Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAHÇELİ, AKP'YE YİNE KURTARMA İPİ ATTI!
BAHÇELİ, AKP YE YİNE KURTARMA İPİ ATTI!
 
'Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini değiştirelim' MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüce Mahkeme'nin kararıyla Anayasa'nın vermediği bir yetki kullanılarak esas bakımından uygunluk denetimi yapılmış, anayasal çerçeve dışına çıkılarak TBMM'nin yetkilerine müdahale edilmiş, Anayasa'dan kaynaklanan görev ve yetkileri kısıtlanarak yargı ipoteği altına alınmıştır" dedi.
 
24.10.2008 - 06:35
Bahçeli, parlamentonun hukukunun ve yetkilerinin anayasal çerçevede korunması amacıyla demokratik meşruiyet içerisinde gerekli düzenlemelerin
yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin yeniden düzenlenmesi konusundaki bir sürece MHP'nin katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde kılık-kıyafet konusundaki Anayasa değişikliklerinin iptal edilmesine ilişkin gerekçeli kararı
hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının, "hukuki değil, siyasi bir karar" olduğunu savundu.

"Yüce mahkemenin iptal kararının üzerinden 139 gün geçtikten sonra açıkladığı gerekçenin, bu konuda peşinen verilen bir siyasi hükme zorlama yoluyla keyfi ve suni gerekçe arandığını teyiden gösterdiğini" iddia eden Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bu kararın parlamenter demokrasinin Anayasa düzeni içinde işleyişini etkileyecek çok ciddi sonuçları olacaktır. Yüce Mahkeme'nin kararıyla

Anayasa'nın vermediği bir yetki kullanılarak esas bakımından uygunluk denetimi yapılmış, Anayasal çerçeve dışına çıkılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yetkilerine müdahale edilmiş, Anayasa'dan kaynaklanan görev ve yetkileri kısıtlanarak yargı ipoteği altına alınmıştır.
Bunun sonucu yasama ile anayasal yargı arasında çok ciddi bir 'yetki aşımı ve yetki çatışması' sorunu çıkmış, kuvvetler ayrılığı ilkesinin temeli
tahrip edilmiş, demokratik hukuk devleti ve parlamenter demokrasi yara almış ve toplumsal bir huzursuzluk konusu olan Üniversitelerde kılık kıyafet sorunu çözümsüzlüğe itilmiştir.

TBMM'nin anayasal görev ve yetkilerine bu kabul edilemez müdahale karşısında hareketsiz kalmaması gerekir. Ortaya çıkan bu vahim durum sadece söz konusu anayasa değişikliklerini öneren siyasi partileri değil, topyekün siyaset kurumunu, parlamentoyu ve parlamenter demokrasinin geleceğini
ilgilendirmektedir."

MHP'nin, bu konudaki görüşlerini gerekçeli karar açıklanmadan önce 26 Ağustos 2008 günü yaptığı basın toplantısında bütün açıklığıyla ortaya koyduğunu anımsatan Bahçeli, şöyle devam etti:

"Bu durum karşısında devletin temel organları arasındaki yetki çatışmasının önlenmesi, devletin temel fonksiyonlarının kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak dengeli ve uyumlu bir şekilde icrasının sağlanması ve parlamentonun hukukunun ve yetkilerinin Anayasal çerçevede korunması amacıyla demokratik meşruiyet içerisinde gerekli düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir.

MHP, bu düşüncelerle Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır."


MHP’NİN TEKLİFİNE KATILMA SİNYALİ

Başbakan Erdoğan, “MHP’nin Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin kısıtlanması yönündeki yasa teklifini destekleyecek misiniz?” sorusunu, şöyle yanıtladı:

“Henüz benim metinle ilgili bilgim yok. Nedir, ne değildir bilemiyorum. Ama sizler burada sordunuz, çıktıktan sonra grup başkanvekili arkadaşlarımla konuyu bir göreyim. Çünkü, sabah TOBB’daydım. Yani biz olaylara olumsuz yaklaşmakla ilgili değil, tam aksine netice alabilecek ne varsa ülkemiz lehinde, bu konuyla ilgili çalışmaya her zaman için varız, katılırız ama bütün mesele şu: Yeter ki burada iyi niyet olsun. İyi niyet olduğu sürece de AK Parti bunların içinde yerini alacaktır.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MAYINA BASAN YÜZBAŞI AĞIR YARALI

ERGENEKON SANIĞINI EV SAHİBİ EVDEN ATTI

ÖCALAN'IN YEĞENİNE GÖZALTI
»  DTP'Lİ TUNCEL'İ ŞAŞIRTAN SORU
»  KİMLİK TESBİTİNDE KOMİK DİYALOGLAR!
»  “ANAYASA MAHKEMESİ ANAYASADAN ÜSTÜN DEĞİL”
»  MHP'DEN ANAYASA ÖNERİSİ
»  "ERGENEKON DAVASI TRT'DE YAYINLANSIN"
»  DEMİREL, GEREKÇELİ KARARI SAVUNDU
»  ERDOĞAN:"TERÖR ÖRGÜTÜ PANİK İÇİNDE"
»  DTP'Lİ TUNCEL'DEN ŞOK İDDİA
»  MAHKEME BAŞKANI DA DİNLENDİĞİNDEN ŞÜPHELENİYOR!
»  ERDOĞAN'DAN BAHÇELİ'YE DAVA
»  HAKİM'E RÜŞVET GÖZALTISI!
»  DURMUŞ YILMAZ KONUŞTU, DOLAR GEVŞEDİ
»  ERGENEKON DURUŞMASINA ARA VERİLDİ
»  ERGENEKON SANIĞINDAN ŞOK İDDİA
»  29 EKİM'DE KÖŞK'E SMOKİNLİ DAVET
»  DENGİR FIRAT, O GECEYİ ANLATTI
»  TARİHİ DAVADA İKİNCİ GÜN
»  "ERGENEKON'CU GENÇ OĞLAN, DÖN ARKANA BAK"
»  "APO' İLE BAYILA BAYILA ROPÖRTAJ YAPARIM"
»  GUİZA'YA SERVET
»  "ANAYASA MAHKEMESİ, YETKİLERİNİ AŞTI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.