Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BUSH'DAN ÜSTÜ KAPALI MESAJLAR
BUSH DAN ÜSTÜ KAPALI MESAJLAR
 
Prof. İnan’a göre; Bush’un, Erdoğan’la birlikte açıklama yaparken Pakistan’a değinmesi, aslında Türkiye’ye sınırötesi operasyona karşı örtülü bir mesaj. Amerika “Aşırılıklar iç savaşa götürebilir. Pakistan gibi olursun, dikkat et”dedi.
 
7.11.2007 - 11:55

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Yüksel İnan, Bush-Erdoğan görüşmesini NTV’de yorumlarken, Bush’un kısa konuşmasında Pakistan’a değinmesine dikkat çekti. “Bu konuda kimse bir şey söylemedi” diyen Prof. İnan’a ne demek istediğini sorduk. İnan, Bush’un sözlerinin Türkiye’ye örtülü mesaj olduğunu belirtirken; Oval Ofis’teki görüşmeye Genelkurmay 2. Başkanı’nın katılmasının da hükümetin TSK’nın konuşmasını engelleme amacı taşıdığını savundu.

Prof. İnan’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

Bush’un, Erdoğan’la Pakistan konusunu gündeme getirmesine vurgu yaparak “Bu konuda kimse bir şey söylemedi; başlıklar arasında Pakistan’ın yer almasına değinilmedi” dediniz. Ne demek istediniz?

Söylenen sözlerin bazılarını çok iyi yorumlarsınız, ama bazıları üzerine de bir senaryo yazarak yorum yapmak zorunda kalırsınız. Ben görüşmeden çıkan sonuçları hem okumaya, hem de bir senaryo yazmaya çalıştım. Yani orada bizim meselelerimiz konuşuluyordu; Ermeni sorunu, Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon ve PKK terör örgütü konuşulurken, Pakistan nereden çıktı, diye soru işareti oluştu. Pakistan bir anlamda sopa ve havuç örneği oldu, yani Amerika, “Ben sana sopanın ucunda havucu uzatıyorum ama bunda aşırıya gitme, gidersen önüne uluslararası platformda bazı sorunlar gelebilir ve sen de bunlarla başa çıkmak durumunda kalabilirsin” dedi.

AŞIRILIK İÇ SAVAŞA GÖTÜREBİLİR

Vurgulamak istediğim noktalardan biri; Pakistan uluslararası arenada izole bir devlettir ve burada dikkat edilmesi gereken nokta; Pakistan’ın neden izole bir devlet olduğudur. İkinci husus; Pakistan’da şu ya da bu şekilde demokrasi ve otoriter rejim arasında bir gelgit yaşanıyor. Bu bir iç savaşa götürebilir. Türkiye’nin yapacağı aşırı bir sınırötesi operasyonun sonuçları da Türkiye’de farklı şekillerde olabilir. Yani bir anlamda Pakistan örnek verilmek suretiyle, Türkiye’nin yapacağı sınırötesi operasyonunun sınırlanması gerektiği konusuna vurgu yapılmak istendi.

“SİZ DE PAKİSTAN GİBİ OLMAYIN” DEDİ

Bush’un sözlerini böyle yorumlarsak, gözdağı olarak niteleyebilir miyiz?
Tam anlamıyla bir gözdağı olarak nitelemeyelim, çünkü onun vurgulanış ve ifade şekli önemlidir. Fakat bir örnek kabilinden, ‘sınırötesi operasyon yaparken bunun kapsamını iyi değerlendirin, çevrenizdeki bazı kışkırtmalar sonucu ülkenizde bir kaos doğabilir, kaosa gitmeyin, aşırılık bir takım sıkıntıları doğurur’ diyen Amerika dünkü görüşmeye Pakistan’ı dahil ederek, ‘bunun en yakın örneği Pakistan’dır, siz de Pakistan olmayın’ demek istedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL DESTEKLENECEK BİR DURUM DEĞİL

Önemli bir nokta da şu; sınırötesi operasyon kapsamı genişlettiği taktirde ister istemez Güneydoğu’da koşullar gereği bir olağanüstü hal ilan edilecektir. Olağanüstü hal ise bugünkü dünya koşulları içerisinde pek fazla desteklenilecek ve kabullenilecek bir durum değildir. Amerika’nın “Eskiden Amerika olarak sizi destekledik ama bu sefer bu taahhütte bulunamayız” dediğini düşünüyorum.

AMERİKA VE BM’NİN MÜDAHALESİ
Amerika, Pakistan’a da müdahale eder mi?
Şu anda Pakistan’a müdahale için erken. Ben Kuzey Irak’a sınırötesi operasyonu da Rusya ve Çin ile mutlaka bir şekilde görüşmek gerektiğini söyledim. Buradaki amacım bu tür sorunlar, günümüz koşullarında çok rahatlıkla Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın ikinci maddesinin birinci fıkrasına göre, uluslararası barış ve güvenliği bozan iç savaş veya iç çatışmaya BM son yıllarda ciddi olarak müdahale etme durumuna geldi. Amerika’nın Pakistan üzerinde böyle bir oyunu oynayıp oynamayacağını tümüyle Rusya ve Çin’in politikaları belirleyecektir. Eğer Çin ve Rusya Amerika’ya bu konuda engel çıkarmama gibi bir ışık yakacak olursa, Amerika’nın Pakistan’a da müdahalesi olabilir, ama bunun için daha çok erken.

TSK’NIN AÇIK BEYAN VERMESİ ENGELLENDİ

Görüşmeyi nasıl buldunuz, dikkatinizi çeken başka bir detay oldu mu?
Genel anlamda görüşme beklenenden farklı değil, fakat pozitif noktaları var. Ancak çok fazla dikkat çekilmeyen noktalardan birine daha parmak basmak gerekirse; bir kere askeriyenin direkman içeri sokulması, bir anlamda hükümetin bir çok konuda Türk silahlı Kuvvetleri’nin kamuoyuna açık beyan vermesini engelleme yoluna gitmesidir. Aşağı yukarı bir yıldır uluslararası ilişkilere veya dış politikaya yönelik konularda TSK kendi içinde ve resmi organlarında konuşması gerekirken bunu dışarı taşıdı. TSK’yı içeri sokmak suretiyle siyasete ortak hale getirdiler ve TSK’nın kamuoyundaki konuşma şekli de bundan sonra bu çerçevede biraz daha azalacaktır diye düşünüyorum.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN İKİ İSİM

BAKAN ŞAHİN; 301'NCİ MADDE İLE İLGİLİ 5-6 ÖNERİ VAR

ÇEVRE KATLİAM BAKANI
»  YOLCU OTOBÜSÜ KELKİT ÇAYINA UÇTU
»  TÜRK HEYYETİNİ TERLETEN ERDOĞAN'I TERLETMEYEN SÖZLER
»  "ASKERLER VATANA İHANETLE SUÇLANAMAZ"
»  TÜRKLÜĞE KÜFÜR ETMEK AB KRİTERİ OLDU
»  EŞİ TERÖRİST OLAN VEKİL KONUŞTU
»  PEKİ BUSH ERDOĞAN'DAN NE İSTEDİ!
»  "EVREN:"BESLEMEYELİM ASALIM"DA ISRARLI
»  MİLLETVEKİLİNE MAAŞ AVANTAJI
»  PAŞA'NIN OVAL OFİS RAPORU
»  DANIŞTAY SANSÜRÜN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI
»  TUNCELİ'DE KARAKOLA SALDIRI, 1 ASKER ŞEHİT OLDU
»  "ABD İLE ARAMIZDA ÜÇLÜ MEKANİZMA YOK"
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN İTALYA'YA SÜRPRİZ ZİYARET
»  GÜL: "ABD MECBUR, ÇÜNKÜ SORUMLULUKLARI DA VAR"
»  "KEŞKE O ASKERLERİMİZ ŞEHİT OLSAYDI"
»  "BANA TECAVÜZ EDERKEN BABAM İZLEDİ"
»  GORBAÇOV, ALİYEV'İ ÖLDÜRTMEK İÇİN KATİL TUTMUŞ
»  AB'DEN YİNE 301 NAKARATI
»  "TEŞEKKÜR BEKLİYORDUK, SUÇLANIYORUZ"
»  ASKER ANNESİNDEN BAKAN ŞAHİN'E TEPKİ
»  KAMER GENÇ, FENA YAKALANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.