Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1917
EURO
37,5132
IMKB
8.964,000
ALTIN
2.892,380
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN: "AB'DEN BASKI GELİRSE 301 ZOR DEĞİŞİR"
BABACAN:  AB DEN BASKI GELİRSE 301 ZOR DEĞİŞİR
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin 301'inci maddeyi değiştirme niyeti olduğunu söyledi, ancak ''AB'den ne kadar çok baskı gelirse, değiştirmemiz de o kadar zorlaşır'' dedi
 
21.11.2007 - 19:05
Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 58'inci Genel Kurulu bugün TBMM'de başladı. Toplantıda, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, özellikle 301'inci madde üzerinde ısrarla durdu. 
AB kaynaklarına göre, basına kapalı yapılan soru-cevap bölümünde, Bakan Babacan'a özellikle 301'inci madde, kadın hakları, Kıbrıs ve DTP'nin kapatılmasıyla ilgili sorular soruldu. 
Babacan, "301'inci maddeyi ne zaman değiştireceksiniz? Bu değişikliğin içeriği ne olacak?" sorusu üzerine, Türkiye'nin 301'inci maddeyi değiştirme niyeti olduğunu söyledi, ancak bu konuda AB'den baskı gelmesini eleştirdi.
Ruijten: "Zamana yayılmak isteniyor"
Toplantının, "Türkiye'de ve AB'de Siyasi Durum" başlıklı oturumunda konuşan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de, Babacan'ın, soruları yanıtlarken "TCK'nın 301'inci maddesi konusundaki olası bir değişikliği zamana yayma ve daha uzun bir sürece dahil etme gibi bir anlam çıkardığını" ifade etti.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Yaşar Yakış da Babacan'ın bunu demek istemediğini ifade ederek, 301'inci maddenin, "Türkiye AB'ye üye olsa da olmasa da değiştirilmesi gereken bir şey olduğu" yolunda Türk kamuoyunda çok geniş bir kanı bulunduğunu belirtti.
Bu konuda AB'den, Türkiye nezdinde yapılan girişimlerden daha güçlü bir baskının Türkiye'deki bütün kamuoyundan geldiğini anlatan Yakış, maddenin değiştirilmesini istemeyenler de bulunduğuna işaret ederek, "Hükümetin, bu iki görüş arasında dengeyi bulacağını düşünüyorum" dedi.
 
Aynı konuyla ilgili söz alan Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır da Babacan'ın, konuşmasında "Hükümetin 301'inci maddeyi değiştirme niyeti olduğunu, Parlamento'da büyük ihtimalle, bütçe çalışmalarından sonra bu konunun görüşüleceğini, kararı da Parlamento'nun vereceğini" söylediğini anlattı.
 
Bozkır, Bakan Babacan'ın, "Biz bunu değiştirmek istiyoruz, çünkü Türk halkı böyle istiyor. Bunu kendimiz için yapacağız" dediğini belirtti.
 
Kıbrıs ve DTP'nin kapatılması
 
AP üyesi Rum milletvekili Marios Matsakis'in "Türk askeri Kıbrıs'tan çekilecek mi veya azaltılacak mı?" sorusuna ise Babacan, "Annan Planı'na 'evet' deseydiniz asker azaltılacaktı" sözleri ile tepki gösterdi.
 
AB kaynakları, Babacan'a, DTP'nin kapatılması davasına ilişkin de soru sorulduğunu, ancak Bakan'ın vakti olmadığı için soru-cevap bölümünü sona erdirerek bu soruya yanıt veremediğini belirtti.
 
Genel Kurul, bugün saat 09.30'da TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın konuşmasıyla açıldı.
 
"Fransa'nın tavrı bizi üzüyor"
 
Dışişleri Bakanı Babacan Genel Kurul'daki konuşmasında, AB üyeliği sürecinde Fransa'nın tavrının Türkiye'yi üzdüğünü söyledi.
 
Genel Kurul'da konuşan Babacan, Fransa'da yapılan seçimlerden sonra kurulan yeni hükümetle sorunlarda bir azalma ya da çözüme doğru gitmenin söz konusu olmadığını ifade etti.
 
Babacan, "Maalesef Fransa'nın Türkiye'nin AB süreciyle ilgili tutumu, yapılan açıklamalar, halkımızın AB konusundaki arzusunu, isteğini, şevkini olumsuz açıdan etkilemektedir" dedi.
 
Zamanında ortak iradeyle kararlaştırıldığı gibi, Türkiye'nin AB sürecine devam etmesi ve bu sürecin aksamadan yürümesini istediklerini söyleyen Babacan, AB'nin en temel değerinden olan 'ahde vefa' ilkesinin çalışmasını beklediklerini ifade etti.
 
Lagendijk: "DTP, PKK ile mesafe koymalı"
 
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk da, "DTP'nin kapatılması çözüme katkı sağlamaz, DTP'nin parlamentoda olması bir fırsattır. DTP'nin de daha net bir şekilde terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyması lazım" dedi.
 
Türkler ile Kürtler arasında bir sorunun bulunmadığını, aralarında siyasi çözüm isteyenlerin de istemeyenlerin de bulunduğunu belirten Lagendijk, DTP'nin kapatılması davasına ilişkin mahkeme kararını beklemek gerektiğini, ancak gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse hükümet yetkililerinin bu partinin kapatılmasına karşı görüşifade etmelerinden memnuniyet duyduklarını bildirdi.
 
Lagendijk, "DTP'nin kapatılması çözüme katkı sağlamaz. DTP'nin parlamentoda olması bir fırsattır" dedi. Lagendijk, böyle bir DTP'nin gelecekte çok faydalı olabileceğini, bu partinin kapatılmasına bu şartlarla karşı olduklarını kaydetti.
 
Avrupa Parlamentosu'nun PKK terörünü lanetlediğini vurgulayan Lagendijk, Türkiye'nin teröre karşı tedbirler almasını ve Türk hükümetinin vatandaşlarını koruma hakkının olmasını anlayışla karşıladıklarını bildirdi.
 
Lagendijk, bu konuda diplomatik ve siyasi çözüm çabalarının devam etmesi ve bu çabaların çok büyük bir askeri harekata dönüşmemesi gerektiğini dile getirdi.
 
Lagendijk, siyasi partilerin kapatılmasının, terörün çözümünün bir yolu olamayacağı görüşünü dile getirerek, "siyasi sisteme güvenin işe yaramadığını" savunan terör örgütü PKK'nın da zaten bunu istediğini söyledi.
 
301'inci madde
 
Lagendijk, 301'inci maddeyle ilgili meselenin de, Avrupa'nın Türkiye'ye belli bir kararı empoze etme örneği olmadığını savunarak, Türkiye'de de, bu maddenin değiştirilmesi yönünde talep olduğunu, Türk halkının ve Meclis'in büyük kısmında da bu yönde bir istek bulunduğunu dile getirdi.
 
Lagendijk, 301'inci maddenin sembolik öneminin de bulunduğunu savunarak, bu maddenin yürürlükte kalmaya devam etmesinin, Türkiye'nin Avrupa'daki dostlarının işini zorlaştırırken, düşmanlarının ise elini güçlendirdiğini söyledi.
 
Portekiz: "Sınırlı ilerleme oldu"
 
Lagendijk'ın ardından AB Konseyi adına Portekiz Büyükelçisi Jose Manuel de Carvolha Lameiras söz aldı.
 
Lameiras, Türkiye ile müzakerelerin ilerlemesinin, Türkiye'nin reform sürecinde yaptığı çalışmalar ve katettiği ilerlemeye bağlı olacağını söyledi.
 
Büyükelçi Lameiras, AB Konseyi'nin, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterince karşıladığı yönünde görüş bildirdiğini, ancak 2007'de sınırlı bir ilerleme olduğunu belirtti.
 
Lameiras, Türk hükümetinin taahhütlerini yerine getirerek, reform sürecini sürdürmesini arzu ettiklerini, AB'nin de bu çabaları destekleyeceğini kaydetti.
 
İfade özgürlüğü konusuna verdikleri önemi dile getiren Lameiras, 301'inci maddeden dolayı davalık olan birçok vaka bulunmasından üzüntü duyduğunu ifade ederek, Türkiye'deki ceza yasası hükmünün de Avrupa standartlarına uyarlanması gerektiğini söyledi.
 
İkinci oturuma geçildi
 
Türkiye-AB Karma Parlamento Eşbaşkanı Yaşar Yakış'ın, katılımcılar onuruna öğleyin verdi çalışma yemeğinin ardından, "AB Reform Antlaşması ve Türkiye'nin Katılımı İçin Önemi" konulu 2'inci oturuma geçildi.
 
Oturumun sonunda TBMM Başkanı Toptan, delegasyon için Ankara Palas Devlet Konukevi'nde resepsiyon verecek.
 
"Irak-Terörizmle Mücadelede İşbirliği" adını taşıyan 3'üncü oturum ise 22 Kasım Perşembe günü yapılacak.
 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN'DAN AKP'YE ALEVİ AÇILIMI TALİMATI

TBMM'DE OYAK KAVGASI

"BEN DERSİM'LİYİM KORKMAM"
»  CUMHURBAŞKANI GÜL'Ü BEKLEYEN KRİTİK ATAMALAR
»  SINIRDA OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK
»  "DTP MECLİSTE OLMALI AMA PKK İLE DE MESAFELİ OLMALI"
»  TUTANAKLARDAN KAMER GENÇ-BÜLENT ARINÇ TARTIŞMASI
»  ERDOĞAN VE BÜYÜKANIT NE KONUŞTU?
»  DOĞAL GAZ'A ZAM YOLDA
»  BİR İTİRAFÇININ ŞOK İFADELERİ
»  İNTERNET SANSÜRÜ CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR
»  "PKK'YA SİLAH BIRAKTIRMAK İÇİN FEDAKARLIĞA HAZIRIZ"
»  İNTERNET'TE SANSÜR CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR
»  MHP'NİN VEKİL DOKUNULMAZLIĞI AKP'DE
»  MİLLETVEKİLLERİNE ZAM KULİSİ HIZLANDI
»  BTK DEMİR YOLU PROJESİNİN TEMELİ ATILDI
»  ERDOĞAN'DAN KURMAYLARINA ÖZEL TALİMAT
»  PAMUKOĞLU: UÇAKLAR GÜNEYDOĞU'DA BOŞ KAYALARI BOMBALADI
»  BAHÇELİ: BUNUN NERESİ LİNÇ
»  "THY'NİN CEMAAT TOPLANTISI SPONSORLUĞU DOĞRU MU?"
»  LEYLA ZANA'YA BİR DAVA DAHA
»  GÜL'DEN TİFLİS'TE SÜRPRİZ AÇIKLAMALAR
»  GÜL'ÜN OĞLU 16 YAŞINDA ŞİRKET SAHİBİ OLDU
»  İSTANBUL BOMBACILARI HAPİSTEN KAÇTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.