Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2773
EURO
37,6740
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.914,720
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN 100 GÜNÜNÜN ÇOĞUNU YURT DIŞINDA GEÇİRDİ
BABACAN 100 GÜNÜNÜN ÇOĞUNU YURT DIŞINDA GEÇİRDİ
 
Dışişleri Bakanlığı görevinde yaklaşık 100 günü geride bırakan Ali Babacan, bu süre zarfında gerçekleştirdiği yoğun diplomasi ve yurtdışı seyahatleriyle dikkat çekti.
 
13.12.2007 - 08:25

Başta terör örgütü PKK ile mücadele ve Kuzey Irak'a operasyon gibi birçok mühim meselenin merkezde olduğu zor bir dönemde göreve başlayan Bakan Babacan, seyahatleriyle birçok ilke de imza attı. Mart 2003'teki Amerikan işgalinden sonra bu ülkeye giden ilk Türk bakan olan Ali Babacan, geçtiğimiz haftaki Yunanistan ziyaretiyle de Batı Trakya'yı 47 yıl sonra ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olarak kayıtlara geçti. Göreve geldiğinde Türkiye'nin Ortadoğu'daki aktif politikasının devam edeceği mesajı veren Bakan Babacan, tam 11 bölge ülkesini ziyaret ederek bu iddianın sözde olmadığını gösterdi. Toplamda 15 ülkeyi ziyaret ederek görevde bulunduğu sürenin yaklaşık yarısını yurtdışında geçiren Babacan, Dışişleri diplomatları ile uyumlu çalışmasıyla da dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Babacan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmaları için ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği ABD'de iki hafta boyunca birçok muadili ile görüşme yaptı; NATO, AB ve İKÖ temsilcileriyle de bir araya geldi. PKK ile mücadele ve Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik diplomatik girişimler Ali Babacan'ın yoğun mesai harcadığı konuların başında geldi.

Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan, Afganistan ve İran'ı ziyaret ederek Ortadoğu ülkelerine Ankara'nın terörle mücadelede hassasiyetini aktaran Bakan Babacan, Irak topraklarından gelen PKK saldırılarının önlenmesi konusunda destek buldu. "Ne kadar meşru bir zeminde hareket ettiğimizi bütün dünyanın anlaması önem taşıyor, bunu da sağladık." diyen Ali Babacan, Türkiye'nin bu konudaki haklılığının 1980'lerden sonra ilk kez geniş çevrelerce tescil edilmesini sağladı. Dışişleri Bakanı, Ortadoğu temaslarında bölge meseleleriyle yakından ilgilendiğini de gösterdi. Babacan, Ankara'nın fikir babası olduğu Genişletilmiş Irak'a Komşular Konferansı öncesinde Bağdat'a giderek bu ülkenin toprak bütünlüğüne Türkiye'nin ne kadar ehemmiyet verdiğine işaret etti. İşgalden sonra Irak'ı ziyaret eden ilk Türk bakan olan Ali Babacan, İstanbul'da ikincisi düzenlenen genişletilmiş konferans bildirisine Türkiye'nin istediği maddelerin girmesine öncülük etti.

Babacan, geçtiğimiz haftaki Yunanistan ziyaretiyle Batı Trakya Türklerinin gönlünü kazandı. 1960'tan sonra Gümülcine'yi ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olan Babacan'ın soydaşlara yönelik, "Türk kelimesini yasaklasalar bile sizin Türk kimliğinizi silemezler." sözleri, Yunan basınının tepkisini çekti. Babacan, Yunan bakanla birlikte 5 ayaklı güven artırıcı önlem paketini açıklarken, bunlardan Ankara ile Atina'nın 'birleşik kara birliği' kurmasını öngören madde 'tarihî bir adım' olarak nitelendirildi. Komutası dönüşümlü olacak birleşik birlik aynı karargâhta eğitim alıp tatbikat yapacak ve NATO'nun barış harekâtlarında görev alacak.

Her fırsatta Avrupa Birliği'nin Türkiye için önemine işaret eden Bakan Babacan, reform çalışmalarını da sıkı takibe aldı. Babacan, Abdullah Gül döneminde belirlenen reform takvimini 3 aylık periyotlara böldü. Böylece gerekli düzenlemeler daha yakından izlenebilecek ve takvime uyulup uyulmadığı daha kolay kontrol edilebilecek. Bakan Babacan, yoğun diplomasi trafiğini önümüzdeki dönemde de sürdürecek. 17 Aralık'ta Paris'te düzenlenecek Filistin toplantısına katılacak olan Ali Babacan, ay sonuna kadar Kosova'yı da ziyaret edecek.

Dışişleri kadrosu 'şikayetçi': Bu tempo bizi de zorluyor

Dışişleri'nden önce ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı yapan Ali Babacan'ın tercih imkanı olsa hangi bakanlığı seçeceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyordu. Babacan, geçtiğimiz haftaki Yunanistan ziyaretinde gazetecilerin bu sorusuna, "Başbakan'ımızın takdiri." cevabını verdi. Bakan Babacan, aynı sohbette Dışişleri bakanlığına alıştığını da ilave etti. AB başmüzakerecisi görevini yürüttüğü için Dışişleri'ne uzak olmadığını vurgulayan Babacan, "Bu durum ve bakanlığın seçkin kadrosu nedeniyle ekonomiden Dışişleri'ne geçişim kolay oldu." değerlendirmesini yaptı. Ali Babacan'ın övdüğü Dışişleri mensupları ise Bakan'ın çok çalışarak kendilerini de zorladığı latifesinde bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ATA'NIN GİZLİ VASİYETİ DAVASI AİHM'DE

TÜRBANLIYA ÖDÜL ÇELİK'İ KIZDIRDI

DAĞDA UNUTULAN ÜSTEĞMEN'DEN HABER YOK
»  FENERBAHÇE KADIKÖY'DE YİNE YIKILMADI
»  METROBÜSTEN SONRA HAREMBÜS
»  ÖLÜM ORGANİZATÖRLERİ!
»  ERDOĞAN: “FRANSA YÜZÜMÜZE FARKLI SIRTIMIZI DÖNDÜĞÜMÜZDE FARKLI"
»  ESKİ BAKAN ŞENER'DEN SİYASİ ETİK DERSİ
»  ANKARA'NIN 110 GÜNLÜK SUYU KALDI
»  UNAKITAN ÇOCUKLARININ İŞİNİ SAVUNDU
»  ERDOĞAN, TÜSİAD RESEPSİYONUNDA KONUŞTU
»  "İRAN'A SALDIRI DÜNYA SAVAŞI GİBİ OLUR"
»  KANADALI UÇAK UZMANI:PİLOT HATASI MANTIKLI DEĞİL
»  
»  DP'DE CİNDORUK'A İKİ RAKİP VAR
»  MECLİS'TEKİ TELEFON KESİCİ, CİNSEL İSTEKSİZLİK YAPIYOR
»  "PARDON, TÜRKİYE'YE ŞERİAT MI GELDİ?"
»  SARIGÜL'E ATARSIN-ATAMAZSIN !
»  KENAN PAŞA'NIN SAÇLARINI DİMDİK EDEN HABER
»  DTP'Lİ KAPLAN'DAN BÜYÜKANIT'A AĞIR YANIT
»  ÜSTEĞMEN'İ DAĞDA UNUTTULAR
»  YÖK BAŞKANI ÖZCAN'IN ŞİRKETİ MECLİS GÜNDEMİNDE
»  KAPATMA İDDİANAMESİ DTP'DE
»  ERDOĞAN'DAN AF'FA SON NOKTA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.