Birçok ülkeden bilim insanlarından oluşan 29 kişilik bir heyetin, The Nature dergisinin son sayısında yayımlanan gözlemlerine göre, Kanada’nın kuzeyi, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde bahar aylarında yüzde 3 ila 5 daha yüksek ultraviyole ışını saptandı.
NASA, ESA ve uzayda uydusu bulunan ülkelerle işbirliği yapan bilim insanları, atmosferin 30 kilometre üzerindeki ozon tabakasında 2 milyon kilometrekare büyüklüğündeki delik açıldığını gördüler. Bunun ozon tabakasında bugüne kadar saptanan en büyük ve eşi görülmemiş delik olduğunu açıklayan ekip üyesi Toronto Üniversitesi ozon uzmanlarından Kaley Walker, "Yaptığımız saptama heyecan verici ama bu sorunun insanlığa getireceği olumsuzlukları düşünmek bile istemiyorum" dedi.
Ekipte yer alan Alman Marcus Rex de, "Aslında açılan bu delik bize, kuzey kutbundaki sorunları iyi anlamadığımızı haykırıyor" diye konuştu.
Ozon tabakası, güneşten gelen zararlı ışınları emerken, ısıyı da yukarıda tutarak dünyanın aşırı ısınmasını önleyen önemli bir işlev görüyor. Uzmanlar, ozon tabakasındaki deliklerden sızan zararlı ışınların cilt kanseri başta olmak üzere önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtiyorlar.
İNGİLTERE’DE REKOR SICAKLAR
İngiltere’nin başkenti Londra'da hava sıcaklığı 30 dereceye ulaşırken, uzmanlar benzer sıcaklıkların 1985 yılı Ekim ayından bu yana hissedilmediğine dikkati çekti.
Sıcak havanın da etkisiyle başkentteki parkları dolduran çok sayıda kişi, güneşin tadını çimlerde ve şezlonglarda yatarak çıkarıyor.
Londra'da hafta sonunun sıcak geçmesi, gelecek haftanın ortasından itibaren ise sıcaklıkların mevsim normallerine, ortalama 15 dereceye düşmesi bekleniyor. İngiltere'de bu yıl yaz ayları ortalama 14 derece sıcaklıkta, mevsim normallerinin altında geçmişti.
İngiltere'nin yanı sıra, Avrupa'da Almanya, Fransa, İsviçre ve İskaninavya'yı da etkileyen sıcak havaların Belarus'a kadar ulaşabileceği belirtildi.