Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son dönemde artan bal reklamlarını abartılı ve şüpheli bulduğunu belirterek, “Bal ile ilgili biz şu anda çok ciddi piyasa araştırması yapıyoruz, numuneler alıyoruz. Hatasını, bunları tespit ettiğimizde de çok ağır cezalar veriyoruz. Bal reklamlarıyla ilgili olarak da şikayette bulunuyoruz, takip ediyoruz, ürünleri toplatıyoruz. RTÜK'e şikayet ediyoruz” dedi.
Son dönemde ekranlarda sıkça görülen bal reklamlarıyla ilgili kendilerine de çok sayıda şikayet ulaştığını ve konuyu araştırdıklarını ifade eden Eker, numuneler alındığını, yerel laboratuvarlardan alınan sonuçların referans laboratuvarlarında karşılaştırıldığını söyledi.
Kendisinin de son dönemdeki bal reklamlarını abartılı ve şüpheli bulduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu: “Bal ile ilgili biz şu anda çok ciddi piyasa araştırması yapıyoruz, numuneler alıyoruz. Hatasını, bunları tespit ettiğimizde de çok ağır cezalar veriyoruz. Bal reklamlarıyla ilgili olarak da şikayette bulunuyoruz, takip ediyoruz, ürünleri toplatıyoruz. RTÜK'e şikayet ediyoruz.
Eskiden bozuk gıda satanları söyleyemiyorduk. Yeni düzenlememizde bu da var. Önümüzdeki günlerde teşhir edeceğiz. Yani çok kısa süre içinde firma adı verebileceğiz, Bakanlığımızın internet sitesinden. Çok kısa sürede, bir hafta, 10 gün içerisinde, firma adı verebileceğiz. Mevzuatı değiştirdik.
Türkiye'de asla GDO üretimine izin vermeyeceğiz. Genetiği değiştirilmiş, gen aktarılmış, gen transfer edilmiş bir bitkisel ürünün, Türkiye toprakları üzerinde üretimi yasak. Hiçbir şekilde olmuyor, olmadı ve olmayacak.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de asla GDO'lu ürün üretimine izin vermeyeceklerini belirtirken, “Genetiği değiştirilmiş, gen aktarılmış, gen transfer edilmiş bir bitkisel ürünün, Türkiye toprakları üzerinde üretimi yasak. Hiçbir şekilde olmuyor, olmadı ve olmayacak.
Biz yapılması gerekeni yaptık bunu altını çizerek söylüyorum. Bizim çıkardığımız Biyogüvenlik Kanunu konusunda örneğin BM Genel Direktörü Türkiye'ye geldi inceledi ve alt bölge ofisi direktörüne ve merkezine talimat verdi.
Dedi ki, 'Türkiye'nin GDO ile ilgili hazırladığı mevzuat çok ideal. Bunu biz FAO'nun resmi görüşü olarak alalım tercüme edelim dünyaya biz bunu önerelim'. Türkiye'de asla GDO'lu ürün üretimine izin vermiyoruz, izin vermeyeceğiz. Genetiği değiştirilmiş, gen aktarılmış, gen transfer edilmiş bir bitkisel ürünün, Türkiye toprakları üzerinde üretimi yasak. Hiçbir şekilde olmuyor, olmadı ve olmayacak.”
“Türkiye'de kesinlikle yasak”
Zaman zaman uluslararası kuruluşların da baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını ama hiç bir şekilde GDO'lu ürün üretimine için vermediklerini anlatan Eker, Amerika'da, Kanada'da, Meksika'da ve bütün Latin Amerika ülkelerinde, Hindistan, Çin ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde, Rusya'da GDO'lu ürün üretiminin serbest olduğunu ancak kendilerinin bunu yasakladıklarını ifade etti.
Üretimin yasak olduğu kadar şu ana kadar GDO'lu gıda ithalatı yapmadıklarını ve yaptırmadıklarını da içinde GDO olan gıda maddesinin ithal edilmediğini belirten Eker, ithalat konusunda mekanizmayı denetlemek üzere bir kurul oluşturduklarını ifade etti.
Aralarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Sağlık ve Çevre Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden temsilcilerin bulunduğu 9 kişilik kurulun, “insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve sosyoekonomik” anlamda risk değerlendirmesi yaptığını ve buna göre karar verdiğini söyledi.
Şu ana kadar verilen ithalat izninin yem amaçlı mısır ve soyada olduğunu anlatan Eker, şunları kaydetti:
“Bu sadece yem amaçlı asla gıda amaçlı değil. Biyogüvenlik Kurulu risk değerlendirmesinde, dünyada, AB dahil bir çok ülkede 'bu ürünler yem olarak tüketildiğinde hayvanın sindirim sisteminde bu parçalanıyor, bunun hayvanın sağlığına bir zararı yok' şeklinde elimizde onlarca araştırma sonucu var. Bizim biyogüvenlik kurulunun kendi testlerine de izin verilmiş olan sadece yem amaçlı bazı mısır ve soya yem maddesi. Ama asla Türkiye'de üretimine izin verilmiyor, gıda maddesine olarak kullanımına izin verilmiyor.