Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili talimatı 81 ilin valililiklerine gönderildi.
Buna göre, il/ilçe müdürlüklerine kayıtlı ve biyogüvenlik önlemleri yeterli tesislerin, damızlık işletmelerinden kuluçkahanelere, kuluçkahanelerden ticari etlik ve yumurtacı tavuk kümeslerine (sözleşmeli kümesler dahil), etlik tavuk kümeslerinden ruhsatlı kanatlı kombina ve kesimhanelere, veteriner hekim tarafından gerekli muayene, kontrol ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmak şartıyla sevklerine müsaade edilecek.
Ayrıca, ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak gerekli arama izninin alınmasından sonra, yol kontrolleri arttırılacak, karantina bölgelerinden çıkan araçların bagajları kontrol edilecek, yolcu beraberinde canlı kanatlı ve etlerinin sevklerine kesinlikle izin verilmeyecek, yakalananlara 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak.
Ekonomik ömrünü tamamlamış “çıkma” diye tabir edilen tavukların kontrollü olarak kesimhanelere sevklerine ilişkin talimatlar yürürlükten kaldırıldı, bu tür tavukların sevklerine kesinlikle müsaade edilmeyeceği söz konusu talimatla bildirildi.
İLK KUŞ GRİBİ YARDIMINI TÜRKİYE ALACAK
Uluslararası toplumunun kuş gribi ile mücadele için sağlayacağı ilk yardımları Türkiye ve Kırgızistan’ın alacağı bildirildi. Financial Times gazetesi, yardımların yarın Pekin’de başlayacak "donörler toplantısı"nın ardından serbest bırakılacağını belirtti.
Kuş gribi ile mücadele eden ülkeleri destek amacıyla yarın Pekin’de uluslararası bir toplantı başlıyor. Türkiye gibi kuş gribinin başgösterdiği ülkeler, "donör" (yardım veren) ülkeler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri Pekin’deki toplantıda biraraya geliyor.
Ekonomi gazetesi Financial Times de, toplantı öncesi yayımladığı haberde ilk kuş gribi yardımını Türkiye ve Kırgızistan’ın alacağını belirtti.
Bu yardımın Pekin toplantısının ardından serbest bırakılacağını kaydeden gazete, yardımların Dünya Bankası’nca yönetilecek 1.23 milyar dolarlık bir paketin bir parçası olacağını kaydetti. Gazete, paketin faizsiz kredi ve hibelerden oluşacağına dikkat çekti.
TÜRKİYE’YE 30 MİLYON DOLAR
İngiliz gazete, Türkiye’nin kredi ve hibeden oluşan 30 milyon dolarlık yardım almasının beklendiğini belirtti. Kırgızistan’a sağlanacak yardımın ise 6 milyon doları bulacağını yazan gazete, söz konusu 1.23 milyar dolarlık pakete ek olarak gelişmekte olan ülkelerin aşı alımları için 500 milyon dolar gerekebileceğine de dikkat çekti.
Pekin toplantısının Türkiye’de kuş gribi görülen insanların sayısının 19’a çıktığı bir döneme rastlanacağına işaret ediliyor.
EN BÜYÜK KATKI ABD VE AB
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı James Adams da, iki gün sürecek olan Pekin toplantısında sağlanması amaçlayan desteğin dörtte üçünden fazla ABD, AB, Japonya ve Asya Kalkınma Bankası’ndan gelmesinin beklendiğini söyledi.
Kuş göçlerinin oluşturduğu tehdidin altındaki Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin de, yardım sağlama isteğini dile getirdiklerini anlatan Adams, Türkiye’deki olayların insanların konuya odaklanmasını sağladığını kaydetti.
Adams, ilaç şirketlerinin de Pekin’deki toplantıya katılacağını anlattı.
PEKİN DEKLARASYONU
Öte yandan, Pekin toplantısı sırasında yayınlanacak olan deklarasyon taslağında kuş gribinin yayılmasını önlemek ve kontrolü için kısa vadeli önlemlerin önemi vurgulanıyor.
Kuş gribinin kümes hayvanları arasında ve insanlara yayılmasını önlemeye yönelik kısa vadeli önlemlerin, hayvancılık ve insan sağlığı alanlarındaki altyapıyı güçlendirmeyi amaçlayan uzun vadeli önlemler ile birlikte uygulanması gereğine dikkat çekiliyor.