ANKA'nın edindiği bilgiye göre, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Başkentray ve Ankara Anakent Belediye Başkanlığı tarafından yapımına başlanan "Yeni Çiftlik Bulvarı" projeleri kapsamında geçen 1 Ağustos tarihinde "ikinci bir bildirime kadar" kaydıyla ara verilen Sincan–Kayaş hattında işletilen Banliyö trenlerinin daha ne kadar çalışmayacağı da belli oldu.
Banliyö trenlerini kulllanan Başkentlileri ve özellikle Sincanlıları "daha fazla kızdırmamak" gerekçesiyle telaffuz edilmeyen ancak yüklenici firmalara bildirilen takvime göre, banliyö trenleri 1 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla en az üç yıl sefer yapamayacak.
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının karşı çıkmalarına ve açılan davalardan bazı iptal kararlarının mahkemelerden alınmasına karşın, Ankara Anakent Belediyesi tarafından 120 gün önce başlatılan Sincan yönünde 2, Kayaş yönünde ise 13 alt geçit inşa için çalışmalarının ise devam ettiği öğrenildi. Ancak çalışmalar kapsamında Atatürk Orman Çiftliği olarak bilinen Gazi İstasyonu üst geçit köprüsü’ne banliyö tren seferlerine ara verilmesinin üzerinden 120 gün geçmesine rağmen bir tek kazma dahi vurulamadı. Anadolu Bulvarı’ndaki Marşandiz Köprüsü yıkılarak yeniden inşa edilmesi fikrinden de TCDD Genel Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanları arasında varılan mutabakat gereği vazgeçildi.
-“BİRAZ DAHA SABIR”-
TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, ANKA'ya daha önce yaptığı açıklamada, Yüksek Hızlı tren hatları yanında kent içi ulaşımı da önemsediklerini belirterek, şöyle demişti:
"Ankara'nın ise Başketray'a ihtiyacı var. Ankara planlanırken maalesef ulaşım sistemi uzun vadeli planlanmamış. Şu anda mevcut raylı sitem Ankara'nın ihtiyacını karşılamaktan uzak. Bu sürdürülebilir bir durum değildi. Onun için Başketray'ın birinci etabının yapımına başladık. Yeni bir hat yaparak yüksek hızlı tren hattıyla banliyö hattını ayırmak zarureti var. Bununla birlikte, istasyonlarıyla, peronlarıyla, alt ve üst geçidiyle, ihatasıyla, turnikeleriyle, özetle her şeyiyle metroyu aratmayacak, bir raylı sitemi yapıyoruz.
-"BEKLEDİĞİNE DEĞECEK BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"-
İşin doğası gereği yapım belli bir zaman alacak. Ankaralı şundan emin olsun; beklediğine değecek bir proje gerçekleştiriyoruz. her beş dakikaya bir tren çalıştırılabilecek, mesafeyi kısaltan bu proje Ankara'nın ulaşımda kayıp yıllarını da telafi edecek. Bu Başkentin acil ihtiyacıydı. Daha fazla erteleyemezdik. Başladık yapıyoruz. Zamanında bitireceğiz."
-PROJE NELER GETİRİYOR?-
TCDD'nin yürüttüğü Başkentray Proje ile "Ankara-Sincan banliyö hattı"nın metro standardına kavuşacak Başkentin demiryolu ve karayolu trafiğini rahatlatmak amacıyla mevcut demiryolu hattında yapılacak çalışmalar sonucunda banliyö hattı metro standardına getirilirken Ankara Büyükşehir Belediyesince demiryolu alt ve üst geçitleriyle köprü inşa edilerek tüm hemzemin geçitler kaldırılacak. Ankara-Sincan arasında 5 hatlı, Ankara-Kayaş 4 hatlı hale getirilecek Böylece, banliyö hattı ile diğer yolcu ve yük trafiği bir birinden ayrılacak Söz konusu çalışmalar kapsamında TCDD tarafından Kayaş yönünde 13 adet, Sincan yönünde ise 2 adet karayolu alt geçit inşa edilecek.(ANKA)