Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4352
EURO
38,2096
IMKB
9.911,000
ALTIN
3.384,920
 
Hava Durumu ANKARA
-1 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN:"YABANCIYA KARŞI ÇIKMAYIN"
BABACAN: YABANCIYA KARŞI ÇIKMAYIN
 
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bir yandan işsizlik sorununun çözümü ve Türkiye'nin her köşesinde fabrika bacalarının tütmesi istenirken, diğer yandan ”uluslararası sermayeye karşı çıkmanın, adeta olmayacak duaya amin demek olduğunu” bildirdi.
 
8.11.2005 - 13:00

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye" başlıklı konferans, Ceylan Otel’de başladı. Dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı, iki gün sürecek toplantının açılış konuşmasını Devlet Bakanı Ali Babacan yaptı.
Babacan, Türkiye’de hala "özelleştirme olsun mu olmasın mı?" tartışmaları sürerken, on yıllar boyunca kapalı rejimlerle yürütülmüş ülkelerin özelleştirme çalışmalarını tamamladığını, özelleştirme idarelerini kapattıklarını kaydetti.

"HEBA EDİLMİŞ YILLAR"

Geride bırakılan on yılların Türkiye ekonomisi açısından heba edilmiş yıllar olduğunu belirten Babacan, "Bir yandan işsizlik sorunun çözülmesini, bir yandan Türkiye’nin her köşesinde fabrika bacalarının tütmesini isteyeceksiniz, istikrar, sürdürülebilir büyüme, refah isteyeceksiniz, Türkiye’nin dünyanın güçlü ekonomisi olmasını isteyeceksiniz. Diğer yandan uluslararası sermayeye karşı çıkacaksınız. Bu olmayacak duaya amin demektir" diye konuştu. Ali Babacan, dünyanın en büyük ülkelerinin en çok yabancı sermaye çeken ve yatırımı yapan ülkeler olduğunu ileri sürdü.

Türkiye’nin büyük potansiyeline inandıklarını, bu inanç doğrultusunda ekonominin tüm aktörlerine içerde ve dışarıda güven verdiklerini kaydeden Babacan, uluslararası sermayeyi çekmek için attıkları adımları anlattı. Babacan, Türkiye’nin uluslararası sermaye konusunda son üç yıl içinde "rekor" olarak adlandırılabilecek gelişmelere sahne olduğunu söyledi. Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, 1 Ocak 1954-31 Aralık 2002 tarihleri arasında Türkiye’de kurulu bulunan yabancı sermaye şirketi sayısının 5 bin 584 olduğunu aktaran Babacan, 31 Aralık 2002’den bugüne kadar ise bu rakamın 11 bin 622’ye ulaştığını bildirdi. Babacan, son üç yıl içerisinde 6 bin 38 yabancı şirketin kurulduğunu ifade etti.

Babacan yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında seyreden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının, 2003 yılında 1.7 milyar dolar, 2004 yılında da 2.8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Babacan, 2005 yılının ilk sekiz ayında gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının yüzde 52 oranına artarak 2.9 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Son dönemlerde gerçekleştirilen özelleştirme sonuçlarının bu rakamlara dahil olmadığını vurgulayan Babacan, bu rakamların Türkiye’nin bu alandaki değişimini ortaya koyduğunu ileri sürdü. Babacan, Türkiye’nin potansiyeli, konumu, imkanları ve fırsatlarıyla bu rakamlardan daha fazlasını hakkettiğini söyledi.

Dedesinin 1928 yılında iş hayatına başladığını ve kendilerine "İlk kuruşu kazanmak, son lirayı kazanmaktan zordur" dediğini aktaran Ali Babacan, "Uluslararası sermaye çekme konusunda da bu öyle. Türkiye bu konuda ilk kuruşlarını kazanıyor" dedi. Babacan sayıları azalsa da yabancı sermayeye karşı çıkanların hala var bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Türkiye’ye gelen ilk sermaye örneklerini daha işin başında kim ürkütüyorsa, açıkça söylüyorum ki, Türkiye’ye kötülük yapıyor. Sermayenin güvenini sarsacak yaklaşımlardan hep beraber uzak durmak zorundayız. Güven zor oluşur ve zaman alır ama kaybedilmesi çok kolaydır. Nüfusumuz yılda 1 milyon artarken, her yıl 500-700 bin kişiye iş bulmak zorundayken; romantik, ideolojik yaklaşımlarla hiçbir yere varmak mümkün değil. Pragmatik ve bu konuda gerçekçi olmalıyız. Türkiye’deki sermaye birikimi, Türkiye’deki yaratmak zorunda olduğu istihdamı oluşturacak güçte değil. Bu gerçeğin hepimiz farkında olmak zorundayız. Türkiye’yi dışa açmadan, bu önyargıları, farklı yaklaşımları bir kenara atmadan, işsizlik sorunun çözebileceğimizi hiç kimse düşünmesin."

"TÜRKİYE AB’NİN YATIRIM ÜSSÜ OLACAK"

Türkiye’de sermaye dağılımında AB üyesi ülkelerin önemine işaret eden Bakan Babacan, AB ile müzakerelerin başlamasıyla birlikte Türkiye’nin çok daha fazla uluslararası sermaye çekeceğini ve AB’nin yatırım üssü haline geleceğini söyledi. Türkiye’nin 3 Ekim sonrasında çok daha öngörülebilir bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, "Artık yatırımcılar tarafından Türkiye ayrı bir kategori ve ayrı bir ligde değerlendiriliyor. Türkiye’nin uzun vadede yönünü nereye çevireceği artık belli" dedi.

"FAİZ DÜŞTÜ 10 YILLIK KAYNAĞI BİR YILDA SAĞLADIK"

Ali Babacan, 16 Aralık 2004’te yüzde 24 olan iç borçlanma faizlerinin bugün yüzde 14 düzeyinde bulunduğunu, bu sonucu, Türkiye’nin AB geleceğinin daha somutlaşmasının doğurduğunu ifade etti. Faiz oranlarındaki tek bir puanlık düşmenin Türkiye’ye sağlayacağı tasarrufun, bütçeye katkısının yıllık 1.5 ile 2 milyar dolar arasında olduğunu aktaran Babacan, faizlerin düşmesiyle 10 yılda gelecek kaynağı tek bir yılda sağladıklarını dile getirdi.

"BİR TÜRKİYE HAYALİMİZ VAR"

Babacan, Türkiye’nin mikro düzenlemeler açısından daha yapacağı çok şey bulunduğunu belirtirken, uluslararası sermaye konusunda kararlı olduklarını ve taviz vermeyeceklerini bildirdi. "Kimse tereddüt beklemesin, kararlılıkla aynı yolda devam edeceğiz" diyen Babacan, "Ne şahsi, ne siyasi çıkarlar peşindeyiz, bir Türkiye hayalimiz var, bütün enerjimizle bu hayale ulaşma çabası içindeyiz" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


VERGİ İADESİ'NDE SAHTE FİŞ'E ÜÇ YILHAPİS

ÖYK'DAN TÜPRAŞ'IN SATIŞINA ONAY

'VERGİ DAİRELERİNİ KAPATSAK HİÇBİR KAYBIMIZ OLMAZ".
»  UZAN'LARIN ADABANK SATILIYOR
»  KAÇAK ŞEKER UYUŞTURUCUYU SOLLADI
»  "BU BÜTÇE ANAYASA'YA AYKIRI, GÖRÜŞÜLEMEZ"...
»  DEPREM YARDIMI YAPANA THY'DEN İNDİRİM
»  ABU DABİ EKONOMİ BAŞKANI NABIZ YOKLAMAYA GELDİ.
»  BU MU..! SİZİN ADALETİNİZ...
»  VERGİSİNİ EN DÜZENLİ ÖDEYEN İL ANKARA
»  TBMM'DE BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR
»  HİSARCIKLIOĞLU 10 KASIM’DA TELAVİV’DE
»  TÜRKİYE-AB KİK 10 YILINI KUTLUYOR
»  ASGARİ ÜCRET KAVGASI BAYRAM SONUNU BEKLİYOR
»  TJK, MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GELMİŞ!!!
»  EN DÜŞÜK TAŞIT VERGİSİ 300 YTL OLUYOR
»  ECEVİT'İN MALİYETİ 168 MİLYAR DOLAR
»  RUSLAR, İNTERNET BAKNACILIĞININ KABUSU OLDU
»  HALKIN VERDİĞİ VERGİLER BATIK BANKALARIN KURTARILMASINDA KULLANILIYOR
»  ATO'DAN HÜKÜMETİN 3 YILLIK İCRAATINA KARNE
»  BAKKALLAR'DAN, 'HİPERMARKETLER HAFTA SONU KAPANSIN' ATAĞI
»  UZAN VE BALKANER'İN CEPHANELİKLERİ SATILIYOR
»  ANKARA ENFLASYON LİDERİ!!!
»  EKİM AYININ ZAM ŞAMPİYONU DOMATES
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.