Sanayi Odası, bin 223 üyesini kapsayan ‘Denizli Sanayisi'nin Genel Görünümü’ konulu anket yaptı. Ankete 233 sanayi kuruluşu yanıt verdi. Denizli sanayisinde son iki yılda, üretim, kapasite kullanımı, satış, karlılık, finansman, yatırım, istihdam gibi konularda yaşanan gelişmeler ile 2008'e ilişkin beklentilere ışık tutması için düzenlenen anketin değerlendirmesini Sanayi Odası Bakanı Müjdat Keçeci yaptı.
Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi'nde Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Gültekin Okay Salgar ve İsmail Yılmaz ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi'ni değerlendiren Keçeci, ankete katılanların yüzde 34.99'unun 2008 yılında yatırım yapmayı öngördüğünü, tekstilin gözde sektör olmaktan çıkmaya başladığını, tekstilcilerin gıda, organik tarım ve hayvancılığa yönelmeye başladıklarını, tekstil ve konfeksiyonun iyice gözden düştüğünü açıkladı. Keçeci, “Ankete yanıt veren sanayicilerin yüzde 73.30'u yurt içinde yatırım yapmayı düşünmediğini belirtti. Yatırım yapmayı planlayanların yüzde 95.61'i ise yurt dışında yatırım yapmayı planladığını söylüyor. 2003'ten beri yatırımlar büyük ölçüde rafa kalktı. Denizli'de yatırım yapmayı düşünenlerin yüzde 34.88'i başka bir iş koluna yönelmeyi düşünüyor” dedi.
Keçeci, istihdam bekleyenlerin arttığını, ancak yatırım yapılmadığını ifade etti, “Başbakan'ın sözüne bakıp vatandaşlarımız en az üç çocuk yapmasın. Geleceği de iyi görmüyoruz. İş kolları çeşitliliği bakımından zengin olan Denizli'de bile yatırım yapılmıyor” dedi. 2006'da 152 bin olan SSK'lı çalışan sayısının 2007 yılında 148 bine düştüğünü, bu düşüşün 2008'de devam edeceğini belirten Keçeci, Denizli'nin, güç kaybı yaşamaya başladığını vurguladı. Dolar borcu olan üyeleri ve vatandaşları uyaran Keçeci, “Çok dikkat etsinler. İşsizler ordusu artacak. Üniversite mezunu pırıl pırıl gençlerimiz bizden iş istiyor, özür dileyip işe alamıyoruz” diye konuştu.
Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci'nin açıkladığı anket değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:
* Kar marjının gerilediğini ifade edenlerin oranı yüzde 54.24'e ulaşıyor. Sanayicinin yüzde 12.43'ü zarar ettiğini, yüzde 14.6'sı karlılığının değişmediğini söylüyor. Tekstil ve konfeksiyon kar marjının değişiminden en olumsuz etkilenen sektör. Sektörün yüzde 14.7'si zarar ediyor, yüzde 54.7'sinin kar marjı azalmış, kar marjı değişmeyenlerin oranı sadece yüzde 12.6.
* Maliyetler arttı, tahsilat vadesi uzadı. Maliyetlerdeki en büyük artış hammaddede yaşandı. Ankete katılanların yüzde 69'u tahsilatlarının vadesinin uzadığını belirtti. Vadesinin kısaldığını belirten ise sadece yüzde 1.1.
* İhraç ürünlerdeki ithal girdilerin payı 2006'da yüzde 18.7 iken geçen yıl yüzde 23.3'e yükseldi. Bu rakam Denizli gibi ihracatçı bir kentin bile ucuz döviz politikasına direnemediğini, artan oranda ithal girdiye yöneldiğini gösteriyor.
* Ankette Denizlili sanayicilerin 2008 yılı sonu itibariyle ekonomik veri tahminleri Üretici Fiyat Endeksi yüzde 8.20, Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 9.17, dolar kuru 1.28, avro 1.80, avro-dolar paritesi 1.40 olarak öngörüldü.
* Denizlili sanayicilerin yüzde 56'sı başta ABD olmak üzere uluslararası piyasalarda baş gösteren finansal sıkıntının Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğini, 2008'de tüm ekonomiyi içine alan bir finansal türbülansın yaşanacağını düşünüyor.
* Ankete katılanların yüzde 40'ı 2007 yılında yatırım yapmadığını belirtti. Modernizasyon ise yüzde 31.1 ile en çok yapılan sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkıyor.