Genelkurmay’ın hakaret iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunduğu Coşkun “Paşa” başlıklı yazısında özgürlüğün önemine işaret ettiğini ifade etti. TSK üyelerine hakaret etmeyeceğini vurgulayan Coşkun, “Özgürlüğün, bir canlının en değerli hazinesi olduğunu anlatmak istedim” değerlendirmesini yaptı.
Cumhuriyet yazarı Bekir Coşkun, “Paşa” başlıklı yazısı nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı’nın hakaret suçlamasıyla suç duyurusuna ilişkin soruşturmada savunmasını verdi. Dava konusu yazıda özgürlüğün önemine işaret ettiğini vurgulayan Coşkun, “Özgürlüğün, bir canlının en değerli hazinesi olduğunu anlatmak istedim” değerlendirmesini yaptı.
Coşkun yazılı savunmasında, yazıyı genellikle hayvan sevgisini anlattığı pazar günü, toplumda herkes tarafından bilinen “kurtla köpek masalı” adlı masalı çağrıştıracak şekilde kaleme aldığını vurguladı. “Dava konusu yazı ve bahsedilen masal incelendiğinde iki yazı arasındaki benzerlikler açıkça görülmektedir” diyen Coşkun, “Her iki yazı da özgürlüğün önemini vurgulayan sahipsiz bir hayvanla sahipli bir hayvan arasında geçen diyalogdan ibarettir. Yazıların kahramanları hayvanlar olup, bu tür yazılara edebiyatımızda da yer verilmiş ve fabl olarak tanımlanmıştır. Fabllar sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren öykülerdir. Dava konusu yazıda da özgürlüğün önemine işaret ederek özgürlüğün, bir canlının en değerli hazinesi olduğunu anlatmak istedim” değerlendirmesini yaptı.
Coşkun, söz konusu masaldaki köpeğe insana ait bazı özellikler atfederek “Paşa” adıyla kaleme aldığına, ancak hiçbir şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri üyelerini kastetmediğine dikkat çekti. Coşkun, yazılı savunmasında şunları kaydetti: “Öncelikle belirtmek isterim ki paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvandır. Daha sonra 1930’lu yıllarda Atatürk tarafından çıkarılan 2525 Sayılı Soyadı Kanunu’nu takiben çıkarılan 2590 Sayılı Kanun’da ‘paşa’ unvanının kullanılması yasaklanmıştır. Dolayısıyla artık TSK’de paşa yerine general rütbesi kullanılmaktadır. Günümüzde akıllı, uslu anlamında çocuklar için kullanılan bu sıfat ayrıca, halk arasında birçok kişi tarafından köpek ismi olarak kullanılmaktadır. Yazımda paşa ismini özellikle seçmemin bir nedeni de halk arasında köpeklere yaygın olarak bu ismin verilmesidir. Kaldı ki, soyu tükenmekte olan golden retriever cinsi köpek literatüre ‘paşa say’ olarak geçmiştir.”
Emniyet Müdürlüğü’nde kokain arayan ve teşkilatın gözdesi olan bir köpeğin adının da Paşa olduğuna işaret eden Coşkun, “Bu ismin bir hayvana verilmesi TSK üyelerine hakaret olarak algılanıyorsa kamu görevlisi olan polisler, köpeklere neden paşa ismini vermiş anlamış değilim” dedi.
Yazısındaki “omzunda parlayan şey” diyerek köpek tasmasını kastettiğinin normal düzeyde ortalama bir insan tarafından anlaşılabileceğini vurgulayan Coşkun, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çünkü günümüzde genellikle insanlar köpeklerine boyun tasması yerine hayvanın omzundan da geçen göğüs tasması kullanmakta, böylece hayvan daha az eziyet çekmekte ve hemen hepsinde yaşanan öksürük vb. sağlık problemi azalmaktadır. TCY 125’te belirtilen ve şahsına isnat edilen hakaret suçunun oluşabilmesi için bir kimsenin onur şeref ve saygınlığına saldırıda bulunulması gerekmektedir. Ancak belirttiğimiz açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda söz konusu yazının TSK personeline karşı hiçbir şekilde hakaret ve saldırı düşüncesi ile kaleme alınmadığı sayın savcılık makamı tarafından da takdir edilecektir.”
Yazarımız Coşkun, kendisine yüklenen suçlamaları kabul etmeyerek, hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini istedi.
Kaynak: Cumhuriyet