Peki Vegan nedir, vegan beslenme nasıl olur, vegan beslenmenin faydaları nelerdir? İşte vegan beslenme hakkında tüm detaylar, doğru bilinen yanlışlar...
Her yıl 1 Kasım'da veganlar tarafından kutlanan Dünya Vegan Günü'nde vegan beslenme konusunda aklınıza takılanları cevaplamaya geldik.
Günden güne büyük kitleler tarafından yaşam şekli olarak uygulanmaya başlanan vegan beslenme, düşünüldüğü gibi bir trend olmaktan çok öte.
VEGAN NEDİR?
Veganlık ya da veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.
1944 Kasım ayında İngiltere'de Vegan Topluluğu tarafından ilan edilen Dünya Vegan Günü, Vegan Topluluğu'nun başlangıcını kutlamak, vegan diyeti ve veganlığın yararlarını ortaya koymak amacıyla kutlanır.
Vegan kelimesi, vejetaryen kelimesinden türetilmiştir ve Vegan Toplulupu kurucularından olan Donald Watson tarafından ortaya konmuştur. Donald Watson ise veganlığı şöyle tanımladı:
"Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür."
VEGAN BESLENME DETAYLARI
Vegan beslenme, hayvansal ürünleri barındırmayan bir beslenme modelidir. Vejetaryen beslenmeden farkı ise süt ürünlerinin, bal gibi hayvanlar tarafından elde edilen yiyeceklerin diyete dahil edilmemesidir. Hiçbir şekilde hayvansal ürün tüketilmez, hayvansal ürün kullanılmaz, hayvansal olan tüm yan ürünler reddedilir.
VEGAN BESLENME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Etik veganlık ve çevreci veganlık çeşitleri bulunur. Etik veganlık; Hayvanların da tıpkı bizler gibi bir yaşam öznesi olduğunu ve insanların hayvanlardan herhangi bir şekilde faydalanmaya çalıştıklarında bu hakları ortadan kaldırdığını, sömürdüğünü savunur. Etik veganlığın felsefi ve politik boyutu vardır. Çevreci veganlık ise; hayvansak ürünler üretiminin doğaya verdiği zararı temele alır.
VEGANLIK HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Veganlar sağlıksızdır: Bu gerçekten asılsız bir söylemdir. Amerikan Beslenme Vakfı, vegan beslenenlerin kanser, kalp sağlığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları gibi rahatsızlıkların gelişme riskinin et yiyenlere göre daha az olduğu ortaya konmuştur.
Veganlar sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan protein, vitamin, mineral, lif gibi kaynakları bitkisel ürünlerden kolaylıkla temin edebilirler.