.Başbakan Blair, görevini başka bir İşçi Partisi yetkilisine devretme işlemlerinin düzenli ve istikrarlı bir biçimde yapılması gerektiğini belirterek, bu gerçekleşene kadar, İngiltere'deki kamu hizmetlerinde gereken reformları gerçekleştirme çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.İngiltere Başbakanı, geçtiğimiz hafta Dışişleri Jack Straw'u başka bir göreve atama kararının, İran'a ilişkin anlaşmazlıklardan kaynaklandığı söylentilerinin de asılsız olduğunu vurguladı.
Muhalefet büyüyor
İşçi Partisi içinde bazı milletvekillerinin, görevini bırakma tarihi belirlemesi için Başbakan Blair'e Temmuz ayına kadar süre tanıyan bir mektubu imzaya açtıkları bildiriliyor.Blair, partisi içindeki huzursuzluğu gidermek amacıyla geçtiğimiz Cuma günü hükümette geniş çaplı değişiklik yapmıştı. Fakat bazı partililerin, asıl değişikliğin başbakanlıkta yapılması gerektiğinde ısrarlı olduğu anlaşılıyor.Tony Blair istifa çağrılarıyla ilk kez karşılaşmıyor. İktidardaki İşçi Partisi'nin bazı üyeleri, zaten onu hiçbir zaman liderleri olarak benimseyemedi.Fakat Blair'in seçmen arasındaki desteği giderek azalırken, parti içinde ağırlıkları olan kesimlerden de eleştiriler yükselmeye başladı.Liderliğine muhalefet eden bazı milletvekillerinin, Blair'in görevini ne zaman devredeceğine ilişkin kesin bir takvim açıklaması için, kendisine Temmuz ayına kadar süre tanıyan bir mektubu diğer İşçi Partili milletvekillerinin imzasına açtıkları söyleniyor.Blair'e sadık bakanlar, muhalefeti yükseltenleri çok tehlikeli bir oyun oynamakla ve Başbakan'a karşı bir darbe örgütlemekle suçluyorlar. Aslında Blair, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimleri kazandıktan sonra, görevini ne zaman bırakacağına ilişkin bir takvim açıklamıştı.Üçüncü bir dönem için iktidara gelen İşçi Partisi lideri, dördüncü kez seçimlerde partisine önderlik etmeyeceğini, fakat bu parlamento döneminin sonuna kadar başbakanlığını sürdüreceğini söylemişti. Bu, Blair'in yaklaşık üç yıl daha iktidarda kalacağı anlamına geliyor. Kendisine muhalefet edenler de, aslında görevi bırakma tarihinin daha erkene alınmasını istiyorlar.Parti içindeki iktidar mücadelesinin kilit ismi, Blair'in halefi olarak görülen Maliye Bakanı Gordon Brown. Brown, liderlik değişiminin düzenli ve istikrarlı bir biçimde gerçekleşmesi çağrısı yaptı.Bazılarına göre bu çağrı, Brown'ın Tony Blair'in karşıtlarını desteklediği anlamına geliyor.
Fakat Gordon Brown bu tür yorumlara katılmıyor. Pazar günü verdiği bir mülakatta, kendisiyle Blair'e muhalefet edenler arasına mesafe koymaya çalışarak, "Gündemimize dışarıdan müdahale edilmesine izin vermeyiz" dedi.
Gordon Brown, büyük bir olasılıkla İşçi Partisi'nin yeni lideri seçilerek Başbakan olmak istiyor ve bu kadar beklemekten memnun değil.
Fakat kamuoyu önünde Blair'in karşıtlarıyla dayanışma içinde görünmek istemiyor, çünkü liderler arasındaki bir çekişmenin parti içinde kamplaşma yaratacağını, bölünmüş bir partinin de bir sonraki genel seçimleri kazanmasının mümkün olmayacağını biliyor.