Gazetede yayımlanan raporda, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in gizli gözaltı merkezlerinden oluşan bir ağı idare ettiği iddiaları yer alıyordu.
end_story Gazete, eski ve halen görevde olan istihbarat görevlililerinin ifadelerine dayanarak, bu merkezlerden en az birinin Doğu Avrupa'da olduğunu yazmıştı.
Human Rights Watch-İnsan Hakları İzleme Örgütü bu gözaltı merkezlerinden bazılarının ABD'nin yakın müttefiklerinden Romanya ve Polonya'da olduğunu ileri sürdü.
Ancak Romanya Başbakanı Calin Tariceanu, gözaltı merkezleri ağına kendilerinin de dahil oldukları yönündeki iddiayı yalanladı ve ülkelerinde hiçbir CIA üssü bulunmadığını söyledi.
Polonya'nın eski savunma bakanı Jerzy Szmajdzinski'nin yanısıra, Pazartesi günü göreve gelen yeni hükümetin üst düzey bir yetkilisi de ülkelerinde sözkonusu merkezlerden bulunduğu iddialarını yalanladı.
Tayland da, ülkelerinde gizli bir gözaltı merkezi bulunmadığını açıkladı.
Çek Cumhuriyeti ise, ABD yetkililerinden kendilerine bu yönde bir talep geldiğini, ancak bunu reddettiklerini belirtti.
Washington bu iddialar hakkında yorum yapmayı reddetti.
Avrupa Komisyonu ise bugün Washington Post gazetesinde yayımlanan iddiaları soruşturacağını açıkladı.
Komisyonun bir sözcüsü, AB'nin 25 üye ülkesinde bu iddialar hakkında gayrı resmi olarak ifadeler alınacağını belirtti.
Sözcü, bu tür gözaltı merkezlerinin AB'deki insan hakları yasalarını da ihlal edeceğini söyledi.
Gözaltı merkezlerinin ABD'yi hedef alan 11 Eylül saldırılarının ardından kurulduğu iddia ediliyor.
Uçuş kayıtları
New York merkezli Human Rights Watch - İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Carroll Bogert, ellerinde Polonya ve Romanya'nın CIA üslerine ev sahipliği yapan ülkeler arasında olduğuna dair ellerinde kanıtlar bulunduğunu belirtmişti.
Örgütün bu yöndeki iddialarının temelinde Afganistan ve Orta Doğu'dan kalkan Boeing 737 tipi bir uçağın Doğu Avrupa'ya seferler yapmasının yattığı belirtildi.
Bir uçuş kaydına göre, Kabil'den kalkan bir uçağın 22 Eylül 2003 tarihinde Polonya'nın kuzeydoğusuna indiği ifade edildi.
Carroll Bogert, "Bu, Afganistan'da tutulan bazı CIA mahkumlarının ülke dışına transfer edildiğini bildiğimiz bir dönem ve aynı uçak ertesi gün de Romanya'daki bir askeri havaalanına indi" şeklinde konuştu.
Washington Post gazetesi, haberinde CIA üslerinin hangi ülkelerde bulunduğuna dair bilgilere ABD'li üst düzey yetkililerin bu ülkeleri misillemeye maruz bırakacağı ve teröre karşı mücadeleyi sekteye uğratacağı nedeniyle ricası üzerine yer verilmediğini açıklamıştı.
Kızılhaç'tan ABD'ye çağrı
Bu arada Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin gözaltında tuttuğu tüm yabancı terör zanlılarını ziyaret etmelerine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Örgütün sözcüsü Antonella Notari, Bush yönetiminin 'teröre karşı savaş' politikasına bağlı olarak gözaltına alınan ve nerede olduğu bilinmeyen gözaltı merkezlerinde tutulan kişilerin akıbetlerinden kaygılı olduklarını belirtti.
Notari, bu kişilerin sayısının bilinmediğini de söyledi.
Ancak tüm bunların yanısıra geçtiğimiz aylarda ortaya atılan bir iddia daha vardı ve buda CİA'nin tarfsız sularda bulundurduğu işkence gemileriydi. Kimse bu konunun üzerine gitmedi ve gitmiyor. Oysa Amerika ülkeleri zor durumda bırakmamak için bu gekmileri kullanıyor ve işkence için götürdügü ülkelerdeki Cia merkezlerini anında kapatarak buraki tutuklulurı işkence gemilerine götürerek işkenceye burada devam ediyor.