BBC'nin "Hula'da Suriye katliamı kınandı, öfke büyüyor" başlıklı haberi için kullandığı görselin, Irak'ta çekildiği ortaya çıktı.
Fotoğrafın sahibi, şimdilerde Getty Images için çalışan Marco di Lauro, "Öğleden sonra 15.00'da evime gittim ve BBC'nin Suriye'deki olayları anlatan ve benim fotoğrafımın kullanıldığı ana sayfasını görünce neredeyse sandalyemden düşecektim" dedi. Di Lauro, fotoğrafın 27 Mayıs 2003'te, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde çekildiğini ve Suriye'deki olaylarla hiçbir alakası olmadığını belirtti.
Di Lauro Facebook hesabından da "Birisi benim fotoğrafımı, Suriye'nin katliam yaptığını ispatlamak için propaganda amacıyla kullanmış" açıklamasını yaptı.
Ünlü İngiliz yayın kuruluşu, fotoğrafın altına "Bağımsız kaynaklarca teyit edilemeyen bu fotoğrafın Hula'daki çocukların gömülmeyi bekleyen cesetleri gösterdiğine inanılıyor" notunu düşmüştü. Fotoğrafta "Aktivistlerden bir fotoğraf" mahreci bulunuyordu.
BBC FOTOĞRAFI KALDIRDI
BBC sözcüsü de skandalın patlak vermesinden sonra açıklama yaparak, Suriye'de meydana gelen olayların ardından Pazar günü fotoğrafın internette paylaşılmaya başlandığını, kendilerinin de teyit ettirmeden kullandıklarını söyledi. Sözcü, fotoğrafın Irak'ta çekildiğini anladıktan sonra kaldırıldığını da belirtti.
Fotoğrafının kendisinden habersiz olarak kullanılmasından çok, skandala dikkat çeken Di Lauro, "Beni hayrete düşüren şey, BBC gibi bir haber kurumunun, kaynağını kontrol etmeden, aktivist, vatandaş gazeteci veya başka bir yerden gelen bir fotoğrafı kullanması" dedi.
Suriye'nin Humus kentine bağlı Hula kasabasında hafta sonu meydana gelen ve 49'u çocuk 108 kişinin öldüğü saldırı hakkında Şam yönetimi ve muhalifler birbirini suçluyor.
HÜRRİYET