Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1458
EURO
38,2188
IMKB
9.829,000
ALTIN
2.933,760
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BARZANİ'NİN KAÇAK SİGARALARI TÜRKİYE'DE
BARZANİ NİN KAÇAK SİGARALARI  TÜRKİYE DE
 
Şırnak ve çevresinde bir süredir sigara kaçakçılığına yönelik operasyonlar yapan güvenlik birimleri ilginç bağlantıları ortaya çıkardı.
 
8.8.2007 - 11:16
 Şırnak ve çevresinde bir süredir sigara kaçakçılığına yönelik operasyonlar yapan güvenlik birimleri ilginç bağlantıları ortaya çıkardı. Katırlarla Kuzey Irak'tan kaçak olarak Türkiye'ye sokulan sigaraların, Barzani ailesinin Bulgaristan'daki sigara fabrikasında imal edildiği, Mersin Serbest Bölgesi'ndeki şirketler üzerinden Kuzey Irak'a gönderildiği ve bölgedeki yerel kaçakçılık organizasyonlarınca yasadışı olarak Türkiye'ye sokulduğu belirlendi.
      Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimi, yaklaşık 1 yıldır Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik sigara kaçakçılığı gerçekleştiren organizasyonun peşine düştü. Yılbaşından buyana takiplerini genişleten KOM, sigara kaçakçılığının Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan başladığını tespit etti.
      Özellikle Avrupa ülkelerinde kullanılmayan tütünün Sofya yakınlarında faaliyet gösteren ve KDP lideri Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'ye ait olduğu belirtilen sigara fabrikasında Prestige markasıyla işlendiği anlaşıldı. Üretilen sigaraların yine aileye yakınlığıyla bilinen kişilere ait olan Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmalar aracılığıyla Kuzey Irak'a taşındığını belirleyen KOM birimi, Zaho'daki bir işyerinden Türkiye'ye yönelik sigara kaçakçılığının organize edildiğini saptadı.
      Son dönemde 12 ayrı operasyon yaparak organizasyonu ortaya çıkaran KOM birimi, Bulgaristan'ın yanı sıra Uzakdoğu'da üretilen Esse ve Pine marka sigaraların da yine Mersin üzerinden Kuzey Irak'a götürüldüğünü tespit etti. Sigara kaçakçılarının faaliyetleri şöyle belirlendi:
      * Barzani ailesine ait sigaralar, Zaho'daki bir dükkanla bağlantılı yerel kaçakçılık gruplarınca alınarak karayoluyla Türkiye sınırına getiriliyor. Sigaralar burada box adı verilen büyük kolilerle katırların sırtına yükleniyor. Katırların her biri 350 karton sigara taşırken, kaçakçı grupları da 10-15 katırdan oluşuyor. Kaçakçı grupları, sınırın Kuzey Irak bölümündeki bir geçitte bölgeyi kontrolde tutan terör örgütü PKK'ya da vergi adı altında haraç veriyor.
      * Daha sonra katırlarla sınırdan geçirilen sigara kolileri, Şırnak'ın Uludere ilçesinin Dağdibi, Yemişli, Ortasu ve Yekmal gibi dağ köylerinin kırsal arazisine bırakılıyor. Kuzey Irak'taki kaçakçı gruplar, Türkiye'deki organizatörleri arayıp açık araziye bırakılan kolileri alabileceklerini belirtiyor.
      * Telefon görüşmesiyle birlikte kamyonet veya traktörle araziye çıkan Türk kaçakçılar tarafından, koliler, önce Uludere, ardından Şenoba ve en son Balveren bölgesindeki "gizli" depolarda toplanıyor. Bazı gruplar, Tanintanin dağlarındaki sınır bölgesinden aldıkları kolileri doğrudan Uludere ve Şenoba'dan geçirmeden Balveren veya Şırnak merkezindeki köylerdeki depolara da aktarıyor.
      * İki ayrı bölgede toplanan kaçak sigaralar, bu kez taleplere göre başka bir organizasyon tarafından başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu olmak üzere değişik bölgelerde piyasaya sürülüyor. Bu kaçakçılık organizasyonunda bazen resmi devlet görevlileri ile köy korucularının da görev aldığı tespit edildi. Bu kişilerle ilgili kısa süre önce Şırnak'ta yapılan bir operasyonla adli işlem başlatıldı.
      Bu arada Türkiye'deki tütün ve tütün mamullerindeki yüzde 73'lük yüksek verginin Irak'ta yüzde 4 olmasının kaçakçılığı teşvik eden en önemli nedenler arasında yer aldığı dile getirildi.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SOYGUNCULAR HAKİMİ FIRÇALADI

POLİS MÜDÜRÜ BABALARIN KURBANI MI?

KAÇAK KUMARHANEDE İŞKENCE ODASI
»  SİVAS'TA CENAZEYE GİDENLER KAZA YAPTI
»  SÖKE'DE BİR POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
»  ANKARA'DA SİLAHLI ÇATIŞMA, 1 ÖLÜ, 3 YARALI
»  SAUNA'DA FUHUŞ'A İLGİNÇ SAVUNMA
»  MOTOSİKLETTE FECİ ÖLÜM
»  İŞKENCECİ ÇETE TUTUKLANDI
»  İSTANBUL POLİSİ SİL BAŞTAN
»  TECAVÜZ ZANLISI KENDİNİ ASTI
»  SİVAS'TA FECİ KAZA, 10 KİŞİ ÖLDÜ
»  SUSURLUK İÇİN GÖZALTI SAYISI 15'E ÇIKTI
»  ESKİŞEHİR ÜLKÜ OCAĞINDA NELER OLDU?
»  ÜLKÜ OCAĞI BAŞKANLARINA TUTUKLAMA
»  PKK'LILARIN KAÇIRDIĞI KÖYLÜLER SERBEST
»  POLİSİN 20 BİN YTL'LİK HACİZ CİNNETİ
»  ESKİŞEHİR'DE ÜLKÜCÜ OPERASYONU
»  İŞ KAZASINDA KAFA DERİSİ KOPTU
»  ADANA'DA 85'LİK NİNEYE KAP-KAÇ
»  ABD,İRAN'A MÜDAHALEYE HAZIRLANIYOR
»  SANATÇI NURAY HAFİFTAŞ GÖZALTINA ALINDI
»  PKK TELSİZLERİ TIR'DA ELE GEÇİRİLDİ
»  ÖLÜMLÜ KAZAYI AKP'Lİ VEKİLİN OĞILU MU YAPTI?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.