Başbakanlık, Hava Kuvvetleri'ne alınacak 2 uçakla birlikte devletin zirvesine 3 uçak daha alınmasını önerdi. Ancak bu öneri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan döndü.
VATAN, hükümet ile asker arasında yaşanan 'VIP uçak krizinin' detaylarına ulaştı. Bir süredir devletin zirvesinin kullandığı uçakların yenilenmesi ve havuz oluşturulup Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve bakanların kullanımı için yeni uçak filosu oluşturulması planlanıyordu. Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasından sonra oluşturulan uçak havuzunda, Turgut Özal döneminde alınan ATA, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aldırdığı ANA ve Cumhurbaşkanının kullandığı ve Hava Kuvvetleri'ne ait olan GAP uçağı yer alıyor. Hükümet, bu filoya 3 yeni uçak daha almak için çalışma yürütüyordu. Ancak bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ile ortak uçak almak için yapılan girişimden olumsuz yanıt alındı.
2 UÇAK KARARI ARALIK'TA ÇIKTI
Genelkurmay Başkanlığı, komuta kademesinin ihtiyaçları için 2 adet VIP uçak alınmasını istedi. Bu doğrultuda somut adım 5 Aralık tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında atıldı. Toplantıda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 2 adet VIP uçak alınması karara bağlandı. Yapılan hesaplamalara göre de bu iki uçağın maliyetinin yaklaşık 80 milyon Euro olacağı hesaplandı.
BAŞBAKANLIK: 3 UÇAK DA BİZE ALALIM
Savunma Sanayii İcra Komitesi'nden çıkan 2 uçak alınması yönünde karar Başbakanlığı harekete geçirdi. Devletin zirvesine 3 uçak almayı planlayan hükümet, bunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na alınacak 2 uçakla birlikte yürütülmesini istedi. Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Şubat ayının sonunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na bir yazı göndererek, 9 Nisan'da yapılacak toplantıda 5 uçak alınması yönünde gündem belirlenmesini önerdi.
PARA BAŞBAKANLIK'TAN ÇIKACAK
Efkan Ala imzalı yazıda ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Hava Kuvvetleri'ne alınacak olan 2 uçağın bedeli Savunma Sanayii'nden karşılanacaktı. Ancak Başbakanlık yazısında, hem bu 2 uçak hem de hükümetin talep ettiği 3 uçağın parasının Başbakanlık tarafından karşılanacağı vurgulandı. Hükümet, toplam 5 uçak alınması halinde hizmet alımı ve fiyat konusunda Türkiye'nin elinin daha güçlü olacağı görüşünü bildirdi.
BÜYÜKANIT: İMZALAMAM
Müsteşar adına gönderilen yazı hakkında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a bilgi verildi. Büyükanıt'ın özellikle 'uçakların parasını Başbakanlık karşılayacak' fikrine sıcak bakmadığı ve "Böyle bir talebi getirmesinler, (Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı kast ediliyor) gelirse imzalamam" dediği öğrenildi.
KOMUTAN, ERDOĞAN'I ZİYARET ETTİ
Büyükanıt'ın karşı çıkması üzerine 9 Nisan'da yapılacak toplantı öncesinde hükümet-asker arasında uçak alımı konusunda gerilim yaşandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, 4 Nisan Cuma günü Erdoğan'ı Başbakanlık'ta ziyaret etti. Ziyaret talebi Babaoğlu'ndan gelirken yaklaşık 40 dakika süren görüşmede Hava Kuvvetleri'ne alınacak 2 uçak konusunun ele alındığı öğrenildi.
TEKLİF SÜRESİ UZATILDI
Hükümet-asker arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 9 Nisan'da yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi gündemine VIP uçak alımı getirilmedi. Ancak uçak alımı konusunda teklif alma süreci 30 Mayıs'a kadar uzatıldı.
"Komuta Kontrol Uçağı Projesi" adı verilen ihale kapsamında üst düzey komutanlara tahsis edilmek üzere alınması planlanan 2 adet VIP uçağı için Bombardier (Kanada), EADS (İngiltere -Fransa) ve Gulfstream (ABD) teklif verdi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Boeing ile de görüşme kararı aldı.
VATAN