Özellikle Doğu illerindeki kaçak elektrikle mücadele için Van Müftülüğü'nden alınan fetva işe yaradı. TEDAŞ, Van Bölge Müdürlüğü Van Müftülüğü'nden "Kaçak elektrikle ısıtılan suyla alınan abdest ve gusül geçersizdir" fetvası aldı. Bu fetva neticesinde Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'deki kaçak elektrik kullanımı büyük oranda azaldı. Bölge Müdürlüğü, kaçak elektrikle mücadele için ağalarla pazarlık yaptı.
TEDAŞ Van Bölge Müdürü Muammer Yavuz, bu çalışmalar neticesinde kaçak elektrik kullanımında büyük azalma olduğunu belirtti. Yavuz, Van'da ayda 2 trilyon tahsilat yapılmasına rağmen bu tahsilatın 5 trilyona çıktığını açıkladı. Kaçak elektrik kullanımının azalmasının ardından voltajlar düşerken, trafoların patlamasının da önüne geçilmiş oldu.
Kullanım artınca trafolar patlıyor
TEDAŞ Van Bölge Müdürü Muammer Yavuz, 650 bin nüfuslu Van'a verilen elektriğin 1 milyon 200 nüfuslu bir kente yeteceğine işaret ederek, "Ancak kaçak elektrik kullanımı yüzde 70'ler civarında. Kaçak elektrik yüzünden birçok trafo yanıyor. Bu durumun en önemli sebebi ise ısınma amaçlı kullanılan elektriktir. 105 Megavat elektrik enerjisinin kente her yönüyle yetmesi gerekir. Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle, panolar adeta bağırıyor. Teller karbonlaştıkları için kullanılamaz hale geliyor" dedi.
Müftülük'ten fetva alındı
Van'da kaçak elektrik kullanımını önlemek için Van Müftülüğü'nden fetva alındı. Van'da banyo sularını ısıtmak için kaçak elektrik kullanımının yaygın olması nedeniyle Van Müftülüğü'nden fetva alınması yoluna gidildi. Van Müftülüğü "Kaçak elektrik kullanılarak ısıtılan suyla alınan abdest ve gusül geçerli değildir" fetvasını verdi ve bu fetvayı tüm camilerde okuttu. Van Müftüsü Cevdet Çelen, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Bölgede kaçak elektrik kullanımı çok yaygın. Biz kaçak elektrikle mücadele için kampanya başlattık. Camilerde verdiğimiz vaazlarda bu konuya dikkat çekiyoruz. Cuma hutbelerinde bu konuyla ilgili vatandaşları aydınlattık" diye konuştu.
Diyanet, fetvayı doğruladı
Diyanet İşleri Başkanlığı 'Alo-Fetva' hattı da Van Müftülüğü tarafından verilen fetvanın doğru olduğunu belirtti. Diyanet fetva yetkilileri, "Kaçak elektrik kullanmak hırsızlık kapsamına girmektedir. Kul hakkı yenilmektedir. Kaçak elektrik kullanılarak başkasının hakkına tecavüz edilmektedir. Bu nedenle kaçak elektrik kullanılarak abdest veya gusül alınması tahrimen mekruhtur. Yani harama yakın olan mekruhtur" şeklinde açıklama yaptılar.
Ağalarla bile pazarlık yapıldı
TEDAŞ Van Bölge Müdürü Muammer Yavuz, kaçak elektrikle mücadele için bölgedeki ağalarla pazarlık yaptıklarını anlattı. Yavuz, "Önce ağaları ikna ederek işe başladık. Ağaları ikna ettiğimiz zaman birçok vatandaşımızı da ağalar ikna etti. Kaçak elektrik kullanmanın buzdolabı ve televizyonlara zarar verdiğini anlattık. Onlar da ikna oldu. Birçok abone yaptık ve birçok kaçağı bu yöntemle önledik" dedi. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'ta Türkçe bilmeyen insanların bulunduğu köylerde ve kasabalarda Kürtçe ananslor yapılarak kaçak elektrik kullanmamaları yolunda halk uyarıldı.
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, "Kaçak elektrik kullanmak haramdır. Bu ülkede yaşayan vergisini veren ve kullandığı elektriğin parasını ödeyen vatandaşların hakkına tecavüz edilmektedir ve haramdır. Kaçak elektrikle ısıtılan suyla alınan abdestin haram olacağının ise dayanağı yoktur. Suyla abdest alınmıştır. Su kaçak olmadığına göre, bu suyla alınan abdestin geçerli olacağı ortadadır. Abdest alınan suyun temiz olması şartı aranır. Abdest alınan suyun kaçak elektrikle ısıtılması, abdestin geçerliliğine bir etki etmez. Ancak bir insanın yaşaması için hayati miktarda bulunan suyla abdest alınması ise haramdır. Su temiz ise abdest olur. Ama kaçak elektrik kullanmak haramdır" dedi.