Kabine toploantısının ardından bir açıklama yapan Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'i, yapılanların yeterli olup olmadığını araştırmak üzere bölgeye göndereceğini de söyledi.Kasırga sonrasındaki yardım ve kurtarma çalışmaları, bugün yaz tatilinden dönen Amerikan Senatosu'nun da ana gündem maddesi olacak.Senatodan iki komisyon konuyla ilgili araştırmalarına hemen başlıyor.Demokrat Senatör Hillary Clinton, daha geniş kapsamlı bir soruşturma taleplerinin başını çekiyor.
Partiler üstü toplantı
Başkan George Bush ise bugün her iki ana partiden siyasetçileri Beyaz Saray'da partiler üstü bir toplantıya davet etti.Bölgeye son dört gün içindeki ikinci ziyaretini dün yapan Başkan Bush, burada uzun vadeli yardım sözü verdi.
'Kentteki su boşaltılıyor'
ABD'yi vuran Katrina kasırgasından sekiz gün sonra New Orleans'taki baraj setlerinden birini tamir eden yetkililer, kenti basan suyu dışarı pompalamaya başladı.
|
Felaketzedelerden bir kısmı yolcu gemilerine yerleştirilecek. |
Sokaklarının büyük bölümü hala sular altında olan New Orleans'ın kurutulmasının üç ay alabileceği belirtiliyor.Kurtarma ekipleri hala evlerinin üst katında ya da çatısında mahsur kalanlara ulaşmaya çalışıyor.Yetkililer, aşırı sıcak ve azalan temiz su stoklarının evlerinde kalmayı tercih edenleri de tehdit ettiğini vurgulayarak, tüm New Orleanslılar'a kentten ayrılma çağrısı yapıyor.
Felaketzedelerden bir kısmı, Amerikan hükümetinin kiraladığı yolcu gemilerine yerleştirilecek.Gemilere bugünden itibaren gönderilecek yaklaşık yedi bin kişinin, burada altı ay kadar kalabileceği belirtiliyor.Böylece binlerce kişinin ölümüne ve yüzbinlerce kişinin de evsiz kalmasına neden olan felaket ardından acil yardım alabilecek eyaletlerin sayısı 10'a yükseldi.Eski ABD başkanları George Bush ve Bill Clinton da, kasırga kurbanları için ülke çapında bir yardım kampanyası başlattı.Amerikan yönetimi, kasırga ardından hızla harekete geçmemekle ve hazır kuvvetlere bürokratik engeller yaratmakla suçlanıyor.İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir polis memuru, daha iyi koordinasyon sağlansaydı çok daha fazla kişiyi kurtarabileceklerini söyledi.Bu memur, "Üzülerek söylüyorum ki milletçe seferber olmalıydık. Olamadık. Irak'ta para harcamasını biliyoruz; milyonlarca, milyarlarca dolarlık savaşlar yapabiliyoruz. Ama kendi insanımızın hayatını kurtaramıyoruz," diye konuştu.Bölgedeki sağlık ekipleri de komşu eyaletlerde hazır bekleyen yüzlerce doktor ve hemşire ile ameliyat yapılabilen seyyar hastanelerin, doğru merciden onay gelmediği için harekete geçemediğini söylüyor.Ayrıca felaketzedelerin çoğunun yoksul siyahlar olması nedeniyle, Bush yönetimine 'ırkçı ayrımcılık' suçlamaları yöneltiliyor.Buna karşılık hükümet kaynakları, felaketin boyutlarının etkin müdahaleyi imkansız hale getirdiğini savunuyor.