35'e karşı 71 oyla kabul edilen ve oylama için BM Genel Kurulu'na gönderilen tasarıda, 'insan onuru ve insan yaşamının korunması' ilkesine uymadığı sürece, 'her ne amaçla olursa olsun' insan kopyalanmasına karşı çıkılıyor.
'İnsan Klonlamaya Dair BM Deklarasyonu' başlıklı tasarının oylamasında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 43 ülke çekimser kaldı.
Tasarı, bilimsel çalışmalarda insan yaşamını yeterince koruyacak önlemlerin alınması ve insanlık onuruna aykırı genetik mühendislik tekniklerine yönelik uygulamaların yasaklanmasını da kapsıyor.
Üreme amaçlı ve tedavi amaçlı klonlama
Tasarıya karşı oy veren ülkeler, 'üreme amaçlı klonlama' ile 'tedavi amaçlı klonlama' arasındaki farka dikkat çekerek, belirli kurallar çerçevesinde bilimsel araştırma ve tedavi amaçlı kopyalamaya ulusal düzeyde izin verilmesi gerektiğini belirtti.
İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkeler de tasarı konusunda uzlaşı sağlayamayarak, çekimser oy kullandı. Aralarında ABD ve Vatikan'ın da bulunduğu 62 ülke de, 'her ne amaçla olursa olsun' insan kopyalanmasına karşı çıkıyor.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 ülke ise üreme amaçlı klonlamanın tamamen yasaklanmasını, tedavi ve araştırma amaçlı klonlama konusunda ise kararın tek tek ülkelere bırakılmasını istiyor.
Birleşmiş Milletler çatısı altında bir yılı aşkın süredir tartışma ve müzakerelere neden olan klonlama konusu, geçtiğimiz yılın kasım ayında bir uzlaşmaya varmak üzere şubat 2005'e bırakılmıştı.
İngiltere'den yeşil ışık
Tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere insan embriyonu kopyalanmasına en sıcak bakan ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngiliz hükümeti, bu amaçla geçtiğimiz yıl bilimadamlarına iki ayrı izin verdi.
11 ağustos 2004:
İngiliz hükümeti, tıbbi araştırmalarda insan embriyonu klonlaması için Newcastle Üniversitesi bilimadamlarına izin verdi. Böylece ilk kez bir Avrupa ülkesi insan embriyonu klonlanmasına izin vermiş oldu. Bilimadamları şeker, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisi için çalışacak. Ancak izin kapsamında, embriyonların 14 günün sonunda yok edilmesi gerekiyor. Ayrıca, hücrelerin hiçbir zaman bir 'topluiğne başı' kadar büyümesine de izin verilmeyecek.
8 şubat 2004:
İngiliz hükümetinden ikinci izin, ilk kopya koyun 'Dolly'nin dünyaya gelmesini sağlayan bilim adamı Ian Wilmut'a çıktı. Tıbbi araştırma için insan embriyonunu kopyalamasına izin verilen bilimadamı, çalışmalarını nörolojik hastalıkların çözümüne yoğunlaştıracak.