|
 |
 |
|
DOLAR |
36,4868 |
 |
|
 |
EURO |
38,3165 |
 |
|
 |
IMKB |
9.933,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
3.399,210 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
BABACAN:"YABANCIYA KARŞI ÇIKMAYIN"
|
 |
 |
 |
|
|
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bir yandan işsizlik sorununun çözümü ve Türkiye'nin her köşesinde fabrika bacalarının tütmesi istenirken, diğer yandan ”uluslararası sermayeye karşı çıkmanın, adeta olmayacak duaya amin demek olduğunu” bildirdi.
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye" başlıklı konferans, Ceylan Otel’de başladı. Dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı, iki gün sürecek toplantının açılış konuşmasını Devlet Bakanı Ali Babacan yaptı. Babacan, Türkiye’de hala "özelleştirme olsun mu olmasın mı?" tartışmaları sürerken, on yıllar boyunca kapalı rejimlerle yürütülmüş ülkelerin özelleştirme çalışmalarını tamamladığını, özelleştirme idarelerini kapattıklarını kaydetti.
"HEBA EDİLMİŞ YILLAR"
Geride bırakılan on yılların Türkiye ekonomisi açısından heba edilmiş yıllar olduğunu belirten Babacan, "Bir yandan işsizlik sorunun çözülmesini, bir yandan Türkiye’nin her köşesinde fabrika bacalarının tütmesini isteyeceksiniz, istikrar, sürdürülebilir büyüme, refah isteyeceksiniz, Türkiye’nin dünyanın güçlü ekonomisi olmasını isteyeceksiniz. Diğer yandan uluslararası sermayeye karşı çıkacaksınız. Bu olmayacak duaya amin demektir" diye konuştu. Ali Babacan, dünyanın en büyük ülkelerinin en çok yabancı sermaye çeken ve yatırımı yapan ülkeler olduğunu ileri sürdü.
Türkiye’nin büyük potansiyeline inandıklarını, bu inanç doğrultusunda ekonominin tüm aktörlerine içerde ve dışarıda güven verdiklerini kaydeden Babacan, uluslararası sermayeyi çekmek için attıkları adımları anlattı. Babacan, Türkiye’nin uluslararası sermaye konusunda son üç yıl içinde "rekor" olarak adlandırılabilecek gelişmelere sahne olduğunu söyledi. Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, 1 Ocak 1954-31 Aralık 2002 tarihleri arasında Türkiye’de kurulu bulunan yabancı sermaye şirketi sayısının 5 bin 584 olduğunu aktaran Babacan, 31 Aralık 2002’den bugüne kadar ise bu rakamın 11 bin 622’ye ulaştığını bildirdi. Babacan, son üç yıl içerisinde 6 bin 38 yabancı şirketin kurulduğunu ifade etti.
Babacan yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında seyreden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının, 2003 yılında 1.7 milyar dolar, 2004 yılında da 2.8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Babacan, 2005 yılının ilk sekiz ayında gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının yüzde 52 oranına artarak 2.9 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Son dönemlerde gerçekleştirilen özelleştirme sonuçlarının bu rakamlara dahil olmadığını vurgulayan Babacan, bu rakamların Türkiye’nin bu alandaki değişimini ortaya koyduğunu ileri sürdü. Babacan, Türkiye’nin potansiyeli, konumu, imkanları ve fırsatlarıyla bu rakamlardan daha fazlasını hakkettiğini söyledi.
Dedesinin 1928 yılında iş hayatına başladığını ve kendilerine "İlk kuruşu kazanmak, son lirayı kazanmaktan zordur" dediğini aktaran Ali Babacan, "Uluslararası sermaye çekme konusunda da bu öyle. Türkiye bu konuda ilk kuruşlarını kazanıyor" dedi. Babacan sayıları azalsa da yabancı sermayeye karşı çıkanların hala var bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Türkiye’ye gelen ilk sermaye örneklerini daha işin başında kim ürkütüyorsa, açıkça söylüyorum ki, Türkiye’ye kötülük yapıyor. Sermayenin güvenini sarsacak yaklaşımlardan hep beraber uzak durmak zorundayız. Güven zor oluşur ve zaman alır ama kaybedilmesi çok kolaydır. Nüfusumuz yılda 1 milyon artarken, her yıl 500-700 bin kişiye iş bulmak zorundayken; romantik, ideolojik yaklaşımlarla hiçbir yere varmak mümkün değil. Pragmatik ve bu konuda gerçekçi olmalıyız. Türkiye’deki sermaye birikimi, Türkiye’deki yaratmak zorunda olduğu istihdamı oluşturacak güçte değil. Bu gerçeğin hepimiz farkında olmak zorundayız. Türkiye’yi dışa açmadan, bu önyargıları, farklı yaklaşımları bir kenara atmadan, işsizlik sorunun çözebileceğimizi hiç kimse düşünmesin."
"TÜRKİYE AB’NİN YATIRIM ÜSSÜ OLACAK"
Türkiye’de sermaye dağılımında AB üyesi ülkelerin önemine işaret eden Bakan Babacan, AB ile müzakerelerin başlamasıyla birlikte Türkiye’nin çok daha fazla uluslararası sermaye çekeceğini ve AB’nin yatırım üssü haline geleceğini söyledi. Türkiye’nin 3 Ekim sonrasında çok daha öngörülebilir bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, "Artık yatırımcılar tarafından Türkiye ayrı bir kategori ve ayrı bir ligde değerlendiriliyor. Türkiye’nin uzun vadede yönünü nereye çevireceği artık belli" dedi.
"FAİZ DÜŞTÜ 10 YILLIK KAYNAĞI BİR YILDA SAĞLADIK"
Ali Babacan, 16 Aralık 2004’te yüzde 24 olan iç borçlanma faizlerinin bugün yüzde 14 düzeyinde bulunduğunu, bu sonucu, Türkiye’nin AB geleceğinin daha somutlaşmasının doğurduğunu ifade etti. Faiz oranlarındaki tek bir puanlık düşmenin Türkiye’ye sağlayacağı tasarrufun, bütçeye katkısının yıllık 1.5 ile 2 milyar dolar arasında olduğunu aktaran Babacan, faizlerin düşmesiyle 10 yılda gelecek kaynağı tek bir yılda sağladıklarını dile getirdi.
"BİR TÜRKİYE HAYALİMİZ VAR"
Babacan, Türkiye’nin mikro düzenlemeler açısından daha yapacağı çok şey bulunduğunu belirtirken, uluslararası sermaye konusunda kararlı olduklarını ve taviz vermeyeceklerini bildirdi. "Kimse tereddüt beklemesin, kararlılıkla aynı yolda devam edeceğiz" diyen Babacan, "Ne şahsi, ne siyasi çıkarlar peşindeyiz, bir Türkiye hayalimiz var, bütün enerjimizle bu hayale ulaşma çabası içindeyiz" dedi.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Başakşehir, Sivasspor'u ateşe attı
Trendyol Süper Lig'in 26. haftasında Başakşehir sahasında Sivasspor'u 1-0 mağlup etti. |
 |
|
 |
 |
|
Fatih Terim'in yıl sonunda sürpriz bir şekilde başına geçtiği Al-Shabab'ta futbolcular isyan bayrağını açtı. |
 |
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan'ı aradı. İkili yaptıkları görüşmede, birbirlerine ... |
 |
|
 |
 |
|
"Putin'e yalakalık yapmayın, acilen koalisyon gerek..." |
 |
-
|
 |
 |
|
Altın fiyatları, yatırımcıların Trump tarifeleri öncesinde temkinli davranmasıyla değer kaybetti. ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD'de iki Temsilciler Meclisi üyesinin, 100 dolarlık banknotlara Benjamin Franklin'in yerine Başkan ... |
 |
|
 |
 |
|
Cezaevlerinde 384 bini aşkın kişi var ve bu sayı kapasitenin 82 bin üzerinde. Kısmi afla tacizciler, tecavüzcüler çıkacak.
|
 |
|
 |
 |
|
ABD ile Çin arasında ticaret savaşı her zamankinden daha yakın görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Fatih Terim'in yıl sonunda sürpriz bir şekilde başına geçtiği Al-Shabab'ta futbolcular isyan bayrağını açtı. |
 |
|
 |
 |
|
Başakşehir, Sivasspor'u ateşe attı
Trendyol Süper Lig'in 26. haftasında Başakşehir sahasında Sivasspor'u 1-0 mağlup etti. |
 |
|
 |
 |
|
ABD'de iki Temsilciler Meclisi üyesinin, 100 dolarlık banknotlara Benjamin Franklin'in yerine Başkan ... |
 |
|
 |
 |
|
"Putin'e yalakalık yapmayın, acilen koalisyon gerek..." |
 |
-
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, ünlü sanatçı Yılmaz Erdoğan'ı aradı. İkili yaptıkları görüşmede, birbirlerine ... |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatları, yatırımcıların Trump tarifeleri öncesinde temkinli davranmasıyla değer kaybetti. ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD ile Çin arasında ticaret savaşı her zamankinden daha yakın görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump ... |
 |
|
 |
 |
|
Cezaevlerinde 384 bini aşkın kişi var ve bu sayı kapasitenin 82 bin üzerinde. Kısmi afla tacizciler, tecavüzcüler çıkacak.
|
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|