FETÖ'nün hain darbe girişimini sokakta püskürten, ekonomideki olası etkilerini de el birliğiyle bertaraf eden Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşmak için tam yol ilerliyor. Piyasalar 15 Temmuz'un izini sıfırlama noktasına gelirken, hükümet de büyümenin yanı sıra 15 Temmuz'da vatanını canı pahasına savunan vatandaşı rahatlamak için harekete geçiyor. Ekonomi yönetimi, ilk etapta finansmanın önündeki engelleri kaldırmak için düğmeye bastı. KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırılırken, bankalara sağlanacak likidite desteğiyle kaynağın önü açılacak..
ÇİFTÇİYE BORÇ YAPILANDIRMA MÜJDESİ VERDİ
Başbakan Yıldırım, öğretmen ve polis adaylarına, çiftçiye, kooperatifçiye ve üreticiye müjdeler verdi. 15 bin sözleşmeli öğretmen, 10 polis alınacağını açıklayan Yıldırım, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına karar verdiklerini hatırlattı. Yıldırım, bu fonun kurulmasıyla mega projelerin hızlanacağını şöyle devam etti: "Kredi ödemelerinde zorlanan kooperatif ortaklarının gecikmiş kredi borçlarını yeniden yapılandırıyoruz. Böylece bin 268 kooperatifin, 33 bin 427 ortağının 640 milyon değerindeki borcunu 5 yıl vadeye yayıyoruz, yeniden ödeme planı yapıyoruz. İcra takiplerini de durduruyoruz. Ayrıca afetlerden etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası'na, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını da 1 yıl erteliyoruz. Mağduriyetleri gidermek için tarım sigortalarının etkinliğini artırıyoruz, kapsamını genişletiyoruz."
TAKSİT 48 AYA ÇIKABİLİR
Kritik düzenlemeye ilişkin ilk mesajı dünkü AK Parti Grup Toplantısı'nda veren Başbakan Binali Yıldırım, konut kredilerinde faizi düşürmek için çalışmalara başladıklarını, tüketici kredilerinde de taksit sayısını artırarak vatandaşı rahatlatacaklarını söyledi.
Daha önce bu konu Bankalar Birliği'nin toplantısında gündeme geldi. TBB Başkanı Hüseyin Aydın, tüketici kredilerinde maksimum 36 ay olan vadenin 48 aya hatta daha da fazlasına uzatılabileceğini söylemişti. Aydın, bankaların likidite sıkıntısının olmadığının mesajını vermişti. Edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası'na da sorulan yeni çalışmanın önümüzdeki günlerde toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine gelmesi bekleniyor.
KOBİ'YE TAŞINIR MÜJDESİ
Hükümet, KOBİ'ler başta olmak üzere işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıran yasa tasarısını dün Meclis'e sevk etti. Söz konusu yasa tasarısı, taşınır malların da krediler için teminat olarak gösterilmesinin önünü açarak esnafı rahatlatacak. Tasarı ile üzerinde rehin kurulan bir varlığın, ikinci bir rehne konu edilebilmesinin yolu açılıyor. Alacaklar, çok yıllık ürün veren ağaçlar, fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, hammadde, hayvan, kira gelirleri, makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makineleri, her türlü elektronik cihaz gibi menkul işletme tesisatı, sarf malzemesi, stoklar, tarımsal ürün rehin gösterilebilecek. Düzenleme 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.
MB'DEN LİKİDİTE DOPİNGİ
Hükümet ve BDDK'nın kredi imkânlarını artırma seferberliğine Merkez Bankası da dün yaptığı bir düzenleme ile destek oldu. Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi. Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında katsayıları da bazı dilimlerde artırdı. Yapılan bu düzenleme ile finansal sisteme yaklaşık 1.1 milyar TL ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlanmış oldu. Merkez Bankası'nın attığı bu adımın, bankacılık sektörünün kredi verme iştahını artıracağını belirten analistler, bu durumun büyümeye de destek olacağı görüşünde. Bu karar, bankaların fonlama maliyetlerini düşürüp kredi faizlerini de aşağıya çekecek.
515 BİN KARTLIYA MÜJDE
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise "Gecikmeye düşen alacaklarla ilgili yapılandırmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz" dedi. Hem tüketici kredileri hem de kredi kartlarında çalışma yaptıklarını belirten Akben, konunun Finansal İstikrar Komitesi'nde de tartışıldığını ve çalışma yapılması kararı alındığını anlattı. Akben süreci bir hafta, 10 günde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Haziran sonu itibarıyla 515 bin kişinin kredi kartı gecikmeye girmiş bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle bu gecikmiş borçların bir bölümünün silinmesi, bir kısmının da düşük faizle yeniden yapılandırılması planlanıyor. Daha önce de bankalar benzer uygulamalarda bulunmuştu. VATAN