İki büyük karakol vurgunu şehitler ve ardından gelen iç baskılar bahane edilerek ortaya konulan büyük oyunun puzılları tamamlanmak üzere. Türkiye kuzey Irak Kürt devletini tanımak için peşmerge bozuntusuyla görüşmeye itildi. Bunun ardından gelecek süreç dahada vahim olacak. Çünkü Ortadoğudaki haritaların değişimindeki türkiye ayağı tamamlanmak üzere karakol oradan kaldırılacak bunun anlamı yenilgi demektir. İleri adımlarda ise daha kuvvetli baskınlarla canlarımız yakılacak ve oynanan oyun türk halkına "lanet olsun artık şehit vermek istemiyoruz ne yaparsanız yapın" ayarına getirilerek çözülecek.
Türk devleti daha düne kadar aşirat reisi, diye görmezlikten gelen o peşmergenin ayağına gitmeye mecbur tutuldu. Türkiye'nin haysiyeti yok edildi. Onuru çiğnendi tüm bunlar baştaki ekip tarafından adım adım tek tek şehitlere kelle diyerek alıştıra alıştıra yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.
İşte o görüşme haberi.
CNN Turk'ün haberine göre Dağlıca baskını sonrası alınacak tedbirler için Irak Merkezi yönetimi ile görüşen Türkiye, en son yaşanan Aktütün saldırısının ardından Kuzey Irak yönetimi ile PKK konusunda doğrudan görüşmelere başlamak üzere masaya oturmaya hazırlanıyor.
Aktütün saldırısının ardından Ankara Kuzey Irak’la doğrudan diyaloga geçiyor. Görüşmenin odağında PKK’ya karşı birlikte mücadele stratejisi oluşturulması var. “Daha önce yapılmasını istediklerimizi bildirmiştik” diyen yetkililer bu sefer ki görüşmelerde “yapılacakları birlikte hayata geçirelim” teklifini getireceklerini belirtti. Yetkililer son saldırıda kullanılan silahların Barzani yönetimince sağlandığına ilişkin bir bilginin olmadığının da altını çizdi.
Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı ardından Ankara Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan görüşmeler başladı. Türk yetkililer, bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani işle Bağdat’ta bir araya geldiler.
Bu görüşmeler ile başlayan süreçte Ankara Kuzey Irak’tan beklediklerini tam olarak alamadı ancak Kuzey Irak’tan Türkiye ile ilgili açıklamaların tonu değişti. Barzani ile Ankara arasındaki karşılıklı açıklamalar. Yerini sükunete bıraktı. Ancak bu sükunet Türkiye’yi tatmin edecek işbirliğine dönüşmedi. Şimdi Aktütün saldırısının ardından Erbil yönetimi ile doğrudan yakın diyalog sürecine geçiliyor.
Yetkililere göre son saldırıda PKK’nın Barzani’den silah temin ettiğine dair bir bilgi yok. Saldılar Barzani’nin de aktif kontrolü altında bulunmayan bölgeden gerçekleşti. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Bundan sonra Kuzey Irak Yönetimi ile işbirliğinde yeni bir çerçeve çizilecek.
Ankara daha önce Barzani’den sınırın kontrol edilmesi, PKK’lıların Kuzey Irak’taki yerleşim birimlerinde barındırılmaması, PKK’nın ikmal yollarının kesilmesi taleplerinde bulunmuştu. Kürt yönetiminin bu konuda attığı olumlu adımların arkası gelmedi.
Kuzey Irak Yönetimi ile masaya oturacak Türk yetkililer bu sefer “gerekirse atılacak adımları birlikte atalım” önerisi getirecek. Ankara Barzani yönetiminin PKK ile arasına çok net bir mesafe koymasını ve örgütün tümüyle yalnız bırakılmasını isteyecek.
Türkiye Aktütün saldırısının ardından Barzani yönetiminin yaptığı açıklamaların daha olumlu olduğu görüşünde. Yetkililer “eğer örgütü izole edeceksek Kuzey Irak yönetimi ile PKK’yı ayırmamız gerekli” şeklinde konuşuyor.
Görüşmelerin kısa süre içinde başlaması bekleniyor. Üst düzey kaynaklar PKK’nın son saldırısının Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki yakınlaşmayı bozmayı amaçladığı ihtimali üzerinde de durulduğunu belirtiyor. Amerika ile işbirliğini de değerlendiren kaynaklar son saldırıda Amerika’dan kaynaklanan bir istihbarat eksikliğinin söz konusu olmadığının altını çiziyor.