Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5658
EURO
35,2476
IMKB
10.699,000
ALTIN
2.468,010
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bankalara Yeni Dolar ve Altın Talimatı
Bankalara Yeni Dolar ve Altın Talimatı
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz yıl döviz talebini baskılamak amacıyla bankalara gönderilen bazı talimatlarda geri adım atılmasını istedi. Son aylarda yatay seyir izleyen dolar kuru nedeniyle Kapalıçarşı ve fiziki piyasalarda döviz alım-satım işlemleri arasındaki kur farkı tamamen kapanırken, bankalar bayram sonrasında al-sat işlemlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.
 
18.6.2024 - 07:34

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 14 Mayıs 2023 tarihli genel seçimler öncesinde başlattığı seçim ekonomisi kapsamında her türlü döviz talebi yaratacak girişime kısıtlama getirmişti.

Bankalara gönderilen peş peşe talimatlar ile dolar ve altın alımına yönelik teşvik edici uygulamalara art arda darbeler indirilirken, en radikal adım ise TCMB'nin bankalardan al-sat işlemlerindeki makas aralığını yukarı çekmeleri olmuştu.

MERKEZ BANKASINDAN BANKALARA DOLAR VE ALTIN TALİMATI

Bu hamle sonrasında döviz ya da altın almak isteyen milyonlarca banka müşterisi, henüz alım aşamasında zarar etmeyi kabullenmiş olmak zorunda kalırken, aradan geçen 1 yılı aşkın sürede yeni ekonomi yönetimi ile birlikte piyasalarda büyük bir dönüşüm yaşandı.

14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'de görülen 'ikili kur' manzarası 31 Mart sonrasında tersine dönerken, döviz ve altın piyasalarının kalbi olan Kapalıçarşı'da yıllar sonra bir ilk yaşanmıştı. Merkez Bankası'nın gösterge kuru, fiziki satışın üzerine çıkarken, ilk kez dolaşımdaki altın ve döviz fiyatları gösterge kurdan ucuz olmuştu.

Yaşanan bu gelişmelere rağmen bankalar, döviz ya da altın alım-satımı yapacak müşterilerine yönelik kabul edilemez makas aralıklarını korumaya devam ediyor. 31 Mart sonrasında değişen ekonomi anlayışıyla birlikte yabancı sermayenin Türkiye'ye yönelmesi, Türk lirasını reel olarak değerlendirmeye başladı.

BAYRAM SONRASI DEĞİŞTİRİLECEK

Bu nedenle piyasalarda döviz ve altına olan talep bıçak gibi kesilirken, söz konusu önlemlere gerek kalmadığını belirten Merkez Bankası, bankalara göndereceği talimat ile makas aralıklarının piyasa normallerine çekilmesi uyarısında bulunacak.

Yaklaşık 70 günde net döviz pozisyonunu artıya geçiren ve 75 milyar doların üzerinde alım gerçekleştiren TCMB, 2024 yılının sonuna kadar Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına son verme hedefiyle döviz rezervini yükseltmeye devam edecek.

Bu nedenle KKM'den tasfiye edilecek paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına gidişini engellemek için geçtiğimiz yılların aksine döviz alım-satım makasları yerine yüksek TL mevduat faizlerine güvenilecek. Türk lirasının reel olarak değerlenmeye devam edeceğine yönelik uluslararası finans kuruluşlarının raporlarının ardından çok sayıda yatırımcı ve şirket, KKM'den çıkış yaparak birikimlerini TL mevduatına yönlendirirken, TCMB bu durumun devam etmesinin beklendiğini aktararak, piyasa koşullarına aykırı tedbirler almaktan uzak duracak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Emeklilerin Gözü 3 Temmuz'da

Dolar Fiyatları 2 Ayın Zirvesinde

Morgan Stanley'den Türkiye Tahmini
»  Açlık Sınırı 25 Bin TL'yi Aştı
»  Erdoğan'dan Faiz Mesajı
»  15 Gün Sonrası Dolar Kuru Tahmini!
»  Yurt Dışı Çıkış Harçları 10 Kat Artacak
»  İki Yeni Vergi Daha Geliyor!
»  Putin'den Petrolde Tavan Fiyat Kararı
»  Borsaya Vergide Geri Adım
»  İhtiyaç Kredilerinde Faiz İndirimi
»  Fed Kararı Sonrası Altın Yükselişe Geçti
»  Motorine Zam Geliyor
»  Dünya Bankası'ndan Moral Bozan Karar
»  Doğalgaz Faturalarına Destek Geliyor
»  Akaryakıtta ÖTV Zammı Beklentisi
»  Türkiye ile Venezuela' Altın Arayacak
»  Yeni Torba Yasanın Detayları Belli Oldu
»  Buğday Taban Fiyatı Çiftçileri Kızdırdı
»  Ünlü Profosörden Şimşek'e Yanıt
»  Vietnam ve Filipinler'den İşçi Geliyor
»  Kirada Zam Sınırı Kalkıyor!
»  4 Milyon Emekli Sıfır Zam Alabilir
»  Piyasayalarda Konkordato Kabusu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.