MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ramazan Bayramı dolayısıyla MHP’nin kurucusu ve ilk genel başkanı Alparslan Türkeş'in kabrine gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sandık kurulu başkanlarının usule uygun belirlenmediğini gerekçe göstererek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal eden Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) önceki gün verdiği "Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin tekrar görev alabileceklerine" ilişkin kararına tepki gösteren Bahçeli, "Bu tür davranışlar anlaşılması zor davranışlardır" dedi.
Bahçeli bir gazetecinin, "Ahmet Davutoğlu'nun yani parti kuracağı söyleniyor ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Türkiye'nin yeni bir partiye ihtiyacı yok. Siyasi hayat devam etmektedir. Oturmuş genel kabul görmüş deneyimleri bulunan siyasi partiler demokrasinin akan nehirleridir bu nehirleri çaya dereye çevirmemin anlamı yoktur. Davutoğlu ne yapacak, 103 tane parti var. 104. olacağım diyorsa yolu açık olsun" diye yanıt verdi.
Bahçeli'nin açıklamaları şöyle:
"Bu güne kadar YSK’nın aldığı kararları aşırı tartışmaya sokmadan, bu 23 Haziran seçimlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu seçimlerde sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesi açısından önemli bir adım olarak görülmeli ve artık başlatılmış olan yapısal reformlar, cumhurbaşkanı hükûmet sisteminin 2023 hedefine ulaşacak şekilde siyasi partilerce, aydınlarca gözden geçirilerek, tartışarak, çözümler üretecek ortak fikirler üretecek tarzda faaliyeti götürmekte yarar var. MHP olarak biz bu düşünceyle bayram sonrası ülkeyi okumaya çalışıyoruz.
(Kalan 19 günde MHP İstanbul’da nasıl bir çalışma yürütecek?) MHP’nin İstanbul’da hemşeri harekâtı adı altında başlatmış olduğu çalışmalar 80 ili de kapsayarak üç etap üzerinde sürdürülmüştür. Başkanlık divanımızın değerli üyelerinden, milletvekili arkadaşlarımızdan, siyaseten geçmişte hareketimiz içinde yer bulmuş şahsiyetlerden bir çalışma düzeni oluşturulmuştur. Bu hale devam etmektedir. Biz mitili zaten oraya sermiştik. Ama bazıları mitili nereye serdiğimizi bir türlü bulamıyorlar. Hâlbuki İstanbul’un her yerinde mitili var. Her insanımız çalışmalarını sürdürüyor. Hangi partiden olursanız olun, kapılar çalınıyor, görüşler alınıyor ve birbirlerine yardımcısı olması temennilerinde bulunuluyor. Bunu yaparken de siyasi parti olarak bir gerilim yaratılmıyor. Bunlar güzel hareketlerdir. Diğer siyasi partilerde de bu görüşülmeye başlanmıştır. 19+ gün içerisinde de bu çalışmalar devam edecektir. Zaman zaman ben de İstanbul'a giderek çalışmalara katkı sunacağım.
“(YSK’nın seçimi iptal ve yenileme gerekçesi olarak gösterdiği sandık kurulu başkanlarının yasal olarak atanmamasıydı. YSK’nın soruşturma geçirmiş olmalarına rağmen aynı sandık kurulu üyeleriyle devam kararı almasına ilişkin Bahçeli’den değerlendirme) Bu tür davranışlar anlaşılması zor davranışlar olarak dikkat çekmektedir. Hangi anayasal kurum olursa olsun bu tür davranışlarla, Türk milleti muhatap edilmektedir. Soruşturma başlattığınız ve seçimi yenileme kararı oluşturulan bir yapıda soruşturmaya muhatap olmuş insanların, soruşturma sonucu alınmadan, hukuki yönden açığa çıkmadan, haklı veya haksız oldukları belli olmadan bunlara bir de gelin sizlerle beraber seçimi yapıyoruz demek. Hadi seçim olmuş olabilir, bu insanlar hatalarından vazgeçmiş olabilir, fakat siyaseten tartışmayı tüketmez. Şimdi yeni gündem bu 19 gün tartışılacak. E bunun da tadı tuzu kalmıyor. Onun için sabırlı olacağız, kimi görevlendirirlerse görevlendirsinler esas görevli millettir.
"(Af yasası) Af yasası üzerinde Fethi Yıldız Beyfendinin vermiş olduğu bir yasa tasarısı Meclis’te bulunmaktadır. Bu reform hareketleri içerisinde Meclis’teki bu metin değere alınır, birlikte değerlendirilirse, belki daha hayırlı adımlar atılmış olur.
"(Bahçeli’den yeni parti değerlendirmesi) Türkiye’nin yeni bir partiye ihtiyacı yok. Zaman zaman siyasette tükenmişlerin tekrar kendilerini yenilemeleri, partileşme süreci kavramını sürekli olarak gündeme taşıyor. Böyle bir gerekçeleri sürecek durumları da söz konusu olmamıştır. Ancak siyasi hayat devam etmektedir .Oturmuş, genel kabul görmüş, kadroları olan, iktidar deneyimleri, muhalefet deneyimleri bulunan siyasi nehirler demokrasinin akan nehirleridir. Bu nehirleri çaya, dereye çevirerek zafiyete uğratmanın gereği yoktur. Burada önemli olan demokrasinin önemli bir kurumları haline gelmiş siyasi partilerin, yani demokrasinin nehirlerinin daha güçlü olabilecek, debiyi yükseltmekte yararı vardır. Ahmet Davutoğlu ne yapacak yani, 103 tane parti var. 104 olayım diyorsa yolu açık olsun.