca, boşanma davası açan koca haklı bulundu ve çiftin boşanmasına karar verildi.  Kararda şöyle deniliyor:
“ Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın laiklik ilkesini öngörmüş olması karşısında eşlerden birinin ötekinin inançlarına müdahalede bulunması mümkün değildir. Hoşgörü yükümlülüğü ailenin mutluluğu için birtakım fedakarlıklarda bulunmak ve bunun için de bazı davranışlardan kaçınmak zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Gerçekten İslam dininde tesettür (örtünme) konusunda kesin hatları ve ayrıntıları muayyen ve uygulanması her halde zorunlu bulunan kurallar belirlenmiş değildir. Medeni Kanun’un TBMM’ye sevk gerekçesinde belirtildiği gibi ’Çağdaş medeniyeti benimsemek kararında bulunan Türk milleti çağı kendisine değil, kendisi medeniyetin gereklerine her ne pahasına olursa olsun ayak uydurmak zorundadır."


İLK BAYAN VAİZ NE DİYOR?
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye’nin ilk bayan vaizi Beyza Bilgin de kadınlardan kendisine gelen “Başı açık bir bayanım. Namazımı kılıyor, ibadetlerimi yerine getiriyorum. Başörtüsüyle ilgili Kuran ne diyor?” biçimindeki sorular ile karşılaştığını belirtti. Bilgin “ Başörtüsü tavsiyedir, zorunluluk değildir’’ diyerek şunları söyledi:
’Kuran'da ‘Kadınlar, kendiliğinden görünen yerleri dışında, cazibe ve güzelliklerini açığa vurmasınlar, bunun için, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" denilmiştir. Bu söyleyiş, ayetin emir kalıbının dışında, tavsiye kalıbında olduğunu gösterir. Başörtüsü, bir dünya işidir, bir tavsiyedir, vazgeçilemez bir dini emir (farz veya vacip) değildir.’’


İLAHİYATÇILARIN GÖRÜŞLERİ
Diyanet ve ilahiyatçı öğretim üyeleri de türban konusuna farklı yaklaşıyor.  Bu görüşler de şöyle:
Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı):  İslam'da, Kuran'da başörtüsü var, ama buna son 20 yıldır türban deniyor. 1980'lerde YÖK Kanunu'ndan sonra 'daha modern olsun' diye 'türban' denildi. Başörtüsü o zaman alerji yaratmıştı. Kuran'da Nur Suresi'nin 31. ayetinde başörtüsü geçer.


Doç. Dr. Ahmet Yaman (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): İslam'da, Kur'an'ın açık hükümleri, Hz.Muhammed'in sözlü ve eylemli buyrukları ile tarihsel tecrübe, Müslüman kadınların kulakları ve boyunları da dahil olmak üzere başlarını örtmeleri gerektiğini ortaya koymakta.


Prof. Dr. Suat Cebeci (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Dinimizde türban diye bir yapı, kalıp yok, tesettür var. Bu da kadının kadınsı cazibesini gizlemesidir. Bir zamanlar çarşaf giyilmiş, hatta hâlâ giyenler var. Bu işin bir kalıbı yok. Müslümanlar biraz daha esnek olsalar, belki de bu giyim kuşamı sorun etmekten çıkarmış oluruz. (GAZETEPORT)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"AKP AYIPLARINI TÜRBANLA ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR"

BAHÇELİ: SİYASET BAŞÖRTÜSÜNDEN ELİNİ ÇEKMELİDİR"

HAYALİ HARİTALARLA "SEVR" KUŞATMASI
»  ECEVİT'İN GİZLİ ARŞİVİNDEN ÇIKAN BELGE
»  AİHM'E KADIN YARGIÇ
»  GENERAL'İN GURUR İSTİFASI
»  EMNİYET'İN HAVA FİLOSUNDA YAPRAK DÖKÜMÜ
»  VEKİLLERE, "VAKIFLAR YASASINI ONAYLAMAYIN" MEKTUBU
»  ŞERİATÇI CUMHURBAŞKANININ KAPŞONLU KATİBİ
»  KÖŞK'TE İKİ FİRS LADY
»  BAKANLAR KURULU TÜRBAN'I KONUŞTU
»  BAY HİLMİ YAĞLAR,
»  CHP'Lİ SELVİ'DEN TÜRBAN HAZIRLIĞI
»  YARGITAY'DAN HÜKÜMETE "AKCİĞER" YANITI
»  GENELKURMAY BAŞKANI YORUM YAPMADI
»  MYO MENZUNLARINA KISA DÖNEM ASKERLİK ..
»  BÜYÜKANIT'IN SİGARA MOLASI
»  DTP'LİLER, 4 ŞUBAT'TA DAĞA ÇIKACAK!
»  ÖCALAN, YUNANISTAN'A DAVA AÇIYOR
»  YARGI: ERDOĞAN BİZİ HEDEF GÖSTERİYOR
»  BAŞBAKANLIĞA CANLI BOMBA ÖNLEMİ
»  MİLLİ EĞİTİM'İN SİTESİNDE TAKKELİ ÖĞRETMEN SKANDALI
»  YENİ CEZALAR İÇİN TBMM'DE SONA GELİNDİ..!
»  CIA NÜKLEER SIRLARI ÇALAN TÜRKLERİN PEŞİNE DÜŞTÜ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.