Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2595
EURO
37,6381
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.887,250
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BU KEZDE AB TÜRKİYE İLE MÜZEKAREYE HAZIR DEĞİL
BU KEZDE AB TÜRKİYE İLE MÜZEKAREYE HAZIR DEĞİL
 
Türkiye ile üyelik müzakerelerine 3 Ekim'de başlama kararını dün teyit eden Avrupa Komisyonu, birlik çevrelerinden eleştiri aldı.
 
20.7.2005 - 20:15

Eleştirilerde öne çıkan ortak nokta, Türkiye'nin üyelik müzakerelerine başlamaya hazır olup olmadığından çok, Anayasa ve Bütçe krizi ile boğuşan Avrupa'nın buna hazır olup olmadığı.

Bu kaygıyı en üst perdeden dile getiren isimlerden biri; Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtladı:

"Bence zamanlama doğru değildi" görüşünü dile getiren Brok, bu savına gerekçe "bütçenin üzerinde anlaşılamaması ve anayasa ile ilgili sorunları" gösterdi ve şöyle devam etti:

"Yani şu anda, Avrupa Birliği'nin genişleme kapasitesini daralmış durumda. Ayrıca Türkiye'nin de, özellikle insan hakları ve hukukun üstünlüğünün sağlanması anlamında, yeterince reform yapmadığını düşünüyorum."

"Bunlardan hangisi, daha ağır basıyor derseniz, genişleme kapasitesi sorunu ve Avrupa'nın iç meseleleri daha ağır basıyor."

'Genişlemeye AB de hazır olmalı'

Avrupa'nın kendi sıkıntılarının arttığı bir dönemde, Türkiye'yi içine sindiremeyeceği tezi, birçok Avrupalı diplomat tarafından dile getiriliyor bugünlerde.

Brok'un "Peki bu iç sorunlar her baş gösterdiğinde, önceden verilen sözlerin tutulmaması söz konusu olursa, bu sefer de birliğe güven duygusu zedelenmez mi" sorusuna yanıtı ise şöyle:

"Unutmayın ki, Avrupa Birliği'nin kendisini genişlemeye hazır hissetmesi de genişleme konusundaki kriterlerden biridir. Eğer birlik bunu yapamıyorsa, bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Dediğim gibi genişleyebilmek için buna hazır olmanız gerekir. Şu açık ki, Avrupa Birliği bunu başaramadı."

'Müzakere için henüz erken'

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, 3 Ekim'de müzakerelere başlanmasına itiraz ederken, Türkiye'nin buna hazır olmadığını da savunuyor:

"Bence bunun için çok erken. Çünkü son 6 ayda, pek de dikkate değer adımlar atılmadı reformlar konusunda. Özellikle uygulamayı kastediyorum. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğünün sağlanması alanlarında mesela."

"Bunun geçmişte de örnekleri oldu. Slovakya ile üyelik müzakerelerine geç başlanmasının nedeni budur. Ya da Hırvatistan örneğine bakın. Savaş suçu iddiasıyla yargılanacak bir generali Lahey'deki savaş suçları mahkemesine teslim etmediği için müzakerelerin başlaması ertelendi."

"Dolayısıyla insan hakları sorunu Türkiye için de bir engel olmalı. Bu anlamda her ülkeye eşit davranmalı, ayrım yapmamalıyız. Hırvatistan ile müzakereleri, bir generali Lahey'e teslim etmedi diye erteliyorsanız, son bir yılda belgelenmiş 1000 işkence vakasının bulunduğu bir ülke ile nasıl müzakereye başlarsınız."

'Avrupa kamuoyunu ikna için zaman gerekiyor'

"Peki Avrupa Komisyonu böyle bir tablo karşısında ne yapmalıydı?" Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, radikal bir öneri de bulunuyor:

"Bence son 6 ayda Türkiye'deki reformların yavaşlamasını ve Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu krizi dikkate alan bir serbest istişare dönemi olmalıydı. Anayasa konusunda yaşananlar ve her ülkede başlayan tartışmalar sonrasında, kamuoylarını ikna edebilmemiz için böyle bir zamana ihtiyacımız var."

"Eğer insanlar, kendi sorunlarını çözememiş bir birliğin, üstelik maliyeti çok büyük bir genişleme hamlesine kalktığını görürse, Avrupa kamuoyunu tamamen kaybedebiliriz."

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkisinin niteliğinin ne olması gerektiğine, mesele imtiyazlı ortaklık mı önerip önermediği ilişkin soruya ise, "Tabii bu da olabilir. Bazı Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine de tam üyelik sunamayabiliriz belki de. Sonuçta kapıyı tamamen kapatmadan ikinci bir opsiyon bulmamız lazım" yanıtını verdi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


UKRAYNA'DA TRAFİK POLİSLİĞİ BİTİYOR...

İSPANYA, TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISINDA BULUNDU!!!

İSPANYA, TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISINDA BULUNDU!!!
»  SICAK PARİS'LİLERE STAD'I HAVUZ YAPTIRDI
»  BAŞBUĞ'UN SÖZLERİNE PENTEGON YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI AMA...!
»  "SINIR ÖTESİ HAREKAT DOĞRU OLMAZ"
»  RUS HÜKÜMETİ HALKI SEX'LE VATANSEVER YAPMAK İÇİN PLAN HAZIRLADI
»  ÇİN UZAYA DOMUZ SPERMİ GÖNDERECEK
»  ABD'Lİ VEKİL,"MEKKE BOMBALANSIN" DEDİ!!!
»  500 İMAMDAN TERÖRÜ KINAYAN FETVA
»  ABD'DEN BU KEZ PKK İÇİN FARKLI AÇIKLAMA GELDİ.
»  ALMANYA'DAKİ TÜRK ÇOCUKLARINA APTAL DİYEN PROFESÖR
»  iRAN PKK KONUSUNDA TÜRKİYE'YE DESTEK VERECEKLERİNİ AÇIKLADI
»  BUSH'UN KAÇ PARALIK ADAM OLDUĞU AÇIKLANDI.
»  AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TÜRKİYE'YE EK PROTOKOL BASKISI BAŞLADI
»  ABD MİLLETVEKİLİ'NDEN ŞOK SÖZLER "MEKKE'Yİ VURABİLİRİZ"
»  PUTİN'DEN KIBRIS DESTEĞİNE DEVAM
»  ÖCALAN TÜRKİYE'DE PARTİ KURUYOR
»  'İNGİLTERE 'TERÖR' RİSKİ ALTINDA!'
»  İSPANYA'DA ORMAN YANGINI: 14 ÖLÜ
»  KUZEY KORE'DEN BİR MİLLETVEKİLİ GÜNEY KORE'DEN SIĞINMA İSTEDİ
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN'LE SOÇİ'DE BULUŞTU
»  AZERİ MİLLETVEKİLLERİ KKTC'DE
»  PKK KUŞADASI SALDIRISINI ÜSTLENMEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.