Yeni yasa ile birçok insan emekli olma hakkını 20 yıl çalışarak elde etmesine karşın emekli maaşı alabilmek için uzun bir süre beklemek zorunda kalacak.
Örneğin 25 yaşında işe başlayan bir çalışan prim ödeme gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e inmesi ile 20 yıl çalışarak emekli olma hakkı elde edecek. Ancak emekli maaşının bağlanabilmesi için 65 yaşına kadar beklemek zorunda. Yani 20 yıl çalışan bir işçi, emekli olmak için de 20 yıl beklemek zorunda...
Mevcut durumda ise çalışan kadınlar 58, erkekler 60 yaşına gelince bu hakkı elde edebilecekler.
Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.
19 maddede anlaşma sağlandı
Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili çetin geçen pazarlık sürecinde 19 maddede büyük oranda uzlaşma sağlandı.
Görüşmelerde prim gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında uzlaşıldı. Emeklilik yaşının 65’e çıkartılması konusunda ise anlaşma sağlanamadı.
Görüşmelerden aylık bağlama oranının sisteme yeni girenler için yüzde 2 olması, halen çalışmakta olanlar için aylık bağlama oranının da yüzde 3 olması konusunda da mutabakata varıldı.
Emek Platformu ne talep etti
9 bin prim gün sayısının Türkiye gerçeklerine uymadığını savunarak, bu sayının 7 binde kalması.
65 yaş emekliliğine karşı çıkarak emeklilik yaşının 58-60’ta kalması.
Bakanlığın güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranına olan yaklaşımının emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacağı gerekçesiyle güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100’ünün dikkate alınması.
Aylık bağlama oranının da kayıplara yol açmayacak şekilde artan yüzdelerde yeniden düzenlenmesi.
Sağlık alanındaki katkı payının kaldırılması.
Sigortalılara verilecek tedavi yöntemlerini, ilaç, protez, ortez, tıbbi araç ve gereçlerin miktar ve sürelerini belirleyen komisyon ile fiyatlandırma komisyonunda meslek örgütlerinin temsilcilerinin yer alması ve meslek örgütleriyle sağlanacak uzlaşma sonucunda uygulamaya geçilmesi.
Fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmalarının sürdürülmesi.