Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9026
EURO
36,7490
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.210,540
 
Hava Durumu ANKARA
-2 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜSİAD'DAN HER KESİME UYARI
TÜSİAD DAN HER KESİME UYARI
 
TÜSİAD Yönetim Kurulu, son günlerdeki gerilimin kaygıyla izlendiğini belirterek, yazılı bir açıklama yaptı. İşte o açıklama:
 
24.3.2008 - 15:05

TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak son günlerdeki güncel gelişmeleri kaygıyla değerlendirmekte, ülkemizin adım adım rejim krizine yol açabilecek bir ayrışma ve kutuplaşma içine girmesinden endişe duymaktayız. Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin, kurumların ve toplumun tüm kesimlerinin itidal ve sağduyu içinde hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Mevcut durumu ancak diyalog ile ve gerilimi düşürerek tam demokrasiyle, hukuka koşulsuz saygıyla aşabileceğimizi, toplumsal huzura bu şekilde yeniden ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

         

Mevcut Durum:
 
Mevcut kutuplaşma adım adım tırmanarak toplumsal travmaya dönüşmek üzeredir. Kutuplaşmanın taraflarının, attıkları her adımla, aldıkları her inisiyatifle ve gösterdikleri her tepkiyle durum daha da endişe verici hale gelmektedir.              

Siyasi faaliyet, durumun gerektirdiği asgari sorumluluk anlayışından uzaklaşan bir yaklaşım ve söylemle sürdürülmektedir. Siyaset alanına siyaset dışından yapılan müdahaleler, Türkiye’nin evrensel demokratik kurallarla yönetilen bir ülke görünümüne kavuşmasına engel olurken, daha ileri demokratik standartları yerleştirme fırsatları da heba edilmektedir.
 
İktidarın, ülkenin refah ve huzuruna odaklı bir gündemi benimsemesi, demokrasiyi dar siyasi bakışla yani çoğunlukçu bir anlayışla yorumlamaktan vazgeçmesi, bunun yerine çağdaş çoğulcu demokrasinin ışığında, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrımı ilkelerine bağlı kalarak hareket etmesinin, Türkiye’mizin geleceğinin şekillendirilmesi açısından elzem olduğu kanısındayız.
 
Muhalefetin de bu temel ilkelere ve anlayışa bağlı kalarak, ülkenin önüne mevcut sorunlarını çözecek siyasi alternatifler koyarak siyaset yapmasının; ekonomik, siyasal ve toplumsal olarak dünya ile bütünleşmiş bir Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu politikaları gündemine alarak içe kapalı bir Türkiye anlayışından çıkmasının demokrasimizin geleceği açısından belirleyici olduğuna inanıyoruz.
 
Yaşadığımız bu sürece, TÜSİAD olarak seyirci kalmamız mümkün değildir.

 
Çıkış Yolu:
 
1) Toplumsal dayanışmayı sağlamak ve gerilimi düşürmek: Türkiye’de her geçen gün biraz daha artan gerilimi düşürmek, bunu sağlayacak bir uzlaşma zemini yaratmak başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin ve tüm toplum kesimlerinin temel görevidir. Sorumlu mevkidekilerin üsluplarına özen göstermesi, tüm toplumun kaybedeceği bir kırılma noktasına gelmeden gerilimi yatıştırması, çağdaş demokratik sorumluluğun bir gereğidir.
 
2) Herkes için tam demokrasiyi savunmak: Çağdaş demokrasilerde siyasetin sorunlarına parti kapatarak çözüm bulunamaz. Herkes için tam demokrasiyi savunmadan, çoğunlukçu değil çoğulcu bir anlayışı benimsemeden, demokrasinin altyapısının yazılı kurallar kadar teamüllerden de oluştuğunu kabul etmeden demokrat olunamaz. Türkiye’de köklü bir demokrasinin yerleşmesi, her yönüyle çoğulcu demokratik normlara uygun, katılımı ön plana çıkaran bir Anayasa değişikliği ile siyasi partiler, seçim sistemi ve dokunulmazlıklarla ilgili yasal çerçevenin yenilenmesinden geçer.    
 
3) Hukuka koşulsuz saygı göstermek:Yenisi yerine konana kadar mevcut hukuk çerçevesinde hareket etmek demokratik toplumların temel kurallarından biridir. Her ne sebeple olursa olsun aksi yönde hareket etmek kaos yaratır. Siyasi partilerimizin, laikliğin hem toplumsal ilişkileri hem de birey haklarını düzenleyen hukukun temeli olduğunun bilinciyle, daha ileri bir demokratik standardı yaratmak için çalışması esastır. Ama, demokrasimizin temel eksikleri ortada dururken, güncel sorunları aşmaya yönelik, alelacele gündeme getirilen Anayasal ve yasal düzenlemeler, sorunları daha derinleştirmekten başka bir işe yaramayacağı gibi, özlediğimiz siyasal etik anlayışından da uzaktır.  
 
TÜSİAD olarak mevcut kutuplaşmayı aşmak için, siyasetin sorunlarının siyaset içinde çözülmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayarak, başta iktidar partisi olmak üzere siyasi partileri ve liderlerini sağduyuya davet ediyor, kanaat önderlerini, tüm işveren kuruluşlarını, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini de demokratik zemini güçlendirmek, toplumda zedelenmeye yüz tutan kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştirmek amacıyla çaba göstermeye çağırıyoruz.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRKİYE, GENÇ İSSİZLİKTE DÜNYA ONUNCUSU

KEY ÖDEMESİNDE SONUÇ MEÇHUL..!

BORÇ GIRTLAĞA DAYANDI
»  TOKİ'DEN BAHAR HAMLESİ: 22 BİN KONUT
»  100 DOLARLIK PETROLE ALIŞIN YADA...
»  ATO TÜRKİYE'NİN BORÇ HARİTASINI ÇIKARTTI
»  TÜRKİYE'NİN BORÇ HARİTASI
»  ''VATANDAŞ, YARDIMLA AYAKTA DURUYOR''
»  KEY PARALARI ÇAR-ÇUR EDİLDİ
»  GOLDAŞ'IN İŞLEM SIRASI KAPATILDI
»  IMF: ÜYELERİMİZE DEĞİŞİK YOLLARDAN YARDIMCI OLABİLİRİZ
»  DERVİŞ: KRİZDEN "YENİ KUŞAK" HIRSLI BANKERLER SORUMLU
»  YÜKSEK DOLARI GÖREN SATIŞA GEÇTİ
»  TÜRK EKONOMİSİNİ DÜNYADAKİ KRİZ ETKİLEMEMİŞ AMA
»  ALTIN, ÜÇ GÜNDE YÜZDE 10 DÜŞTÜ
»  PİYASALAR, BU KEZ, ASYA DARBESİ İLE SARSILDI
»  TÜKETİCİYE YENİ HAKLAR
»  KONUT KREDİSİ KULLANACAKLARNA MÜJDE
»  ÇİNLİLER ÇANAKKALEY'İ GEÇTİ...
»  MERKEZ BANKASI FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ
»  ABD'DE STOKLARINI ARTTI, PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ
»  EKONOMİNİN PATRONUNDA 'KÜRESEL FIRTINA' ENDİŞESİ
»  KONUT KREDİLERİNDE KOLAYLIK
»  ZAPSU KARDEŞLER ÖRGÜ'YE BAŞLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.