Türkiye açısından birçok olumlu gelişmeye sahne olan 2005 yılı, beyaz et sektörüne yaramadı. 2001 krizinin etkisiyle Mudurnu Tavukçuluk gibi birçok aktörün iflas ettiği sektörde ayakta kalmayı başaran firmalar önce hormon tartışmaları, ardından da kuş gribi ile sarsıldı.
Hakemliği bıraktıktan sonra spor yorumculuğu yapan eski kabzımal Erman Toroğlu'nun "Tavukta hormon kullanılıyor" şeklindeki iddialarından sonra tavuk tüketimini yüzde 30'a varan oranda düşmüş, fiyatlar, kiloda 2.5-3 YTL'den 1.3 YTL'ye kadar gerilemişti. Yaklaşık 7 ay önce yaşanan hormon tartışmalarına bir de antibiyotik kalıntısının eklenmesiyle sektörün haftalık zararı yaklaşık 13 milyon YTL (13 trilyon lira) olarak hesaplanmıştı. Etkisi haftalarca süren tartışmalar yüzünden sektör onlarca trilyon zarara uğramıştı. Hormon iddialarının etkisinden güçlükle çıkan beyaz et sektörü tam da Avrupa Birliği pazarına girmeye hazırlanırken, kuş gribi hastalığı şokuyla karşılaştı. Ölümcül sonuçları bilindiği için H5N1 isimli kuş gribi virüsü, Tarım Bakanlığı'nın ve uzmanların "sorun yok" açıklamalarına rağmen, sektör açısından hormon iddialarından daha büyük bir yıkıma yol açtı. Hastalıkla ilgili haberlerin duyulduğu ilk günden itibaren beyaz et ürünü satışları yüzde 50 oranında azaldı.
Borsadaki hisseler tepe taklak oldu
Sektörün halka açık şirketleri Banvit ve Şeker Piliç'in Borsa'daki hisseleri de 4 günde yüzde 19,1 ve yüzde 24,4 oranlarında değer kaybetti. Haftaya 2.04 YTL'den başlayan Banvit hisseleri dün ikinci seansta 1.65 YTL'ye, 6.15 YTL'den başlayan Şeker Piliç hisseleride 4.65 YTL'ye kadar geriledi.
Bu arada Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan bu zor dönemi yaşayan reel sektöre, bankaların hemen sırtlarını dönmüş olmalarını yadırgadığını söyledi.
Kredileri geri istemek yeni krizler doğurabilir
Kuş gribi nedeniyle zor duruma düşen tavukçuluk sektörüne bir darbe de bankacılardan geldi. Tavukçular AB'ye giriyor haberleriyel iştahı açılan bazı bankaların 10 gün önce kredi vermek için bu sektörün kapısını aşındırırken, şimdi kredileri geri istediği kaydedildi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, bankacıların tutumunu eleştirerek, zaten sıkıntıda olan sektöre destek olunması gerektiğini söyledi. Sektörden ekmek yiyen 2 milyona yakın insanın zarar göreceğini öne süren Çağlayan, bazı bankaların tavrının başka krizleri tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Çağlayan, sektörde yaşanan sıkıntılar ve bankacıların tutumunu, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, BDDK Başkanı ve Bankalar Birliği Başkanı'na birer mektup göndererek bildirdiğini kaydetti. Çağlayan mektubunda, bu şirketlerin yasal ve mali yükümlülüklerinin geçici bir süre için ertelenmesini istedi.