Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAYKAL: "KİMSE ŞOV YAPTIĞIMIZI ZANNETMESİN"
BAYKAL:  KİMSE ŞOV YAPTIĞIMIZI ZANNETMESİN
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, çarşaflı kadınların partisine üye olmasıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi: "Kimse zannetmesin ki biz şov yapıyoruz. Acaba tezgah mı kuruldu, diyorlar. Araştırdılar, hepsi kontrol edildi, doğru olduğu ortaya çıktı. Bizim dışımızda gerçekleşti. Bu gerçek bir olay".
 
21.11.2008 - 22:55

Baykal, "(Benim Anayasa'yı değiştirmeye niyetim yok, laikliği ortadan kaldıralım demiyorum, Atatürk'ü seviyorum) diyor. (Ben Atatürk'ü sevmiyorum Humeyni'yi seviyorum) diyen insanın başı açık da olsa CHP'de yeri yoktur. (Ben Atatürk'ü seviyorum, ailemin, çevremin, köyümün yaşam tarzı bu, böyle giyiniyorum. Bir mahsuru var mı?) dediği zaman ona (başımla beraber, elbette burada senin de yerin var) demek benim ahlaki görevimdir" dedi.

CHP lideri Baykal CNN TÜRK'te yayınlanan Ankara Kulisi programında Fikret Bila ile Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde CHP'ye çarşaflı kadınların üye olması vardı. Baykal bu tartışmalarla ilgili, "Bize gelen bu kişileri nasıl reddedebiliriz? Bu insanlar da laikliği tehlikeye atmak istemiyor. Partimize katılan kadınlar laikliğe karşı değil" dedi.

"Bizim ilkelerimizde bir kırılma hiç bir şekilde söz konusu değildir. Bu olaydan önce de değildi sonra da değil" diyen Baykal, "4 tane çarşaflı insan vardı. O çarşafların bir siyasi simge olarak taşınmadığı ortada. CHP'ye girmeyi içine sindiriyor. Ben ayrıca soruşturdum. Evlerinde de Atatürk'ün resminin asılı olduğu öğrendim. Evlerinde Atatürk sevgisini, saygısını yaşayan bir aile bunlar.(Gayet tabii girebilir) dedik. Girdiler" diye konuştu.

Baykal son günlerde büyük tartışmalara yol açan çarşaflı kadınların CHP'ye üye olmasını da şu sözlerle anlattı:

"İstanbul'un Sultangazi ilçesinde, hatta Sultangazi 2. aşama. İlk önce Alibeyköy'de gene bir grup insan partiye girmek istediklerini söylediler. Bize sordular içlerinde AKP'de çalışmış olanlar var, bunlar muhafazakarlar, bizimle çalışmak istiyorlar ne düşünürsünüz dediler. Ben de gayet tabii dedim. Daha önce AKP'de olduklarından dolayı CHP'ye geçmelerine engel olma gibi birşey söz konusu olamaz. Bizim çizgimizde bir kırılma söz konusu değil. Bunda bir farklılık düşünülemez"

CHP lideri, "AKP'den hayalkırıklığına uğrayan binlerce insan 'geçen sefer AKP'ye oy verdik. Bu sefer CHP'ye vereceğiz' demişlerse onlara her türlü fırsat eşitliğini sağlamamız lazım" ifadesini kullandı.

"Zaten başörtülü üyelerimiz var"

Deniz Baykal, "Bizim partimizde zaten başörtülü üyelerimiz var, Bize oy veren, sempati duyan binlerce başörtülü kişi var" diye konuştu.

Baykal'a programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Youtube'a baksınlar. Başı örtülü diye grup toplantılarından çıkarılanlar var" sözleri de soruldu.

CHP lideri bu soruya, "Bizim grup toplantılarımızda olanları biliyorsunuz. Ne demek çıkarılan. Grup toplantılarında yer alan insanlar Anadolu'nun gerçeğini yansıtan insanlardır. Bizim bu konuda kompleksimiz yok" yanıtını verdi.

"Ben buna açılım demedim"

"Ben hiçbir zaman bu olayı açılım diye ifade etmedim ve bunu da siyasal bir olay olarak düşünmedim" diyen CHP lideri, "Bunu ahlaki ve ilkesel bir tavır olarak gördüm, Bir kişi gelip partinizi benimsiyorum diyor ise kendisine kılık kıyafetinin bir engel olduğunu söylemem. Bu ne sosyal demokrasiye sığar ne de gerçek demokratlığa sığar" ifadesini kullandı.

CHP lideri, bu tartışma üzerinden Türkiye'nin kendisini savunduğunu belirterek, "Aydınlarımız, yazar çizer kişiler çok önemli düşünceler söylüyor. Kendi kendimizi sorguluyoruz, toplumumuzu sorguluyoruz" şeklinde konuştu.

Siyaset-kıyafet ilişkisi

"Anadolu'daki ve köylerdeki kadınlarımızın yemenileri, yazmaları bütün bunlar bir toplumsal örfün gereği" diyen Baykal, "Şu anda da türban giymeyi anasının, babasının, eşinin, ağabeyinin isteğiyle, meşru doğal kıyafeti olarak giymiş 18-20 yaşındaki genç kızın bunu bir simge olarak gördüğünü söylemek de haksızlık belki. Öyle olup da bize ilgi gösteren kişiler olduğunu da biliyorum" diye konuştu.

Parti içi tepkiler

CHP'nin bu açılımına Necla Arat'ın gösterdiği tepkinin sorulması üzerine Baykal, "O talihsiz bir tartışma tabii ki. Bu kanaatimi arkadaşıma da ilettim. Ben bu tartışmaya fırsat vererek Türkiye'nin kendini sorgulamasına, gerçek anlamda laik, baskıcı şekilci değil gerçek laik, demokratik bir anlayışın ortaya çıkmasına yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.

Baykal, "CHP bir siyasi parti. Kendi ilkesine ters düşmemek şartyla o kılık kıyafeti kullanan kişinin kafasında bu bir siyasi simge değilse onu üye yapabilir" ifadesini kullandı.

"Toplumun ciddi kesimi AKP'den kopuyor"

Deniz Baykal, "AKP'nin neyin peşinde olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu tehlikeyi teşhis etmiş olanların bir tereddütü yok. Biz laikliğe sahip çıkan insanlar olarak, laikliğe yönelik tehdit oluşturmadığı halde biçimsel olarak kafamızdaki varsayımlara göre tasnif etmeye hazır olduğumuz kesimlerin belki de öyle olmayabileceğini, onların laiklikle problemleri olmadığını, onlara tepki göstermemizin haksızlık olabileceğini, onları kılık kıyafetiyle yargılamamamız gerektiğini görmeye başlıyoruz" dedi.

"Bu kişilerin laiklik anlayışımızla bir dertleri yok" diyen Baykal, "Beni sen adam yerine koyuyormusun tek dertleri o. Beni benimsiyor musun diyorlar. Onlar bana geldi, Ben onlara gitmedim" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı, "Toplum AKP'den kopuyor. 8 bin kişi AKP'den kopuyor. Bunun bir anlamı yok mu?" diye sordu.

"(Hayır) diyemem"


Türkiye'nin laik kimliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Baykal, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmek istendiğini, buna karşı büyük tepki gösterdiklerini ve göstereceklerini söyledi.

Baykal, "Bizim daha önce sadece olayı bir laiklik mücadelesinden ibaret görürken şimdi insanı da yani laiklik karşısındaki sosyal, feodal bağlantıları, örf, adet, gelenek kuşatması içinde bulunan gerçek insanı da kavramaya başladığımızı, onun yüreğine, beynine değer verdiğimizi, onun sorunlarını çözmek için neler yapılabilir, diye gayret gösterdiğimizi vatandaşlar görüyorlar ve bu bizi yeniden tarif ediyor. Yani bizde olan bir şey, bu olaylar dolayısıyla ortaya çıkıyor. Yani Türkiye'nin şartlarına bağlı bir şey. AKP'den sıtkı sıyrılmamış olsaydı,herkes yerli yerinde duruyor olsaydı, bizim önümüze böyle bir tablo gelmezdi. Gelmeyince de biz mizansen yapmadığımıza göre, kendimizi ifade etmek imkanıbulamazdık. Şimdi ne oluyor? AKP'den ayrılıyor, o kültürün içinden birileri, os öylüyor bize. (Siz yapmalıydınız bunu) dediniz. Evet, biz yapmalıydık. Ama şimdio insanlar geliyor bize, (Gelmek istiyoruz ne diyorsunuz?) diyor. Ben eziliyorumbu soru karşısında. Ne yapabilirim? Sana (Hayır) diyebilir miyim ben?" diye konuştu.

Güneydoğu


Yaklaşan yerel seçimler ve Güneydoğu'daki seçim yarışını da değerlendiren Baykal, "Bu açılımı 1989'da ilk yapan SHP'dir. Türkiye Cumhuriyeti ırk devleti değildir deniliyordu. Bir kan ve kafatası devleti değiliz. Biz değişik etnik, sosyolojik yapıdaki insanların bir araya gelmesiyle oluşan bir devletiz.. Devlet milletin devletidir. Etnik bir kimliği destekleyici tavır alamaz. Devlet etnik kimlikleri değiştirme hakkına sahip değildir, yani asimilasyon hakkı yoktur. Biz bunu söyledik diye Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) bize el koydu ve o sıkıntıları yaşadık. Bugün gelinen noktada bunların çok doğru olduğu ortadadır" diye konuştu.

Baykal geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'daki konuşmasında şu kısımlara vurgu yaptığı belirtti:

1. Etnik kimlik insanın mahcubiyeti değil, şerefidir.

2.
Etnik bilinci yadırgamamak lazımdır, Bizim bir toplum olmamızı, devlet olmamızı engellememelidir
3. Biz bölünmek istemiyoruz, hiçbir etnik kimliğin Türkiye'de bölünme istediğini sanmıyorum ama devleti de kendi etnik kimliğimize göre tanımlamak doğru değildir.
4. Siyasete ne dini ne de ırkı sokmak istemiyoruz.


Başbakan'a "Ya sev ya terk et" eleştirisi

CHP lideri Baykal, Başbakan'a da "Başbakan'ın hiçkimseye terk et deme hakkı yoktur. Sen görevi terk edersin" sözleriyle yüklendi.

Alevilerin talepleri

Baykal Alevilerin talepleriyle ilgili olarak da, "Arkasında yüzbinlerce kişinin desteği bulunan konuya böyle yaklaşmak doğru değildir. Sonra Bakan'da yaklaşımımız yanlış oldu dedi. Onları dinlemek, anlamak lazımdır. Onların iktidarla ciddi diyaloga ihtiyaçları vardır" diye konuştu.

Baykal eşcinsel haklarıyla ilgili soru üzerine de, "Ben siyasetin cinsellik konularına karıştılmamasından yanayım. Birlikte siyaset yaptığım kişilerin cinsellik durumunu düşünmek aklımdan geçmez" dedi

CNNTURK



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İMF'DEN VE AKP'DEN KURTULMA REÇETESİ

KERKÜK-YUMURTALIK BORU HATTIN DA BÜYÜK YANGIN

DURDURULMASAYDI 70 ŞEHİT OLACAKTI
»  ÖĞRETMENLER BOŞ GEZERKEN İMAMI ÖĞRETMEN YAPTILAR
»  KURAN'IN İMLASI BU TAŞTA MI GİZLİ?
»  SAVAŞ GEMİMİZİN GÖREVİ ESKORTLUK
»  DTP'Lİ VEKİLİN İNGİLİZLERDEN İĞRENÇ İSTEĞİ
»  "TEK UZMAN ÇAVUŞ BİLE İSTİFA ETMEDİ"
»  ÜLKÜCÜ'LERDE 'ÇIRPINIRDIN KARADENİZ' ŞOKU
»  ADANALI'DAN OLAY YARATACAK SÖZLER
»  KADIN VEKİL MECLİS'İ DAĞITTI
»  FLAŞ.. ÖCALAN'IN YALNIZLIĞINA SON VERİLİYOR
»  YOUTUBE YASAĞINI BİZZAT BAŞBAKAN DELDİ
»  BABACAN'IN İRAN ENDİŞESİ
»  GENELKURMAY'IN, SORULMASINI İSTEMEDİĞİ SORU!
»  KILIÇDAROĞLU, YOZGAT'IN ÇİÇEK RANTÇILARINI AÇIKLADI
»  ŞAİRLERİ KARIŞTIRAN DANIŞMANA KIZAK CEZASI
»  ŞEHİT BİNBAŞI DUALARLA UĞURLANDI
»  KAMER GENÇ'İN RESTORANI OLDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ?
»  GENELKURMAY: LİCE SALDIRISI BOMBALI ARAÇLA YAPILDI
»  KESSELER BİLE CHP'YE OY VERMEZMİŞ!
»  FLAŞ.. REKTÖR OKUDAN TUTUKLANDI
»  ÖCALAN'IN YANINA YENİ HÜKÜMLÜ GELİYOR
»  DENİZALTI İLE GEZMEYE ÇIKAN KOMUTANA DAVA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.