Bu tuzağa düşmeyin!
Son yıllarda birçok kişinin adeta korkulu rüyası haline gelen kredi kartı borçları, ciddi boyutlara ulaştı.
Tüketiciler, faizlerini ödemekte zorlandıkları kredi kartı borçlarını kapatmak için birbirinden farklı yollar deniyor. Bazıları bankadan çekebilirse aldığı kredi ile bir çok kişi ise tanıdığı esnaftan kredi kartıyla alışveriş yapıyormuş gibi nakit avans alıyor.
Kredi kartı borçlularına nakit avans sağlama yöntemleri son zamanlarda oldukça yaygınlaştı. Bu alanda yasal olmayan bir sektör oluştu. Hatta bazı firmalar bu konuda internet siteleri kurmaya, kredi kartına nakit avans vermeyi legalmiş gibi alenen yapmaya başladı.
Bir finans ve altın firması, mail adreslerine gönderdiği “para mı lazım?” başlıklı yazıda kredi kartı borcu olanlara çağrıda bulunuyor. Firma kredi kartına taksit ile tüketiciye nakit para sağlıyor.
Bu nakit avans 2 şekilde sağlanıyor ancak alınan ve ödenen arasında fark olmuyor. Örneğin 3 bin YTL isteyen tüketicinin kredi kartından alışveriş yapmış gibi 4 bin YTL çekiliyor ve yüzde 25'i kesilerek istediği para veriliyor. Tüketici, 3 bin YTL ile acil borcunu kapatıyor, 4 bin YTL'yi 12 eşit taksitle ödüyor.
Diğer seçenek altın alım satımı. Firma, kredi kartına 12 ay taksitle peşin fiyatına 24 ayar altın satıyor. Nakide ihtiyacı olan tüketiciden yüzde 25 eksiğine geri alıyor. Yani, 1000 YTL'ye sattığı altını 750 YTL'ye hemen geri alıyor. Tüketici, 1000 YTL'yi 12 ay eşit taksitle ödüyor.
Telefonla ulaşılan firmanın yetkilileri, tüketicilere yılda yüzde 25 faizle para sağladıklarını onların sıkıntılarını çözdüklerini söyledi.
Bugünkü kriz ortamında bankanın yılda yüzde 25 faizle para vermediğini, ayrıca üstüne komisyon aldığını ileri süren yetkililer, “örneğin 3 bin YTL'yi kredi kartından çekseniz inanılmaz faizler ödersiniz. Biz yüzde 25 gibi çok düşük faizle nakit avans veriyoruz” dedi.
ASLINDA FAİZ DAHA YÜKSEĞE GELİYOR
Firma yetkilileri yüzde 25 faiz alıyormuş gibi gösterse de aslında oranlar daha yüksek oluyor. Şöyle ki, 3 bin YTL isteyen tüketicinin kredi kartından 4 bin YTL çekiliyor. Yani 3 bin YTL'ye 1000 YTL, yüzde 33 oranında faiz ödeniyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, tüketicinin kredi kartı borçları nedeniyle içine düştüğü bu ortamın, bazı kişiler tarafından sektöre dönüştürüldüğünü söyledi.
Tüketicinin evine, maaşına haciz gelmemesi için borcunu ödemek için her yolu denediğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:
“Bazı kişiler vatandaşların bu durumundan servet kazanıyor. Bu nakit avans sağlama kesinlikle yasal değil ve aslında bir suç işleniyor. Bu durum ülkedeki denetimsizliğin sonucudur. Elinde parası olan 20 metre kare bir yer tutuyor. Bir telefon ile inanılmaz paralar kazanıyor. Bazıları bunu yasal sanarak internet sitesi bile kuruyor ama kimse bir şey yapmıyor.
İşten çıkarmalar oldukça bu tür kişiler daha fazla para kazanacak. Biz buna dur demek için 'Taksitle Ölmeyelim, Taksitle Ödeyelim' imza kampanyası başlattık. Vatandaşları fırsatçıların eline düşürmemek için TBMM'den kredi kartı borçlarını ödemek konusunda yasal düzenleme istiyoruz.”