Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2554
EURO
34,6888
IMKB
10.337,000
ALTIN
2.401,880
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Borcu Borçla Kapatma Donemi de Bitti
Borcu Borçla Kapatma Donemi de Bitti
 
İhtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 5 ile yüzde 7 arasında değişirken, yıllık üç haneli maliyet yaratan bu oranlarla ‘borcu borçla kapatma’ dönemi de artık sona eriyor. 2.9 trilyon liralık hanehalkı borcunun geri ödemesi zora girdi
 
27.3.2024 - 07:24

.Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışı ve öncesinde gerçekleştirdiği regülasyonlarla, bankalar kredi faizlerinde artışa gitti. Artık, en düşük ihtiyaç kredisi faizi yüzde 5’e dayanırken, en yüksek faiz ise yüzde 7’yi buluyor. İhtiyaç kredisinde uygulanan bu oranlar vatandaşa yıllık yüzde 187’ye ulaşan maliyetler yaratıyor. Bu yüksek oranlarla ‘borcu borçla kapatma’ dönemi de sona ermiş oldu. Enflasyon karşısında eriyen ücretler nedeniyle ihtiyaçlarını bankalara borçlanarak karşılayan vatandaş için para muslukları kapandı. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarından kaynaklanan 2.9 trilyon liralık hanehalkı borcunun geriye ödemelerinde de zor bir döneme girildi. Bankalar arasında en ucuz ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4.94 olurken, bu oran 10 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için yıllık yüzde 113.26 maliyet yaratıyor. 10 bin TL’nin geri ödemesi 14 bin 696 TL’yi buluyor. En yüksek faizin ise yüzde 6.99’a ulaştığı gözleniyor. Bu oran ile 10 bin TL ihtiyaç kredisi kullanan vatandaş geriye 16 bin 889 TL ödüyor. Bu kredinin yıllık maliyet oranı ise yüzde 187.58’e ulaşıyor.

SIRADA KART FAİZİ VAR

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve şubat ayı enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası’nı seçimi beklemeden harekete geçirdi. Son faiz kararından önceki hafta kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e yükseltildi. Kredili mevduat hesabı (KKM) faizi de yüzde 5 oldu. Kredi kartı aylık faizleri ise en son ekimde yüzde 3.66’ya çıkartılmıştı. Merkez Bankası şimdilik bu orana dokunmuyor ancak bu oran seçim sonrası yüzde 5’in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 15 Mart itibarıyla ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı ise 1.3 trilyon liraya ulaştı.

‘Kur korumadan dönene yüzde 75 faiz’
Merkez Bankası’nın faizi artırmasıyla birlikte TL mevduat faizleri de yükseldi. Üç ay vedeli TL mevduat faizleri yüzde 50 - yüzde 56 aralığında değişirken, döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduatlar’ın (KKM) dönüşünde faiz teklifleri agresif boyutlara ulaştı. Edinilen bilgiye göre, bazı bankalar KKM dönüşünde dövize dönüşü önlemek ve TL’ye dönüşü sağlamak için müşterilerine yüzde 75’e varan oranlarda faiz teklif ediyor. Yapılan hesaplamalara göre, 15 Mart itibarıyla 2 trilyon 295 milyar liraya (71.6 milyar dolar) gerileyen KKM hacminde, TL dönüşlü hesapların payı sıfırlandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Emeklinin Maaşı Kıymete Bindi

BDDK’dan Taşıt Kredileri Kararı

Kredi Faizleri 22 Yılın Zirvesinde
»  Motorine Bu Kez İndirim Geliyor
»  ABD'li Bankadan Türkiye Analizi
»  Merkez Bankası'ndan Faiz Sürprizi
»  Gözler Beklenen Faiz Kararında
»  Fed Faizi Sabit Tuttu, Altın Uçtu
»  Dolarda Yükseliş Sürüyor
»  Akaryakıt Bu Gece Yarısı Zamlanacak
»  Akaryakıtta Tek Fiyat Dönemi
»  Gram Altında Makasta Tarihi Zirve!
»  Motorinin Ardından Bir Zam da Benzine!
»  Döviz Kredilerinde Patlama
»  Seçim Sonrası 'Vergi Torbası' İddiası
»  Motorine Büyük Zam Geliyor
»  Dolar ve Euro Sert Yükseldi
»  Tüketicilerde Kredi Kartı Tedirginliği
»  Dolar ve Euro'da Sert Düşüş
»  Yoksulluk Sınırı 55 Bin Lirayı Aştı
»  Kredi Kartı ve Nakit Avansta Faiz Arttı!
»  Hükümetten Dış Borç Hamlesi
»  Bankalardan Kredi Çekmek Hayal Oldu
»  Elektrikli Otomobil Gözden Düştü
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.