Peki bal neden bozulmaz?
3 bin yıl önce Antik Mısır'dan kalma bir mezarda bulunan balın yenebileceği tespit edildi. Bal diğer besinlere göre çok daha dayanıklı ve neredeyse asla bozulmzayan bir gıda. Gıdaların bozulmasına neden olan şey aslında besinlerin kendileriyle alakalı bir durum değil.
GIDALARI BOZAN ŞEY MİKROORGANİZMALAR:
Besinlerin içerisinde üreyen veya dışarıdan bulaşan mikroorganizmalar, besinleri yiyor ve daha sonra çeşitli toksinleri dışarı bırakarak bozulmasına neden oluyorlar. Bir yiyeceğin bozulması bu mikroorganizmalar ve bıraktıkları toksinlerden kaynaklıyor.
PH DEĞERİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN MİKROORGANİZMA BARINAMIYOR: Bal denilen, arı tükürüğünden oluşan gıda ise sadece yüzde 17 su içerir. pH değeri ise yüzde 4. Bir gıdanın pH değeri yüzde 4 gibi bir oranda ise oldukça asidik bir yiyecektir ve mikrooganizmalar bu pH oranında barınamazlar.
SU AZ OLDUĞU İÇİN NEM OLMUYOR:
Mikroorganizmalar daha yüksek pH oranında yaşarlar. Ayrıca balın içerisinde suyun çok az bulunması, nem oranının az olduğu anlamına gelir. Bir mikroorganizma ise yüzde 18'in altındaki nem oranında üreyemez.
ŞEKERLENME BOZULMA DEĞİL: Bal bu nem alma özelliğinden dolayı pastaların ve hamurlu yiyeceklerin içerisinde katılarak bayatlamalarını önler.
Bal bozulmaz ama şekerlenebilir, bunun nedeni de suyun buharlaşınca kristalleşmesidir, ancak yine bozulmaz.
Kaynak: T24