Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ve kent merkezine 2 kilometre mesafedeki Kışlacık köyünde yaşayanların bazıları da geçimlerini kent merkezdeki çeşitli işlerde çalışarak sağlıyor.
Bir süre önce Antalya'da organ ticareti yaptıkları iddia edilenlere yönelik düzenlenen operasyonun ardından gündeme gelen köyde yaşayanların bir kısmı, yaşananlar ile gazete ve televizyonlarda yer alan haberlerin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.
Organ satışını karşı olan vatandaşlardan G.K, yaşananlardan Kışlacık köylüleri olarak büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, bir kişinin bile böbreğini satmasını onaylamadıklarını söyledi.
Ekonomik açıdan köyde, böbreklerini sattığı iddia edilen vatandaşlardan daha kötü durumda olanların bulunduğuna vurgu yapan G.K, "Bu insanlar böbreklerini satmayı bilmiyorlar mı? Onlar onun bunun bağında bahçesinde çalışarak evlerine helal bir lokma götürmenin peşindeler. Ama böbreklerini
satanlar hiç bir çaba harcamadan kolay yolu tercih edenler" diye konuştu.
Köylerinde eğitim oranının yüksek olduğunu ve asayiş olaylarının nadir yaşandığını ifade eden G.K, şöyle dedi:
"Daha önce çok defa ilde her açıdan örnek gösterilen köyümüz birkaç kişinin kolay parayı tercih etmesi nedeniyle rezil oldu. Yaklaşık 2 senedir devam eden bu olay köyde son zamanlarda konuşulmaya başlamıştı. Muhtarın bunlardan haberdar olmaması mümkün değil. Bunları zamanında yetkililerle paylaşabilirdi.
Ayrıca köyümüzde bir sağlık ocağı var ama bir sağlık görevlisi olmadığı için hizmet vermiyor. Burada bir hemşirenin görev yapması bile bu tatsızlıkların yaşanmasının önün geçebilirdi.
-BİR KİŞİ BÖBREK YETMEZLİĞİNDEN ÖLMÜŞ
Daha önceden böbrek rahatsızlığı sorunu yaşayan bir kişiye böbrek naklinin söz konusu olduğunu ama yakınlarının bile böbreklerini bağışlamadığını aktaran G.K, "Bu kişi böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Yakınlarının bile hasta kişiye böbreklerini vermediği bir ortamda böbrek satışının yapılması şaşırtıcı. Bizi asıl üzen tüm köyün organ ticaretiyle anılması. Bu işi yaptığı iddia edilen kişi sayısı 10'u geçmez" diye konuştu.
-"ALAN MEMNUN, SATAN MEMNUN MAFYA YOK"
Böbreklerini sattığı iddia edilenlerin çaresiz olduğunu savunan
köylülerden A.Ö. ise yaşananların abartıldığını ileri sürerek, bazı köylülerin maddi imkansızlıklar nedeniyle böbreklerini satmak zorunda kaldığını savundu.
Operasyonun düzenlememesi durumunda köydeki birkaç kişinin daha böbreklerini satacağını duyduklarını aktaran A.Ö, şunları kaydetti:
"Bu işlerin başında mafya var mıdır onu bilemem ama bizim köyde organ mafyası yok. Köye organ mafyasının geldiği de ne görüldü ne duyuldu. Bir kişi böbreğini satmaya karar veriyor. Daha önceden böbreğini satan kişilerin vasıtasıyla bazı kişilerle irtibata geçiyor ve neticede anlaşırsa böbreğini
satıyor. Yani anlayacağınız alan memnun satan memnun mafya yok. Ayrıca kimse de bu adamları ayıplamasın, çünkü ne kimsenin malına ne de canına kast etmişler.Kendi canından bir fedakarlık yapmışlar."
Kumar borcu olan birkaç kişi dışında böbreklerini satanların kredi kartı borcunu kapatmak çabasında olduğunu ileri süren A.Ö, "Sorgusuz sualsiz köydeki çobana bile kredi kart veren bankaların hiç mi suçu yok bu işlerde? Eğer ortada suçlu aranıyorsa o zaman bankacılarda bu işin bir parçası değil mi?" dedi.
Öte yandan, basın mensuplarının sık sık ziyaret ettiği köyde, köylüler basın mensuplarının sorularına cevap vermemeyi tercih ediyor.
Böbreğini sattığı iddia edilenlerin yakınlarının evlerininden dışarı
çıkmadığı öğrenilirken, bir hafta öncesine kadar Afyonkarahisar'dan köye kaynak suyu doldurmaya gelen vatandaşların da yaşananların ardından köye gelmedikleri
ifade ediliyor.