Eneri ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihalesine dönük komisyon raporunun önümüzdeki hafta içinde bakanlığa gelmesinin beklendiğini belirterek, kendilerine ulaştığında komisyon kararını Bakanlar Kuruluna aktaracaklarını bildirdi. Yıldız, bakanlık görevine getirilişinin ardından, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde düzenlediği ilk basın toplantısında, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Nükleer santral ihalesindeki sürece dönük bir soru üzerine Yıldız, nükleer konusunun, arz güvenliğinin en temel noktalarından birini oluşturan, iddialı olunan yerli kaynakların ikame edilmesiyle ilgili balans görevi yapabilecek önemli başlıklarından biri olduğunu söyledi. Nükler enerji santrallerinin gelişmiş ülke olmanın da referanslarından biri olduğuna işaret eden Yıldız, santral kurulmasına ilişkin çıkarılan kanundan sonra (buna gerek var mı yok mu) konularının çoktan aşıldığını ve mutlaka kurulması gerektiğinin, nükleer santrale sahip olmayan ülkelerin gelişmemiş ülkeler olduğunun görüldüğünü söyledi. Nükleer enerji santralinin mutlaka ülkeye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, gelinen aşamaya ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: 'Komisyon raporu, Enerji Bakanlığına bugünlerde TETAŞ kanalıyla gelecek zannediyorum önümüzdeki hafta içinde gelir, biz de Bakanlar Kuruluna ilgili komisyon kararını aktaracağız ve bakanlar kurulunda bu, görüşmeye açılacak. Orada da hep beraber gelişmeleri izleyeceğiz.' Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerine dönük bir soru üzerine de Bakan Yıldız, kendilerinin Bakü'de yapılan toplantı ve görüşmelere ilişkin olarak gerek Nabucco'ya kaynak oluşturacak gaz açısından gerek transit geçişin kaynağını oluşturacak gaz konuşulduğunda, bunun şu anda siyasi olarak Azerbaycan ile Ermenistan ilişkilerinde ister istemez bir faktör olarak konuşulmaya başlandığını söyledi.
Bakanlığının konu başlıklarının gaz ve kaynak tedariği ile ilgili olduğuna dikkati çeken Taner Yıldız, enerji başlığı ve enerji sektörünün, Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerinde süreli, yapıcı bir argümün olarak kullanılacağının altını çizdi.Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinde enerji başlığının yapıcı yönde bir katalizör görevi göreceğini belirten Yıldız, 'Kafkas ülkelerinde gerek gazla gerekse petrolle alakalı görüşmeler siyasete yük olmaktan çıkartılacaktır' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerilere doğal gaz konusunda görüşmelerin hemen hemen sonuna geldiklerini belirtirken, fiyat konusunda anlaşacaklarını düşündüklerini, iki tarafın da tahkime sıcak bakmadığını söyledi.Yıldız, bakanlık görevine getirilişinin ardından, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde düzenlediği ilk basın toplantısında, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Bakanlıkta görev değişimi yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, personelle ilgili tasarrufta iyileştirmeye yönelik, enerji sektörünün genel politikalarını stratejisini daha iyi uygulayabilecek kişilerin görevlendirilmesi ve yenilenme ile değişimin kısmen fark edilmesiyle alakalı bazı değişiklikler olabileceğine işaret etti.
Bu konuda 'bürokrasinin tedirgin olmasıyla' alakalı genel bir sıkıntı olduğunu ifade eden Yıldız, kendilerinin böyle bir sıkıntıya yol açmadan, görevini çok iyi yapan birikimlerini uzun yıllardır devam ettiren ve kurumsal hafızayı aynen sektörüne taşıyabilecek kişileri görevlendireceklerini ifade etti.
Yıldız, bu kapsamda, 'bir kısım tasarruflar kullanılacak önümüzdeki haftalarda' dedi.
AZERİLERLE DOĞAL GAZDA FİYAT GÖRÜŞMELERİ
Bakü'de doğal gaz konusunda BOTAŞ heyetinin görüşmelerini devam ettirdiğini belirten Yıldız, Prag'da da yarın ve yarından sonra bir enerji zirvesi yapılacağını bildirdi.
Söz konusu zirvede Nabucco başlığının ele alınacağını ifade eden Yıldız, 'biz oraya elimiz dolu olarak gideceğimiz kanaatindeyiz, Orada mutlaka bizim çözüme dönük sunduğumuz Azeri arkadaşlarımızla beraber Socar, Statoil yetkilileriyle beraber yapılan görüşmelerde mutlaka artı adım atacağımızı düşünüyoruz. Toplantı nihayetlenmediği için ancak olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyebilirim' diye konuştu.
Azerilerle görüşmelerin uzadığı yönünde eleştirilere de değinen Yıldız, görüşmelerin hemen hemen sonuna geldiklerini bildirdi.
Yıldız, 'herhangi bir fiyatta anlaşılmazsa tahkim olur mu falan diyoruz. Biz fiyatta anlaşırız ve Sayın Aliyev ile gerek Cumhurbaşkanımız ve gerekse Başbakanımızın görüşmelerinde, tahkime her iki tarafın da sıcak bakmadığını ve iki kardeş ülke arasında tahkime gitmeden bunun rahatlıkla çözüleceğini önceden beyan etmiştik ve bu doğrultuda da sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın dediği tarzda inşallah biz bunu nihayetlendireceğiz' diye konuştu.
Bir soru üzerine Bakan Yıldız, Prag'daki toplantıya 'fiyat müzakerelerini az çok tamamlamış, transit geçişle alakalı kararlığı hissettirmiş ve Şahdeniz-2 ile ilgili her türlü görüşmelerini tamamlamış olarak' yarın katılacaklarını ifade etti.
'HER PROJEDE HER ÜLKE YAN YANA OLACAK) DİYE BİR KURAL YOK'
Ülkelerin enerjideki birbirlerine alternatif projelerine ilişkin olarak da gerek ABD gerekse Rusya ile ilişkilerde, gerekse komşu ülkelerle tüm ilişkilerde zaman zaman bir projenin diğerinin önüne geçebileceğine dikkati çeken Yıldız, bunun ülkenin menfaatleri ile alakalı bir husus olduğunu belirtti.
Mavi Akım'ı ya da Nabucco'yu diğer bir projenin teyit etmeyebileceğine işaret eden Bakan Yıldız, bu konuda realist olunması gerektiğini söyledi.
Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Her projede her ülkeyle eş zamanlı ve her zaman yan yana olacak diye bir kural yok. Bunu başka ülkeler de aynı şekilde yapıyorlar. O yüzden zaman zaman örtüşen, zaman zaman kesişen projelerin hepsinin beraber konuşulmasının bir zararı yok, yani Batı koridorunu düşünsek de, Nabucco'yu düşünsek de, İran'la alakalı gaz kaynaklarını düşünsek de ben hiçbirinin normalde kesişmediğine inanıyorum. Çünkü bizim AB üyesi ülke olma konumundayız. AB'nin doğal gaza ve enerji arz güvenliği ile ilgili bizim de katkımız olacağını düşünmemiş gerekiyor. Şu anda üye değiliz ama görüşmelerimiz devam ediyor. O açıdan ben bütün projeleri konuşmanın bir zararı olmadığı kanaatindeyim.'
EPDK'NIN BÖLÜNMESİ
Bir soru üzerine Enerji Bakanlığının bölünmesi konusunun zaman zaman gündeme geldiğini hatırlatan Yıldız, ancak şu anda gündemlerinde böyle bir şeyin bulunmadığını bildirdi.
EPDK'ya dönük olarak da aynı konunun geçen hafta Bakanlar Kurulu'ndan sonra gündeme geldiğini hatırlatan Yıldız, doğal gaz, petrol ve LPG boyutu ile düşünüldüğünde piyasada büyüklüğün 80 milyar dolardan 122 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaştığını ve piyasanın gittikçe ve derinleştiğini ifade etti.
Kendilerinin de dün EPDK Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek toplantı yaptıklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:
'Şu anda hemen kısa vadede böyle bir bölünme kısa vadede bu 2-3 ay içerisinde görünmüyor. Sayın başbakanımız doğru bir hedef ortaya koydu doğru bir yönlendirme yaptı ve bir ihtiyaca istinaden. Bu ihtiyaç 3-4 yıl önce yoktu. Şu anda genişleyen ve derinleşen piyasa ile beraber lisanslama yönetmeliklerle beraber bu durum söz konusu oldu. Doğal Gaz Piyasası Kanunu Taslağı ile ilgili bir çalışmamız var belki bunun arasında bu konu geçecek ama Temmuza kadar gündem yoğunluğu meclisin yoğunluğu açısından eğer sıra numarası alabilecekse Temmuzdan önce bu çıkar ama alamayacaksa Temmuzdan sonraya Eylül Ekime kalacaktır .TBMM'nin resmi tatilinden dolayı. Ama daha önce çıkartırsak ne ala. Bu kaçınılmaz bir hedeftir.'
KONTRAT DEVİRLERİ
Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngöen yasada kontrat devirleri konusunun olduğunun hatırlatılması ve '2011'de bitecek olan BOTAŞ kontratlarının BOTAŞ tarafından mı? özel sektör tarafından mı? yenileceğine' dönük sorular üzerine de Yıldız, bunun kanunu yakından ilgilendirdiğini, BOTAŞ'ın payına ilişkin mevcut durumla kanuni durumun örtüşmediğini, bununla alakalı önemli bir karar almak durumunda olduklarını söyledi.
Piyasa şartlarını göz önünde bulundurarak doğal gazdaki arz güvenliğini tehdit etmeyecek bir noktayı yakalamanın önemini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
'BOTAŞ'ın hem gücünü kaybetmeyeceği hem de piyasanın kontrollü liberalleştiği, serbestleştiği ve rekabet ortamının açıldığı çok ciddi bir ahenk var orada. Çok ince bir çizgi var. O çizgiyi mutlaka yakalamamız lazım. (Ben bunları liberalleştirdim, hadi buyrun) dememizle olmuyor. Tek taraftan kastım bu. Bunu yalnızca bizim dememizle olmuyor. Aynı zamanda özel sektörün de eş zamanlı verilen sese kulak vermesi lazım ve eş zamanlı uygulanması lazım. Bildiğiniz gibi özel sektörün sağlıklı işleyeni (ben devrettim, ne hali varsa görsün) diyemeyiz. Mutlaka onun piyasa denetim mekanizmaları da burada çok önemli. Gerek EPDK'nın gerek Enerji Bakanlığı'nın ortaya koyduğu politikaların EPDK tarafından düzenlenmesi ile ilgili ortaya koyduğumuz kuralların mutlaka özel sektör tarafından da ne derece algılandığı ve uygulandığı ile alakalı önemli bir husus. O yüzden tarafları var. Gaz tedarikçisi açısından da bunu düşünmemiz lazım. Bu konudaki hassasiyeti biliyoruz, konunun da farkındayız, Bu yüzden önümüzdeki günlerde bunları hep beraber izleyeceğiz.'
LİBENANCO KONUSU
Libenanco Davasına ilişkin olarak da Hem Paris'te hem Viyana'da bununla ilgili müzakerelerin devam ettiğini anlatan Yıldız, 'burada ben sıkıntı yaşamayacağımız kaanatindeyim. Bu sırf enerji sektörünün problemi olmaktan çıkmıştır, yani Çeaş ve Kepez'in özellikle 2003 sürecinden sonra geldiği konumu artık yalnızca sektörel olmaktan daha ziyade bütün ulusumuzu, ülkemizi, hazinemizi ilgilendiren bir tazminat hakkıyla alakalı bir konu haline gelmiştir. Biz bunu sonuna kadar savunmak, herhangi bir başlığı atlamaksızın bunu kazanmak durumundayız' şeklinde konuştu.
Enerji politikalarına ilişkin bir soruya ilişkin olarak da Türkiye'de yenilenebilir kaynakların harekete geçirilmesiyle birlikte, ciddi bir değişim projesi başlatıldığını, yenilenebilir kaynakların ülkenin son 26 çeyrekte gösterdiği büyüme hızına karşılık gelmemesine rağmen, kendilerinin her zaman gündemlerinde olduğunu ifade etti. Zaman zaman bürokraside sıkıntılar, kurumlar arasında iletişim kopukluklarının da olduğunu hatırlatan Yıldız, kendilerinin bunu telafi etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ve ilgili bütün bakanlıklar ve kurum ile kuruluşlarla beraber çalışacaklarını kaydetti.
GAZ ARZINA İLİŞKİN BİR SIKINTI YOK
Kış aylarında gaz arzına dönük tedirginliğe ilişkin olarak Yıldız, küresel kriz ve bunun tüketimde düşüş olarak yansıması da dikkate alındığında şu anda gazla, arz güvenliğiyle alakalı bir sıkıntının olmadığını ifade etti.
(SAKALINIZI KESECEK MİSİNİZ) SORUSU YİNELENDİ
Enerji Strateji Belgesi'nin son durumuna dönük bir soru üzerine Yıldız, Strateji belgesinin büyüme hedefleriyle alakalı son 8 aydaki gelişmelerin strateji belgesinde bir etkisinin olup olmayacağını ilgili ufak bir revizyona tabi tutulup tutulmayacağını önümüzdeki hafta bakacaklarını ancak bunun ana konseptte bir değişime neden olmayacağını söyledi.
Bir gazetecinin 'Bakan olduğunuz gün sakalınızı keseceğinizi söylemiştiniz?' demesi üzerine de Yıldız, 'Ben baktım enerji sektöründe problemlerin arasında böyle bir başlık yok' şeklinde esprili bir yanıt verdi.(Haber7)